To sportsvognshold lukker

Sportsvogns verdenen har mistet to hold i løbet af få dage.

Tyske Project 1 og danske GMB Motorsport har måtte kaste håndklædet i ringen.

Project 1, som tidligere har gået under Tolimit navnet, har valgt at lukke, da de ikke længere kan finde budgettet til at drive deres aktiviteter. De var i mange år nærmest synonym med Porsche, hvor de deltog i en masse Carrera Cup mesterskaber, hvor de også vandt det tyske mesterskab med blandt andre Rene Rast, Philipp Eng og Christian Menzel, mens Eng også vandt Porsche Mobil 1 SuperCup mesterskabet for holdet i 2015.

I 2018 gik de ind i FIA World Endurance Championship, hvor de blev mestre i den allerførste sæson med Jörg Bergmeister, Egidio Perfetti, og Patrick Lindsey. Det gav dem virkelig blod på tanden, og ønskede at følge op på det, med yderligere sæsoner i FIA WEC – hvor successen desværre udeblev. Det hjalp heller ikke på det, at de mistede 2 biler på mindre end 30 minutter ved sæsonstarten i 2021 under Prologen, da begge biler blev totalskadet uafhængig af hinanden. Det gjorde at holdets anden bil først kom i gang senere på året, mens resultaterne heller ikke kom i hus med holdets fuld-sæsons bil.

Team Project 1 Porsche #46
Photo: JJ Media

I 2022 var danske Mikkel Overgaard Pedersen omkring holdet, hvor det blev til en hel sæson, hvor det lykkedes ham samt Matteo Cairoli og Nicolas Leutwiler at køre løbssejren hjem ved sæsonfinalen.

2023 sæsonen foregik sammen med AO Racing, hvor de kørte med både Rexy og Roxy design på bilen.

Efter mange sæsoner med Porsche, begyndte de også at flirte med BMW, hvor de blandt andet stillede op i Asian Le Mans Series 2023/24 med en M4 GT3 model, med hele to racere.

Men nu er det desværre slut for det ellers ambitiøse hold.

Ambitiøs kan man så absolut også kalde GMB Motorsport.

Holdet blev grundlagt forud for 2022 sæsonen, hvor de ikke blot satsede stort i dansk motorsport, men også oprettede et internationalt program i Michelin Le Mans Cup, hvor intet mindre end 3 Honda NSX GT3 racere kørte i det røde, hvide, og sorte farver.

Successen udeblev så absolut heller ikke – TCR Denmark og Yokohama SuperCup mesterskaberne blev vundet i Danmark, mens teamet sikrede sig en startplads ved 24 timers løbet i Le Mans 2023, ved at vinde Michelin Le Mans Cup 2022.

Det betød at holdet skulle ud at købe en Aston Martin Vantage GT3 racer til 2023 sæsonen i European Le Mans Series, udover de fortsatte med 2 biler i Michelin Le Mans Cup. Her kneb det mere med resultaterne, men holdet var også decideret uheldige med en masse uheld. ELMS åbningsløbet varede i 700 meter, inden det væltede rundt med kulfiberstumper og racerbiler, som GMB holdet ikke kunne undgå – og derved fik den helt nye racer smadret for rigtig mange penge.

Skæbnen ville så at det andet løb i ELMS serien på Imola blev aflyst, så anden gang at holdet stillede til start, var på Le Mans. Her varede løbet i et par timer, inden de blev involveret i et andet uheld med to andre biler. Udgået, og endnu en stor regning.

GMB Motorsport Honda #55
Photo: JJ Media

Den 3. afdeling på Motorland Aragon gik bedre, mens den 4. afdeling på Spa Francorchamps igen endte med en smadret racer. Dobbeltafdelingen på Portimao banen i Portugal sluttede med sæsonens bedste resultat, med en 5. plads.

I Danmark kom der yderligere et TCR Denmark mesterskab på CV’et til Kasper H. Jensen.

Planen for 2024 var en masse danske aktiviteter i 3 forskellige klasser, foruden et GT World Challenge Europe program med en ny Aston Martin Vantage GT3 racer. Omkring sommeren 2023, havde holdet planer om FIA WEC i 2024 i GT3 kategorien, og et Hypercar program i de kommende sæsoner.

Holdet må dog ligge de planer i graven, da GMB moderselskabet havde et stærkt negativt årsresultat, og det derfor ikke længere vil være iorden at køre videre i motorsport, mens 400 kollegaer var blev fyret andetsteds indenfor GMB.

Præcis hvad fremtiden for GMB Motorsport bliver, er lidt usikkert. Aktiviteterne er solgt til Christian Jensen og Ulrik Larsen. Jensen har selv været aktiv for holdet på den klassiske front i forbindelse med Copenhagen Historic Grand Prix, og har desuden haft sønnen Magnus Jensen til at køre for holdet i flere serier – derudover at Christian flerdobbelt Danmarksmester i Rally. Ulrik Larsen er ligeledes racerkører, men har indtil nu kørt under Selected Car brandet, hvor han har kørt med en Lamborghini. Jensen og Larsen er ligeledes kollegaer til dagligt hos Selected Car.

Vi ønsker alt det bedste for holdene, og alle dem som er påvirket af disse beslutninger, og alt personale, som nu skal ud at finde nye jobs.

Relaterede nyheder