Mange om buddet i Misano

ABB FIA World Endurance Championship 2023/24 var nået til italienske Misano, til den første af to afdelinger denne weekend.

Mitch Evans i Jaguar TCS Racing havde taget Pole Position til den 6. afdeling af dette års mesterskab, foran Jean-Eric Vergne i DS Penske, mesterskabsførende Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Nico Müller i ABT Cupra, Oliver Rowland i Nissan, Sam Bird i NEOM McLaren, Maximilian Günther i Maserati MSG Racing, Nick Cassidy i Jaguar TCS Racing, Sebastien Buemi i Envision Racing, og Robin Frijns i Envision Racing på P10.

De teknisk ansvarlige for serien var virkelig om sig før og under denne weekend, hvor der blev delt en masse straffe og bøder ud.

Weekenden var startet skidt for både Andretti og TAG Heuer Porsche holdene, da de begge havde fået en bøde på 10.000 Euro, da de ikke leverede et ledningsdiagram på bilen senest 7 dage før eventen, da der var lavet nogle opdateringer på det. Fælles for de to, var at de kørte med Porsche drivlinje.

Efter træningerne blev alle fire biler med Jaguar drivlinje beordret til at bevise, at deres biler overholdte homologationen – det vil sige, de to Jaguar TCS Racing, og de to Envision Racing biler. Det nåede de indenfor tidsgrænsen, og måtte derfor gerne deltage i kvalifikationen.

Jake Hughes i NEOM McLaren havde egentlig kvalificeret sig som 4’er, men ildslukkeren på bilen havde ikke været aktiveret under kvalifikationen, så derfor blev han diskvalificeret, og sendt ned på sidste startplads.

Udover det fik flere kørere/hold bøder for ikke at have strøm nok på batterierne, efter at de havde kørt ude på banen, og kom ind i parc ferme.

Misano E-Prix 2024 start Race 1

De 22 biler tog starten på det 28 omgange lange løb.

Det blev en rolig start, uden ballade.

Cassidy fik en forrygende start, og var helt oppe på 2. pladsen efter få sving.

Det var dog Buemi som var i front, da den første omgang var kørt, efter han var startet 9’er.

Edoardo Mortara gik i stå på den første omgang,  men det lykkedes at få bilen væk, uden afbrydelse af løbet.

Kørerne skulle dog spare på strømmen, og derfor var det ikke nogen fordel at ligge ude foran, og slå et hul i luften til de andre. Derfor kørte bilerne side om side ned af langsiden, i et forsøg på at overhale nogle konkurrenter, efterhånden som folk foran løftede af speederen, for at spare strøm.

På 3. omgang tog Cassidy føringen af løbet, men måtte afgive den til Vergne omgangen senere.

Antonio Felix da Costa tog føringen omgangen efter, inden han afgav føringen til holdkammerat Wehrlein.

Maximilian Günther var den første i frontgruppen, som tog Attack Mode, som igen var delt op i 2-6, 4-4, eller 6-2 minutters portioner.

Jake Dennis

Der var kontakt mellem Vergne og Cassidy gennem chikanen på baglangsiden, hvor sidstnævnte fik skadet frontvingen, så han måtte pitte efter en ny.

Der var drama for mesterskabsførende Wehrlein, som også fik en skade på frontvingen, og ligeledes måtte pitte efter en ny. Her opstod skaden, da tyskeren kørte op i bagenden af JEV, som dog kunne køre videre ude på banen, selvom der var skader på bilens bagende.

Bird var den næste til at føre løbet – men hele feltet lå med under 6 sekunder mellem de 19 tilbageværende biler, som ikke havde været i pit eller var udgået.

Da englænderen tog Attack Mode, var det Vandoorne, som gik i front, inden Evans ville køre forrest.

Müller mistede halvdelen af sin frontvinge, efter kontakt med Frijns gennem chikanen på baglangsiden.

På trods af den skadede bagende, kunne Vergne også gå i front – inden han afgav føringen til Bird.

Buemi tog en tur ude i front igen, inden da Costa fik en tur i front.

Dommerne havde kigget på kontakten mellem JEV og Cassidy, og gav en 5 sekunders tidsstraf til franskmanden.

De kiggede også på kontakten mellem Wehrlein og JEV, men valgte ikke at gøre mere ved den.

Oliver Rowland

Günther havde en vild tur over en pølsecurb, men heldigvis landede bilen hurtigt igen med alle fire hjul ned af.

Bird punkterede på venstre baghjul, efter han var blevet ramt af en konkurrent.

JEV kørte ind i bagenden af Evans, hvilket slog franskmandens frontvinge skæv.

Rowland lavede et meget sent dyk ind i chikanen på baglangsiden, så Dennis faktisk måtte tage nødruten udenom chikanen, som var en stor dækstabel. Det kostede naturligvis den forsvarende Formel E mester nogle placeringer.

Med 10 omgange tilbage af løbet, var top 18 stadig indenfor 5 sekunder af hinanden, hvor placeringerne skiftede konstant ned gennem feltet.

Bilerne kørte næsten 9 sekunder langsommere end de kunne, da kørerne skulle spare så meget på strømmen, og regenerere, for at have strøm til hele løbet.

Da Costa gik i front af løbet, foran Vergne og Rowland, og for første gang, begyndte de at give lidt mere gas, end der havde gjort tidligere i løbet.

Evans havde også en skadet frontvinge, men valgte at køre videre ude på banen, da skaderne ikke var ret store.

Rowland tog fronten af løbet, men da Costa på andenpladsen havde næsten 2 procent mere strøm på batterier.

Med 4 omgange tilbage af løbet, blev der for alvor givet gas, og det trak feltet ud, så der ikke længere var de mange, tætte kampe i feltet.

Da Costa gik i front af løbet, med to en halv omgang tilbage.

Cassidy pittede, da han i forvejen var så langt bagude, og der ikke var udsigt til point for newzealænderen.

Dennis var en af de sidste kørere, som havde Attack Mode tilbage, men på trods af det, kunne han ikke komme forbi JEV.

Da Costa og Rowland trak væk fra resten af feltet, da JEV og Dennis havde travlt med at kæmpe.

Bird valgte også at pitte på næstsidste omgang, da han heller ikke kunne nå noget.

Antonio Felix da Costa

Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche vandt løbet, foran Oliver Rowland i Nissan, Jean-Eric Vergne i DS Penske på vejen, men faldt til P8 efter straffen.. Derfor var Jake Dennis i Andretti sidste mand på podiet.

Maximilian Günther i Maserati MSG Racing var P4, foran Dan Ticktum i ERT, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, Sergio Sette Camara i ERT, Jean-Eric Vergne i DS Penske, Norman Nato i Andretti, og Stoffel Vandoorne i DS Penske på P10.

Efter løbet blev der dog uddelt flere straffe.

Sergio Sette Camara fik en 50 sekunders tidsstraf, da han havde brugt for meget strøm.

Men den mere indgribende meddelelse var at vinder Antonio Felix da Costa var diskvalificeret, da en fjeder på bilens speeder ikke var den specifikation, som bilen er leveret med.

Så det betød at Rowland blev rykket frem som vinder, foran Dennis, Günther, Ticktum, Evans, Vergne, Nato, Vandoorne, mens Sasha Fenestraz i Nissan, og Lucas Di Grassi i ABT Cupra rykkede ind i pointene.

Rowland går også i front af mesterskabet, foran Dennis, Günther, Wehrlein og Cassidy.

I Teammesterskabet er Jaguar TCS Racing i front, foran Andretti, Nissan, TAG Heuer Porsche, og DS Penske.

I morgen køres den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship.