Le Mans 24 timer 2019 – de sidste 8 timer – opdateret

Kort tid efter klokken 7 søndag morgen var der Safety Car, da Pastor Maldonado var røget af i Tertre Rouge i DragonSpeed #31. Bilen var så skadet at løbet var slut for ham og holdkammeraterne Anthony Davidson og Roberto Gonzalez, hvilket dermed også lukkede deres chance for at vinde mesterskabet.

SMP Racing #11 med Stoffel Vandoorne fik overhalet Rebellion Racing #3 med Gustavo Menezes. Vandoorne har, indtil nu i løbsweekenden, været en meget imponerende og hurtig tilføjelse til #11. Belgieren viser endelig noget af den fart, som han også viste i GP2 og i Japan, inden hans mislykkede Formel 1 eventyr.

BMW Team MTEK #81
Photo; JJ Media

Rebellion Racing #3 fik en 3 minutters Stop & Go fordi de havde brugt nogle dæk, som de ikke måtte, på det tidspunkt at de brugte dem… En speciel regel, hvis du sætter brugte dæk på bilen, og hvornår de så senest har været i brug.

Rebellion Racing #3 med Gustavo Menezes lavede en kæmpe brøler i Porsche kurverne, hvor den unge amerikaner tabte bilen, og satte den fast i gruset. Han var lidt for ivrig med at genvinde det tabte – og tabte i stedet en masse tid i gruset, og efterfølgende pitstop. Bjærgningen blev klaret med en lille lokal Slow Zone.

Algarve Pro Racing #25, Larbre Competition #50, JMW Motorsport Ferrari #84
Photo: JJ Media

Jackie Chan DC Racing #38 havde en meget langsom ind-omgang til pitten, da han havde en langsom punktering på højre forhjul. Det kostede ham en omgang i ekstra køretid, inden at Stephane Richelmi havde fået bilen kørt ind, og videregivet til Ho-Pin Tung.

Keating Motorsports Ford #85 havde et hurtigt spin gennem gruset, men kom selv videre. Men en lidt ærgerlig fejl for Ben Keating selv, lige ved afslutningen af et tredobbelt stint.

Spirit of Race Ferrari #54 havde et solospin ved Dunlop broen, men kom selv videre.

Car Guy fik en 10 sekunders pitstop straf, da de ikke havde opført sig korrekt under en Slow Zone.

Keating Motorsports Ford #85
Photo: JJ Media

Salih Yoluc i TF Sport Aston Martin #90 havde et hurtigt spin i Dunlop chikanen, men var hurtigt tilbage på sporet.

RLR MSport #43 fik en Drive-through straf for at have overhalet andre biler under en af Safety Car perioderne. Car Guy Racing Ferrari #57 fik en 10 sekunders pitstop straf, da de ikke havde overholdt hastigheden under en Slow Zone

Med 6 timers kørsel tilbage var Toyota Gazoo Racing #7 stadig i front af LMP1, Toyota Gazoo Racing #8 toer og SMP Racing #11. G-Drive Racing #26 var førende i LMP2, foran Signatech Alpine Matmut #36 og Jackie Chan DC Racing #38. GTE Pro havde Corvette Racing #63 i føring, foran AF Corse Ferrari #51 og Porsche #93. GTE Am klassen var stadig ført an af Keating Motorsports Ford #85, med Team Project 1 Porsche #56 og JMW Motorsport Ferrari #84 på de efterfølgende pladser.

Signatech Alpine Matmut #36
Photo: JJ Media

Der var dramatik med lidt under 6 timer tilbage af løbet, da G-Drive Racing #26 ikke kunne få bilen startet igen efter et helt regulært pitstop. Det kostede dem 20 minutter i garagen, inden starteren var skiftet, og Roman Rusinov kunne køre tilbage på banen igen.

Dramatikken var heller ikke slut for Rebellion Racing #3, da Nathaniel Berthon kørte meget langsomt ude på banen, men havde ikke problemer med at køre bilen tilbage til pitten for egen kraft. Det var et problem med venstre bagbremse, hvor mekanikerne måtte skifte hele enheden. Det kostede holdet næsten 15 minutter i pitten, inden Berthon kunne køre tilbage på banen.

