Intenst 6 timers løb med overraskelser

Den 3. afdeling af Asian Le Mans Series 2017/18 blev kørt i Buriram i Thailand.

I modsætning til de 3 andre afdelinger i denne sæson, var dette et 6 timers løb, som derved var en ny udfordring for alle holdene, da der ikke tidligere er blevet kørt et 6 timers løb i Asian LMS.

Samtidig var det Børnenes Dag i Thailand, og med masser af aktiviteter for familierne i paddock området, var tribunerne helt fyldt op med tilskuere, med estimerede 100.000 besøgende på banen.

Løbet startede klokken 12.00 lokal tid i behagelige 23 graders varme med henholdsvis Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 på LMP2 Pole Position, KCMG #18 på LMP3 Pole, og FIST-Team AAI Ferrari #90 på GT Pole.

Det blev en utrolig kaotisk start. Stephane Richelmi i #8 kom ikke så hurtigt afsted fra Pole Position, så BBT #37 med Anthony Xu Liu og ARC Bratislava #4 med Konstantin Calko forsøgte at overhale udenom i sving 1. De tabte dog så meget at Jazeman Jaafar i Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 kunne indtage andenpladsen, bag holdkammeraterne i #8.

Tianshi Racing Team Audi #66 havde taget føringen i GT kategorien, mens de to FIST-Team AAI biler lå lige bagved og afventede de næste mange timers ræs.

KCMG #18
Photo: Asian Le Mans Series

Guy Cosmo i Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 og Nigel Moore i Viper Niza Racing #65 havde en fantastisk kamp om 3. pladsen i LMP3 klassen, og da først Moore kom forbi, gik han få sving senere også forbi Philippe Descombes i WIN Motorsport #1.

Det viste sig faktisk at BBT #37 havde fået en lidt for god start, da de fik en 5 sekunders pitstop straf i forbindelse med deres førstkommende pitstop, på grund af en tyvstart. De var dog i forvejen over 20 sekunder bagude, efter de første 20 minutters racerløb.

Ollie Millroy i FIST-Team AAI Ferrari #90 tog føringen i GT klassen godt 20 minutter inde i løbet, men Massimiliano Wiser i Tianshi Racing Team Audi #66 hang stadig godt på. De to havde et forspring på 53 sekunder til Junsan Chen i FIST-Team AAI BMW #91.

Dramatikken startede 45 minutter inde i løbet. ARC Bratislava #4 havde været inde i pitten til et dæk skifte, og på vej ud kørte han direkte i gruset ved pitudkørslen. Heldigvis kunne han fortsætte igennem gruset, men det er en skidt start at få grus på nogle helt nye dæk.

Jazeman Jaafar i Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 havde lidt for travlt med at komme ud af pitten, og han klippede en af keglerne i pitudkørslen, som så satte sig fast under bilen. Det kostede et ekstra pitstop for teamet, da de måtte ind og have næsen af bilen, for at få keglen ud. De havde dog så stort forspring, at de kunne beholde andenpladsen, men over et minut efter de førende #8.

Algarve Pro Racing #25 havde en punktering på højre forhjul, men kunne heldigvis kombinere det med deres almindelige pitstop, så Dean Koutsoumidis ikke tabte så meget tid.

BBT #37
Photo: Asian Le Mans Series

Hanss Lin i Taiwan Beer GH Motorsport #11 havde et solospin, men han kom i gang igen uden yderligere problemer.

Der var drama en time inde i løbet. Ollie Millroy i FIST-Team AAI Ferrari #90 blev snittet af Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 med Guy Cosmo bag rattet, hvilket kostede en punktering til #90. #90 kom tilbage til pitten, men dryssede småstumper ud over banen, så der kom en kortvarig Full Course Caution, for at få ryddet banen.

Douglas Khoo i Viper Niza Racing #65 havde et solospin, hvilket kostede dem næsten et minut, inden at de var tilbage i den rigtige retning igen. Det var dog ikke det eneste problem for teamet, der kort tid efter fik en Drive-Through straf for at have kørt for hurtigt i pitten. Netop som den melding kom på skærmen, havde Khoo endnu et solospin. Så slet ikke deres dag.

FIST-Team AAI Ferrari #90 havde to pitstop i løbet af kort tid, og anden gang blev den skubbet ind i garagen. Problemerne skyldes påkørslen tidligere i løbet, som teamet måtte i gang med at reparere. Efter 7 minutters reparationer, vendte de tilbage på banen igen.

BBT #37 fik en 10 sekunders pitstop straf til deres andet pitstop, da de tabte en hjulmøtrik i forbindelse med deres første stop. Det er altid op til teamet at holde styr på alt pit materiel og udstyr på bilerne, så hvis en hjulmøtrik eller et dæk ruller ukontrolleret rundt i forbindelse med et pitstop, kommer der en straf til holdet.

Efter godt 2 timer af løbet, overlog Guy Cosmo den hvide Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 til Patrick Byrne. Cosmo havde fået kørt #6 i en solid føring af LMP3 klassen, og Byrne kom ud blot 7 sekunder fra føringen af klassen, med et pitstop der ventede på KCMG #18, så føringen reelt ville gå tilbage til omkring et minut.

FIST-Team AAI BMW #91
Photo: Asian Le Mans Series

Tianshi Racing Team Audi #66 havde ca. en omgangs føring i GT klassen foran FIST-Team AAI BMW #91, mens FIST-Team AAI Ferrari #90 var 5 omgange bagude, efter deres problemer tidligere i løbet.

