Mesterskaberne afgjort i New York

Sæsonfinalen i ABB FIA Formula E Championship blev kørt på gaderne i New York, som for anden dag i træk var banen for den elektriske serie.

Intet var afgjort i mesterskabet endnu, men Jean-Eric Vergne havde en lille matchbold i form af et 22 points forspring til Lucas Di Grassi på andenpladsen og Mitch Evans treer og Sebastien Buemi firer.

Det var dog ikke nogen af dem som holdt forrest – det var nemlig Alexander Sims, som havde taget sin første Pole Position, foran Robin Frijns, gårsdagens vinder Sebastien Buemi, Sam Bird, Stoffel Vandoorne og Daniel Abt.

En kører som ikke havde nogen chance for at vinde var Alex Lynn. Den uheldige englænder udgik i gårsdagens løb, og mekanikerne lokaliserede fejlen til bilens motor, som derved måtte skiftes – hvilket kostede 20 startpladser. Da han kvalificerede sig bagerst i feltet, valgte de at ændre det til en drive-through straf.

Tom Dillmann fik en straf på 3 startplaceringer, da han havde kørt i vejen for Gary Paffett i kvalifikationen, og dermed blev Dillmann sendt tilbage på 20. startposition.

Jean-Eric Vergne skulle starte løbet tilbage fra P12 – lige bagved Lucas Di Grassi. Mitch Evans skulle starte løbet fra 8. pladsen.

Dommerne havde valgt at der skulle være mulighed for at bruge Attack Mode hele tre gange i sæsonfinalen, for at give lidt mere kolorit på løbet. Normalvis var det kun muligt at bruge den to gange.

Alexander Sims
Photo: ABB FIA Formula E

Sims stak afsted i front, men Buemi kom op på andenpladsen foran Frijns.

Jose Maria Lopez blev vippet rundt i midterfeltet, hvilket gav lidt kø – og bl.a. var Andre Lotterer fanget i balladen.

Frijns, Vandoorne, Paffett, Wehrlein og Massa var de første kørere til at tage Attack Mode – men omgangen efter var Buemi, Bird, Roland, Mortara og D’Ambrosio også inde og tage det.

Kort tid efter kom der Safety Car på banen, da Lopez holdt stille. Andre Lotterer måtte pitte med en defekt bil. Efterfølgende blev Lotterer dømt som ansvarlig for kontakt med Lopez – ikke at det betød noget, da begge kørere var udgået alligevel.

Efter 5 minutters oprydning blev løbet givet frit igen, og Sims fik et godt hul til forfølgerne med det samme.

Alle kørerne ned gennem feltet havde travlt med at bruge Attack Mode, for at forsvare deres positioner.

Jose Maria Lopez
Photo: ABB FIA Formula E

Robin Frijns kom forbi Sebastien Buemi ved hjælp af netop det, hvor hollænderen lavede en vild udbremsning i Sving 1.

Pascal Wehrlein udnyttede også Attack Mode til at komme forbi Oliver Turvey, ligeledes i en udbremsning i Sving 1. Sam Bird fik bremset sig forbi Stoffel Vandoorne i hårnålen, og ar dermed oppe på 4. pladsen.

Mitch Evans lå helt oppe i bagenden af Stoffel Vandoorne, men kunne ikke finde en vej forbi.

Antonio Felix da Costa kom forbi Edoardo Mortara i hårnålen, hvor også Wehrlein og D’Ambrosio smuttede forbi.

Lucas Di Grassi, Daniel Abt, Stoffel Vandoorne, Sebastien Buemi og Antonio Felix da Costa var de 5 kørere som fik Fan Boost i finaleløbet.

Halvvejs inde i løbet fik Frijns bremset sig forbi Sims, i en manøvre meget lig med overhalingen på Buemi, men med lidt mere gnubben mellem de to biler.

Stoffel Vandoorne
Photo: ABB FIA Formula E

Edoardo Mortara måtte pitte med små 20 minutter tilbage af løbet, da han fik tekniske problemer med sin bil.

Antonio Felix da Costa og Jean-Eric Vergne byttede placeringer et par gange, men var stadig nede omkring 10. pladsen i løbet, og dermed kun med meget begrænset pointhøst. Vergne og Techeetah holdets held var at Buemi ikke var førende i løbet, og Audi Sport Abt Schaeffler kørerne ikke var længere fremme i feltet.

Di Grassi fik arbejdet sig forbi Rowland, og var dermed oppe på 7. pladsen, mens Alex Lynn var kommet op som 16’er efter hans drive-through straf, samt sidste startposition.

Buemi ville forsøge at komme forbi Sims, men lavede en lille fejl, og kom så småt under pres fra Bird i stedet for.

Maximilian Günther fik udbremset sig selv, og måtte derfor undvige ud i afkørselsområdet. Det kostede ham en masse tid, inden han var tilbage på banen igen, og faldt derfor tilbage på sidstepladsen.

Robin Frijns
Photo: ABB FIA Formula E

Felipe Massa var totalt frustreret bag Pascal Wehrlein, og lavede et meget meget sent dyk på tyskeren, hvorefter det kom til kontakt mellem de to. Værst gik det dog ud over Massa selv, som tabte en plads til Lynn.

Mitch Evans og Lucas Di Grassi kørte sammen på allersidste omgang i løbet – en situation som dommerne måtte i gang med at kigge på – og valgte at straffe Evans for, med en ligegyldig 10 sekunders tidsstraf, da Evans alligevel var sluttet sidst ude på banen.

Robin Frijns tog sæsonens 2. sejr i Formel E, foran Alexander Sims, Sebastien Buemi, Sam Bird, Daniel Abt, Oliver Rowland, Jean-Eric Vergne og Stoffel Vandoorne.

Jean-Eric Vergne genvinder dermed titlen foran Sebastien Buemi, Lucas Di Grassi, Robin Frijns og Mitch Evans. Frijns fik lige sneget sig forbi Evans med et enkelt point i slutstillingen.

Jean-Eric Vergne
Photo: ABB FIA Formula E

DS Techeetah vandt Teammesterskabet foran Audi Sport Abt Schaeffler og Envision Virgin Racing, som for øvrigt også kører med Audi drivlinje. Nissan e.dams røg ned på 4. pladsen, slået af Virgin med kun et point.

Det var afslutningen på en yderst spændende sæson i Formel E mesterskabet. Der var spænding hele vejen igennem mesterskabet, og intet var afgjort før bilerne krydsede målstregen i sæsonens allersidste løb.

Man må dog også konstatere at der er en tendens til mere og mere kontakt mellem bilerne. Det er et produkt af at bilerne er så ens, på trods af forskellige motorleverandører, og at banerne er så smalle, at de kan være svære at overhale på. Så det er helt sikkert noget at serien skal kigge på fremover, så der ikke går rent buleræs i den, og kørerne får mulighed for at levere noget godt og tæt ræs, uden kontakt.

ABB FIA Formula E Championship 2019/20 starter den 22. og 23. november, hvor der køres en dobbeltafdeling i Ad Riyadh i Saudi Arabien.

Relaterede nyheder