Indy 500 2020 afsluttet under gult flag

Årets største racerløb i NTT IndyCar Series, hvis ikke i hele motorsportsverdenen, blev kørt i dag på Indianapolis Motor Speedway.

Den 104. udgave af Indianapolis 500 løbet, sponsoreret af Gainbridge blev en som altid nervepirrende affære.

Marco Andretti startede løbet fra Pole Position, foran mesterskabsførende Scott Dixon, Takuma Sato, bedste rookie i feltet – Rinus Veekay, Ryan Hunter-Reay, James Hinchcliffe, Alex Palou, Graham Rahal og Alexander Rossi.

Forsvarende Indy 500 vinder, Simon Pagenaud, skulle starte løbet helt tilbage fra 25. position, hvilket var meget symptomatisk for hans Team Penske holdkammerater. Kun forsvarende mester, Josef Newgarden, havde fået bilen kørt frem til 13. startposition, og var dermed næstbedste Chevrolet kører i løbet, efter VeeKay.

Indy 500 2020 start
Photo: Indycar.com / John Cote

Det blev en meget rodet start, hvor Andretti ikke kom ret godt afsted, men Dixon tog føringen ind i Sving 1, mens Sato også fulgte med forbi.

Ed Carpenter pittede allerede på anden omgang, da Zach Veach klemte ham op i muren mellem Sving 1 og 2. Det ødelagde hans styretøj på bilen, men vi undgik heldigvis en Full Course Caution eller andre afbrydelser af løbet, da han selv kunne køre tilbage til pitten, og der ikke var nogen vragdele på banen.

Første Safety Car blev kaldt ud på 6. omgang, da James Davison fik problemer med højre fordæk, hvor bremsen pludselig hang på vej ud på langsiden, så der gik ild i bremserne. Han fik stille og roligt taget farten af bilen, hvor marshalls var klar med ildslukkere, og hurtigt fik branden slukket.

Det udnyttede flere af kørerne til at pitte, men ikke nogen af de forreste i feltet.

Rossi var aggressiv på genstarten af løbet, men kunne ikke komme forbi VeeKay.

Oliver Askew
Photo: Indycar.com/Karl Zemlin

Hunter-Reay kom op på andenpladsen, og var nærmeste udfordrer til Dixon ude i front. Alt imens faldt Andretti tilbage på 5. pladsen.

Dagens anden SC kom på 25. omgang, da Marcus Ericsson ramte muren. Svenskeren tabte selv bilen i Sving 1, men ramte heldigvis muren, hvor der var SAFER barrieren, som tog noget af stødet. Han måtte dog skynde sig ud af bilen, da der var en mindre brand bagi bilen, på grund af den smadrede bagende.

Det fik størstedelen af feltet til at pitte, men Oliver Askew førte feltet til det grønne flag, da han var en af dem som pittede under den første SC periode. Simon Pagenaud var dog hurtig til at tage føringen fra ham, og forsøge at stikke afsted fra feltet, mens Dixon, Rossi og Hunter-Reay var på vej fremad i feltet igen.

Pagenaud, Askew, Castroneves, Power og Kimball pittede fra 45 omgange og fremad, og var dermed ude på en klar anden strategi end de normalt førende, hvor Dixon nu igen var i front, og havde en stor føring over Rossi og VeeKay.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com / Chris Owens

Kørerne på den primære strategi pittede omkring omgang 60. Her var VeeKay ved at pløje hans mekanikere ned, som måtte springe til side. Det gjorde så at motoren gik ud, så holdet måtte have starteren på bilen, inden han kunne vende tilbage til banen. Det kostede ham dyrebar tid, og faldt to omgange tilbage. Ydermere fik han en Stop & Go for at ramme mekanikerne.

Sage Karam kørte forbi hans team på pitlane, og måtte derfor klodse bremserne i allersidste øjeblik, og tabte mange sekunder, inden han blev dirigeret ind i pitboksen.

