Rolex 24 At Daytona – de første timer

Dette års Rolex 24 At Daytona blev startet på en halvkold og overskyet bane.

14 grader celsius er ikke just det man forventer med Florida vejr, men det var forholdene for de 47 startende hold.

Mazda Team Joest #77 havde Pole Position i DPi klassen, mens DragonSpeed #81 havde LMP2 Pole. Porsche #911 var GTLM Polebilen, mens Via Italia Racing Ferrari #13 var den bedste GTD bil i kvalifikationen.

To danske racerkørere var med i weekendes løb. Jan Magnussen, Antonio Garcia og Mike Rockenfeller deltes om Corvette Racing #3, og skulle starte P2 i GTLM klassen, mens Christina Nielsen, Simona De Silvestro, Katherine Legge og Ana Beatriz i Heinricher Racing w/Meyer Shank Racing Acura #57 skulle starte fra 10. position i GTD klassen.

Der var drama allerede inden starten blev givet, da Juncos Racing Cadillac #50 kørte i pit allerede efter første opvarmnings omgang med tekniske problemer.

Da løbet blev givet frit, fik Mazda Team Joest #77 en rigtig god start, mens Acura Team Penske #6 og #7 faldt lidt tilbage.

Rolex 24 At Daytona 2019 start
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

De spidse albuer var ude i LMP2 feltet, hvor DragonSpeed #18 fik klemt sig forbi PR1 Mathiasen Motorsports #52, i International Horse Shoe, hvor Roberto Gonzalez i #18 viste overfor Gabriel Aubry i #52, at han bestemt ikke skulle forsøge at slå tilbage.

Oliver Gavin i Corvette Racing #4 fik en fantastisk slipstream ude på ovalen første gang, og var faktisk på vej forbi både Ford Chip Ganassi Racing #66 og Risi Competizione Ferrari #62, men valgte at trække snuden til sig igen, da 3 mand bred på ovalen – på første omgang i et 24 timers løb, var lige spændende nok…

Agustin Canapino fik heldigvis Juncos Racing Cadillac #50 tilbage på banen, og blev på de førende bilers omgang, men skulle i gang med at arbejde sig gennem hele GT feltet.

7 minutter inde i løbet tog Jan Magnussen føringen i GTLM klassen, da Corvette Racing #3 blæste forbi Nick Tandy i Porsche #911 hen over målstregen, på vej mod Sving 1.

Riley Motorsports – Team AMG #33
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

NGT Motorsport Porsche #99 kørte i pit med et teknisk problem efter mindre end 15 minutters ræs, og efter mekanikerne havde forsøgt at reparere bilen i pitlane, valgte de at køre bilen tilbage til garagen for at arbejde videre.

Riley Motorsports – Team AMG #33 med Ben Keating tog føringen af GTD klassen, da han overhalede Marcos Gomes i Via Italia Racing Ferrari #13.

DragonSpeed #18 måtte pitte, da Roberto Gonzalez havde haft kontakt med en anden bil, hvilket knækkede forenden på bilen, så der kom en kæmpe røgsky fra bilen. Efter et hurtigt næseskifte, var de tilbage på banen igen. Var det mon en følgeskade efter kontakten på første omgang med Aubry…?

#13 tog igen føringen i GTD, men føringen bølgede frem og tilbage med #33.

DragonSpeed #18 & Performance Tech Motorsports #38
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Porsche #912 måtte pitte efter en halv times kørsel, da Earl Bamber klagede over bremseproblemer, så han fik skiftet snuden på bilen, hvilket kostede ham lidt ekstra tid, inden han kunne vende tilbage på banen.

Begge Mazda Team Joest biler og Acura Team Penske pittede efter en halv time af løbet, og kort tid efter, ude på banen, kom Juan Pablo Montoya i Acura #6 forbi Oliver Jarvis i Mazda #77. Kort tid efter kom Ricky Taylor i Acura #7 også forbi Mazda’en.