John Graham i Algarve Pro Racing #25 var uheldig at få en punktering på venstre baghjul kort før midtvejspunktet i løbet. Det kostede teamet ca et halvt minut ekstra på banen, og ikke mindst et ufrivilligt pitstop.

Tianshi Racing Team Audi #66 fik en Drive-Through straf for at have kørt for meget udenfor banens hvide linjer, og derved vundet tid. Det betød at de mistede føringen i GT kategorien til FIST-Team AAI BMW #91.

Med godt to en halv time tilbage af løbet, skiftede føringen for første gang. Afiq Ikhwan Yazid i Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 overtog føringen fra Thomas Laurent i søsterbilen #8, og trak endda fra ham med adskillige sekunder per omgang. De to biler var dog på forskellige pitstop strategier, men det var stadig overraskende at #8 var blevet hentet.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 måtte i pit til et ikke-planlagt pitstop, da bilen havde tabt det ene sidespejl på bilen, og derved skulle ind og have et nyt monteret. Det kostede dem adskillige minutter og var derfor udenfor en hver chance for at vinde løbet.

Tianshi Racing Team #66 fik en Stop & Go straf på 10 sekunder for at have kørt for hurtigt under FCY perioden tidligere i løbet.

Algarve Pro Racing #25 fik en Drive-Through straf for at ramme #66 tidligere i løbet, men #25 lå i forvejen på sidstepladsen.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 fik også en Drive-Through straf for at have rørt den hvide linje ved pitindkørslen. Det var da Harrison Newey var i bilen, og han måtte undvige til pitlane, for ikke at ramme en forankørende bil. Men regler er regler, og det gav en straf til bilen. Så pludselig var de 40 sekunder efter søsterbilen.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #7
Photo: Asian Le Mans Series

Godt halvanden time før afslutningen af løbet blev Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 skubbet ind i garagen, hvor mekanikerne med det samme gik i gang med at reparere noget på fronten af bilen, hvilket viste sig at være servostyringen på bilen. Så fra at det gik så godt de første par timer af løbet, med en stor føring, så teamet nu ud til at falde langt væk fra podiet.

Med halvanden time af løbet måtte der FCY på banen igen, da Algarve Pro Racing #25 havde ramt autoværnet ved høj hastighed, og herefter sad fast i gruset, og måtte køre derfra på ladet af en lastbil. Heldigvis kunne Ate Dirk de Jong selv stige ud af bilen, så det var udelukkende materiel skade. Det gav et afbræk i racet i omkring 5 minutter, inden at bilen og vragdelene var ryddet af banen.

#8 tabte gradvist fart, hvilket skyldes et gearkasse problem, der gjorde det svært for Thomas Laurent at skifte gear. Men med over en time tilbage på uret, var det langt fra sikkert at bilen kunne holde hele vejen.

Med en time tilbage af løbet lå Weiron Chen i Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 i føring af løbet i LMP2, mens KCMG #18 og Josh Burdon havde føringen i LMP3, og FIST-Team AAI BMW #91 med Jesse Krohn bag rattet, i front af GT kategorien.

Harrison Newey kæmpede det bedste at han kunne, med en #8 som kørte optil 6 sekunder langsommere pr omgang, og med Pipo Derani i BBT #37 jagtende. Han fik dog styr på bilen, og kom ned og køre respektable omgangstider igen, og derved holde #37 bagved sig.

Dermed kunne den nye kører sammensætning med Jazeman Jaafar, Weiron Tan og Afiq Ikhwan Yazid tage en sejr i deres allerførste løb sammen for Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 foran holdkammeraterne #8 og BBT #37

I LMP3 vandt KCMG #18 med Josh Burdon, Louis Prette og Neric Wei, foran Taiwan Beer GH Motorsport #11, og WIN Motorsport #1.

I GT kategorien vandt FIST-Team AAI BMW #91 med Jesse Krohn, Junsan Chen og Chaz Mostert, foran Tianshi Racing Team Audi #66, og FIST-Team AAI Ferrari #90.

Algarve Pro Racing #25 var den eneste bil, der ikke gennemførte løbet, hvilket må siges at være flot, når det var første gang at der blev kørt et 6 timers løb i Asian Le Mans Series.

WIN Motorsport #1
Photo: Asian Le Mans Series

Dagens resultat betyder også at alting stadig er åbent i alle mesterskaberne. Godt nok har Jackie Chan DC Racing #8 udbygget føringen, men er ikke 100% sikret mesterskabet endnu. Kravet til BBT #37 er dog at de SKAL vinde løbet, og så skal #8 udgå, for at de kan vinde mesterskabet. Så det er svært, men ikke umuligt.

I LMP3 klassen er KCMG #18 nu gået i front af mesterskabet, blot et point foran Jackie Chan DC Racing X JOTA #6, mens Viper Niza Racing #65 er 12 point længere bagude.

I GT klassen fører FIST-Team AAI BMW #91 foran holdkammeraterne i Ferrari #90 og Tianshi Racing Team Audi #66. #66 har mere eller mindre brug for at både #90 og #91 udgår fra finaleløbet, for at have bare en lille chance for at vinde mesterskabet.

Nu er der 3 ugers ventetid indtil at finalen skal køres på Sepang banen i Malaysia den 4. februar.

Relaterede nyheder