United Autosports #32 med Will Owen mistede motorhjelmen på sin Ligier LMP2 racer, på vej ned mod Indianapolis svinget. Den tog bare luft, og så fløj den væk. Heldigvis var der ikke andre biler i nærheden, så den landede bare i fred og ro – men det udløste en kort Full Course Yellow, så marshals kunne løbe ud og hente den.

AF Corse Ferrari #51
Photo: JJ Media

Med knapt 4 en halv time tilbage af løbet, fik Inter Europol Competition #34 en punktering på venstre baghjul. Nigel Moore fik bilen humpet tilbage til pitten, uden at tilføje yderligere skade til bilen.

Porsche #91 og Ford Chip Ganassi Team USA #69 fik en 10 sekunders pitstop straf for at have kørt for hurtigt under en FCY periode.

Spirit of Race Ferrari #54 havde lavet en kæmpe brøler lørdag aften, da Thomas Flohr havde været i bilen i 4 timer og 19 minutter indenfor en periode af 6 timer. Man må maksimalt være i bilen 4 timer ad gangen, samt 4 timer indenfor en 6 timers periode. Det kostede dem en straf på 4 omgange samt 3 minutter og 8 sekunder. Det sendte dem ud af kampen omkring en potentiel podieplads.

Car Guy Racing Ferrari fik en lignende straf men kunne nøjes med at få en 1 minut og 38 minutters straf, da de kun havde overskredet tiden med 1 minut og 38 sekunder.

Inter Europol Competition #34
Photo: JJ Media

Racing Team Nederland #29 med Nyck de Vries havde en afkørsel med høj hastighed i Indianapolis. Hollænderen røg dybt ind i dækmuren, men da han var blevet trukket ud, kunne han køre bilen hjem på 3 hjul, så mekanikerne kunne få bilen repareret. Det udløste en Safety Car periode, så arbejdet kunne udføres på sikker vis.

Da løbet blev givet fri igen, gik der ikke længe inden Jan Magnussen havde et spektakulært spin i Corvette Racing #63 i udgangen af Porsche kurverne, hvor danskeren afsluttede med at ramme betonmuren hårdt. Han fik bilen kørt tilbage til pitten, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere bilen, hvilket kostede bilen halvanden omgang, og dermed enhver chance for et podie i GTE Pro.

Med to timer tilbage af løbet, havde BMW Team MTEK #81 med Philipp Eng bag rattet, et problem hvor bilen bare gik ud under nedbremsningen til den anden chikane på Mulsanne langsiden. Uanset hvad han gjorde, ville bilen ikke starte.

JMW Motorsport Ferrari #84
Photo: JJ Media

Keating Motorsports Ford #85 fik at vide at de skulle pitte for at få snuden på bilen skiftet, da officials mente at den ikke var sikker at køre med længere.

Keating Motorsports Ford #85 fik en Stop & Go straf for at have lavet hjulspin, da de forlod pitten efter et pitstop. Det gjorde at forspringet var nede på under 5 sekunder mellem #85 og Team Project 1 Porsche #56, i kampen om GTE Am sejren.

En time før målflaget fik Toyota Gazoo Racing #7 en sivepunktering på det højre forhjul. Jose Maria Lopez fik bilen kørt sikkert tilbage til pitten, og beholdt føringen af løbet.

Det gik dog ikke længere end en halv omgang før at den var galt med Lopez igen – han kørte pludselig langsomt ude på Mulsanne langsiden, og humpede en såret Toyota TS050 hjem til pitten. Det var endnu en punktering – og #8 nåede endda at tage føringen af løbet INDEN de kom tilbage til pitten. Overraskende udvikling i løbet. Faktisk måtte holdet efterfølgende erkende, at der havde været en sensorfejl på bilen, så det var det forkerte dæk som blev skiftet ved det første stop, mens det var et andet dæk som havde en punktering.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo: JJ Media

Efter næsten halvtimes reparationsarbejde, fik Philipp Eng liv i BMW Team MTEK #81 igen, og kørte tilbage mod pitten.