Juncos Racing Cadillac #50 var i problemer igen efter 35 minutters ræs, da Canapino havde en tur ind over græsset.

DragonSpeed #81 havde haft lidt for mange mand over muren i forbindelse med deres første stop, og det fik de en drive-through straf for.

BMW Team RLL #24 Alex Zanardi
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Performance Tech Motorsports #38 fik også en drive-through straf da de havde brugt elektrisk værktøj, mens bilen blev tanket.

Porsche #912 var tilbage i pitten igen efter 40 minutters ræs, hvor han igen fik ny front på bilen. Nu havde de efterhånden tabt 4 omgange til de førende GTLM biler.

Paul Miller Racing Lamborghini #48 fik en drive-through straf, da de havde kørt for hurtigt i pitten.

Ford Chip Ganassi Racing #67 med Ryan Briscoe kørte direkte tilbage til garagen, da de havde et teknisk problem med bilen. Det kostede dem 3 omgange, inden de var tilbage på banen.

Precision Performance Motorsports Lamborghini #47 fik en drive-through, da de var kørt fra pitten med værktøj tilsluttet bilen.

P1 Motorsports Mercedes #71
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Efter begge Acura Team Penske biler egentlig var trukket væk fra feltet, klumpede det hele sig sammen igen efter præcis en times løb, da Mazda racerne samt begge Action Express Cadillac racere (Mustang Sampling Cadillac #5 & Whelen Engineering Cadillac #31) kom op lige bag dem, og efterhånden også fik overhalet #7, mens Montoya i #6 fik slået et hul til forfølgerne.

Der blev skubbet lidt i GTD klassen, hvor Via Italia Racing Ferrari #13 og Turner Motorsport BMW #96 havde kontakt med hinanden, da #13 lavede et lidt mærkelig manøvre. Heldigvis kunne begge fortsætte videre.

NGT Motorsport Porsche #99 endte i dækmuren i Western Horse Shoe efter 75 minutters ræs, og der gik lidt tid inden Jürgen Häring fik bilen sat i bakgear, og kom videre.

Via Italia Racing Ferrari #13 røg af banen på the Kink, og havde en vild tur over græsset. Heldigvis fik han bremset bilen, inden han ville være skøjtet på tværs af Western Horse Shoe.

DragonSpeed #81
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Mens #13 var på vej tilbage på banen, fløj Ebimotors Lamborghini #46 af banen samme sted, men fik bilen tilbage til pitten, for at blive repareret.

Kørerskiftet fra John Edwards til Alex Zanardi i BMW Team RLL #24 gik slet ikke som planlagt, da han ikke kunne få hans specielle rat klikket på plads. Først efter mekanikerne skiftede rattet, var der forbindelse i alle knapperne, og han kunne køre ud på banen, i den rent håndbetjente version, som kun Zanardi bruger, mens holdkammeraterne kører den med de sædvanlige pedaler.

Jarvis i #77 tog føringen af løbet efter 85 minutters ræs, da han blæste forbi Montoya i #6. Få omgange efter blev Mazda’en dog blokeret af en langsommere GTD bil, og det gjorde at #6 igen tog føringen.

Halvanden time ind i løbet pittede CORE autosport Nissan #54 med en punktering på højre baghjul. Det gjorde at Jon Bennett kom ind og skiftede til Romain Dumas. BMW Team RLL #25 var uheldige at samle karkassen op, som blev fanget under splitteren på M8 GTE raceren, så de måtte pitte for at få den fjernet.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

#54 fik en 20 sekunders Stop & Go straf fordi at de havde kørt 27 miles per hour for hurtigt i pitten!

Dagens første Safety Car periode kom da NGT Motorsport Porsche #99 fik en kæmpe motorfejl på vej ind i Sving 1, og hældte olie ud gennem hele svinget. Det gjorde at Risi Competizione Ferrari #62 spandt rundt, men James Calado hurtigt kunne komme videre. Der var dog så meget olie rundt i svinget, at løbsledelsen valgte at sende Safety Car ud, da det var alt for farligt med olie på ovalen.

Der var store problemer hos Corvette Racing, da de pittede under SC perioden. Da #4 svingede ind for at tanke, ramte den forenden på #3 så hårdt at styretøjet knækkede på #3, og mekanikerne må i gang med at reparere forenden på bilen. Heldigvis var der stadig SC, men det kostede dem meget tid, inden de kom tilbage på banen – faktisk 3 omgange!

Acura Team Penske #6 var førende foran Whelen Engineering Cadillac #31 og Mazda Team Joest #77. I LMP2 var DragonSpeed #81 foran holdkammeraterne i #18 samt Performance Tech Motorsports #38.

Mazda Team Joest #77
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Ford Chip Ganassi Racing #66 var førende i GTLM foran Corvette Racing #4 og Porsche #911, mens GRT Grasser Racing Team Lamborghini #11 var førende i GTD foran AIM Vasser Sullivan Lexus #12 og Montaplast by Land-Motorsport Audi #29.

Christina Nielsen havde overtaget Heinricher Racing w/Meyer Shank Racing Acura #57, og lå på en 15. plads i GTD klassen, efter to timers kørsel, men havde et pitstop mere end mange af konkurrenterne.

Kort tid efter kom der dog en forklaring på føringen for #11 – de havde overhalet Safety Car på ulovlig vis, og fik derfor en 3 minutter og 40 sekunders Stop & Go! Dermed var AIM Vasser Sullivan #12 i front af GTD med Townsend Bell bag rattet.

Ford Chip Ganassi Racing #67 havde lavet samme fejl som #11, men fik en 3 minutter og 28 sekunders Stop & Go. De var dog i forvejen allerede langt tilbage i GTLM klassen, efter problemerne tidligere i løbet.

#11 fik så lige en drive-through for ikke at have kørt korrekt ind i pitlane.

Meyer Shank Racing Acura #86 & AIM Vasser Sullivan Lexus #14
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Mustang Sampling Cadillac #5 havde et spin i International Horse Shoe, og mistede omkring 15 sekunder, inden at Christian Fittipaldi havde fået bilen vendt rundt igen. Problemerne blev bare større og større for holdet. Tidligere i løbet måtte de skifte bagenden af bilen, da den manglede baglysene. De måtte igen i gang med at reparere noget omkring bagenden på bilen. Det udviklede sig til at bilen blev kørt tilbage til garagen, hvor endnu flere mekanikere kunne arbejde på bilen.

Corvette Racing #4 fik en drive-through straf da de tyvstartede i forbindelse med genstarten af løbet efter SC perioden. Det kostede dem føringen i GTLM, og sendte i stedet Porsche #911 i front.

BMW Team RLL #24 gik i stå ude i pitudkørslen, da Jesse Krohn lige havde overtaget bilen fra Alex Zanardi. Den finske kører fik genstartet bilen, men gik i stå igen og igen, inden at han fik kørt en hel omgang.

JDC-Miller Motorsports #84
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Der kom Safety Car, da bilen holdt parkeret et farligt sted. Krohn fik den kørt tilbage til garagen, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere bilen.

Da løbet blev givet frit igen, overhalede Helio Castroneves i Acura Team Penske #7 hele to biler – udenom i Sving 1. Det var dog Mazda Team Joest #77 i front af klassen, med Rene Rast bag rattet.

Corvette Racing #3 fik en straf for ikke at have pittet korrekt under Safety Car perioden. Her må man tanke i 5 sekunder, så man ikke løber tør for benzin. Når løbet bliver givet frit, skal man så ind og tanke igen, og noget i den del af stoppet, gik galt. 20 sekunders Stop og Go til Antonio Garcia.