Duqueine Engineering #30 fik et problem, hvor baghjulsophænget knækkede på vej ud på Mulsanne langsiden. Dermed havde stakkels Nicolas Jamin næsten en hel omgang at køre, med en bil der kørte helt sidelæns ned af langsiden. Dermed var et potentiel top 5 resultat væk.

Efter 24 hårde timers racerløb vandt Toyota Gazoo Racing #8 med Fernando Alonso, Sebastien Buemi og Kazuki Nakajima foran Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi og Jose Maria Lopez, med SMP Racing #11 med Vitaly Petrov, Mikhail Aleshin og Stoffel Vandoorne treer. Rebellion Racing #1 og #3 sluttede på de næste pladser. SMP Racing #17, Bykolles Racing Team #4 og DragonSpeed #10 udgik alle i løbet af de første 12 timer og 53 minutter.

LMP1 Podium 2019
Photo: JJ Media

Signatech Alpine Matmut #36 vandt LMP2 klassen med Nicolas Lapierre, Andre Negrao og Pierre Thiriet, mens Jackie Chan DC Racing #38 med Stephane Richelmi, Ho-Pin Tung og Gabriel Aubry sluttede toer og TDS Racing #28 med Loic Duval, Francois Perrodo og Matthieu Vaxiviere som treer i deres afskedsløb med LMP2, da Perrodo skifter til GTE Am i den kommende sæson.

High Class Racing #20 med Mathias Beche, Anders Fjordbach og Dennis Andersen kom i mål på 11. pladsen, 12 omgange efter vinderne.

RLR MSport #43, DragonSpeed #31, Jackie Chan DC Racing #37 med David Heinemeier Hansson, Jordan King og Ricky Taylor, og ARC Bratislava #49 udgik af løbet.

LMP2 Podium 2019
Photo: JJ Media

AF Corse Ferrari #51 med Alessandro Pier Guidi, James Calado og Daniel Serra vandt GTE Pro foran Porsche #91 med Richard Lietz, Fred Makowiecki og Gianmaria Bruni, mens Porsche #93 med Nick Tandy, Earl Bamber og Patrick Pilet sluttede treer.

Corvette Racing #63 med Jan Magnussen, Antonio Garcia og Mike Rockenfeller sluttede 9’er i klassen, 5 omgange bagude.

Michael Christensen, Kevin Estre og Laurens Vanthoor i Porsche #92 sluttede to minutter bag Jan Magnussen på 10. pladsen.

AF Corse Ferrari #71, Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim, Darren Turner og Marco Sørensen, samt Corvette Racing #64 udgik af løbet.

GTE Pro Podium 2019
Photo: JJ Media

Keating Motorspors Ford #85 vandt GTE Am med Ben Keating, Jeroen Bleekemolen og Felipe Fraga, foran Team Project 1 Porsche #56 med Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey og Egidio Perfetti, mens JMW Motorsport Ferrari #84 med Jeff Segal, Rodrigo Baptista og Wei Lu sluttede treer.

Kessel Racing Ferrari #83 med Michelle Gatting, Rahel Frey og Manuela Gostner sluttede 10’er i GTE Am.

Aston Martin Racing #98 og Dempsey-Proton Racing Porsche #88 var de to eneste biler der ud gik i GTE Am – #98 med en overophedet bil, og #88 med skader efter sammenstødet med Corvette Racing #64.

Vi omtaler mesterskabsstillingerne i denne artikel.

GTE Am Podium 2019
Photo: JJ Media

Det var afslutningen på et forrygende 24 times løb i Le Mans 2019.

Le Mans 2019 winning cars
Photo: JJ Media

Nu skal alle holdene have det hele pakket ned, og så hjem – og for størstedelen skal de i gang igen om en måned, når European Le Mans Series samt FIA World Endurance Championship Prologen skal køres på Circuit de Catalunya nær Barcelona i Spanien. Dog har IMSA WeatherTech SportsCar Championship allerede løb på Watkins Glen om 2 uger, så der skal Porsche, Ford og Corvette allerede være klar igen.

 

Opdatering – To biler blev efterfølgende diskvalificeret fra løbet. Læs mere her.

Relaterede nyheder