3 timer og 20 minutter inde i løbet gik Fernando Alonso i Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 i front af løbet, da han overhalede Rene Rast på vej ind i Sving 1.

Heinricher Racing w/Meyer Shank Racing Acura #57
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Juncos Racing Cadillac #50 fik en drive-through straf for at have kørt 1 mph for hurtig i pitten.

Precision Performance Motorsports Lamborghini #47 scorede en Stop & Go for at have kørt 13 mph for hurtig i pitten.

Efter knap 4 timers ræs kom der SC igen, da Juncos Racing Cadillac #50 holdt stille ude på banen. Det neutraliserede løbet i næsten en halv time, da man samtidig benyttede muligheden for at få ryddet lidt op hist og pist, rundt på banen.

Porsche #912 fik en straf, da de havde pittet forkert under SC perioden. Holdet fik en 10 sekunders Stop & Go for det.

JDC-Miller Motorsports #85 fik en drive-through da de havde kørt 1 mph for hurtig i pitten.

Der var dramatik efter knapt 6 timers ræs, da PR1 Mathiasen Motorsports #52 spandt rundt i Sving 1. Mens Mark Kvamme holdt stille der, blev ham ramt af Simon Trummer i JDC-Miller Motorsports #84. Mens #84 måtte udgå på stedet, lykkedes det mekanikerne på #52 at få bilen tilbage efter over en times reparationsarbejde.

Acura Team Penske #6
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Polebilen Mazda Team Joest #77 var i problemer efter knap 7 timers ræs. Timo Bernhard stoppede bilen i Bus Stop chikanen, og selvom mekanikerne fik kigget på den, kunne bilen ikke repareres, da det var motoren, som var stået af. Super super ærgerligt for holdet, som ellers havde gjort det rigtig godt til at starte med.

Spirit of Race Ferrari #51 og Precision Performance Motorsports Lamborghini #47 havde kontakt i International Horse Shoe. Efter at have set episoden et par gange på video, bestemte dommerne sig for at give #51 en drive-through straf.

Det var også #47 der udløste dagens næste SC periode, da de gik i stå, og måtte have hjælp til at blive slæbt tilbage til pitten.

Juncos Racing Cadillac #50 fik en drive-through straf for at have kørt 1 mph for hurtig i pitten. De var dog i forvejen så langt tilbage i feltet, efter alle problemerne i de første timer af løbet.

Ford Chip Ganassi Racing #67 fik også en drive-through, men det var fordi at bilen var i gear mens de havde den løftet op på airjacks i pitten, så hjulene drejede rundt.

Corvette Racing #3
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Efter godt 10 timers ræs havde #50 problemer igen, da de tabte det ene hjul ude på banen. Så de måtte have hjælp til at komme tilbage til pitten – hvilket udløste endnu en SC periode.

Det lykkedes JDC-Miller Motorsports #85 at få ikke blot en men hele to drive-through straffe for at have kørt for hurtigt i pitten – begge gange kørte de 2 mph for hurtig. Faktisk lavede de hattrick med straffe i løbet af en time, da de også fik kørt 1mph for hurtig, under det næste pitbesøg…

Løbet tog en dramatisk vending i GTLM klassen, da Corvette Racing #3, som ellers havde fået kæmpet til tilbage i føring, pludselig holdt stille ude på banen. De havde problemer med benzintrykket, hvilket gjorde at Antonio Garcia lige nøjagtig ikke kunne køre bilen tilbage til pitten ved egen kraft, så der måtte en Safety Car til, så han kunne slæbes tilbage. Bilen blev skubbet tilbage til garagen, hvor mekanikerne gik i gang med at reparere den, hvilket kostede holdet omkring 10 ekstra minutter, inden at de var tilbage på banen. De fleste af de minutter var heldigvis under SC, så de ikke tabte helt så meget.

Der kommer med garanti mere drama i den anden halvdel af løbet, da der er forudsagt regnvejr i løbet af morgentimerne i Daytona.

Relaterede nyheder