85 omgange inde i løbet måtte der Safety Car til igen. Dalton Kellett var kørt af i Sving 3, da han kom lidt ud af ideallinjen, og bilen så bare skøjtede ind i muren.

Det fik så godt som hele feltet til at pitte, hvor Dixon igen kom ud i front. James Hinchcliffe havde lidt problemer under hans pitstop, hvilket kostede ham nogle placeringer.

Oliver Askew
Photo: Indycar.com/Karl Zemlin

Genstarten af løbet blev kun kortvarig, da Conor Daly spandt af banen i Sving 4, på vej mod det grønne flag. Det gav en masse panik bagerst i feltet, hvor Oliver Askew blev overrasket af kørerne foran, som gik af gassen. Det gjorde at Askew tabte bilen, ramte undermuren hårdt, hvorefter han gled ind i Daly’s bil, og gav den yderligere skader. Daly kunne selv stige ud af bilen, mens Askew klagede over smerter i venstre knæ, og måtte løftes ud af bilen, inden han kom til tjek på banens hospital.

Løbet blev genstartet efter 101 omgange ud af de 200 kørt. Rossi var vågen ved genstarten, og kom forbi Sato på vej ind i Sving 1. Sato tabte også en plads til Patricio O’Ward, som var det første at vi så til mexicaneren.

Rossi tog føringen af løbet få omgange senere, da han overhalede Dixon. Det varede kun nogle få omgange, inden Dixon var tilbage i føring. Sådan lå de to kørere og byttede frem og tilbage nogle gange, for at spare brændstof. Det kunne man også se på omgangstiderne, som var langsommere end de ideelle omgange.

122 omgange inde i løbet kom der Safety Car igen, da Alex Palou ramte muren i Sving 1. Heldigvis kunne han selv stige ud af bilen, på trods af den hårde kontakt med SAFER barrieren.

Fernando Alonso
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Det fik næsten hele feltet til at pitte efter en tankfuld benzin og nye dæk. Fernando Alonso havde problemer i pitten, hvor Arrow McLaren SP mekanikerne måtte bruge ekstra lang tid, inden de fik bilen i frigear, og fik motoren startet igen. Spanieren havde ikke karrierens bedste løb, hvor han kortvarigt havde været oppe i top 15, inden han stille og roligt faldt bagud igen.

O’Ward kom forbi Rossi i forbindelse med pitstoppet, mens Dixon stadig var ude i front – men bag holdkammerat Felix Rosenqvist, som ikke havde pittet endnu, og skulle give newzealænderen lidt læ i nogle omgange, for at han kunne trække væk fra feltet.

Der var lidt kontakt mellem Colton Herta og Santino Ferrucci i pitten, som dommerne kiggede på. Dog valgte de ikke at gøre mere ved det. Max Chilton fik en straf, da mekanikerne havde arbejdet på bilen i pitten, mens pitten var lukket. Ikke at det ændrede det helt store for ham.

Alexander Rossi derimod skulle falde tilbage på sidstepladsen i rækken af biler, da han havde ramt Takuma Sato i pitten, hvilket dommerne straffede ham for.

Josef Newgarden
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Genstarten af løbet blev lettere hektisk, hvor Sage Karam var oppe at snitte bagenden af Felix Rosenqvist, men heldigvis uden at der skete skader på bilerne.

Pagenaud måtte pitte efter en ny frontvinge, da han var oppe at snitte bagenden af Ryan Hunter-Reay, men igen kunne løbet fortsætte under grønt.

Graham Rahal havde stille og roligt kørt sig frem på andenpladsen i løbet, og lå lige foran holdkammerat Sato. De to skiftes så til at være forrest, for at spare på brændstof. Men Dixon var smuttet afsted, med over 4 sekunder ned til resten af feltet.

144 omgange inde i løbet var løbet slut for Alexander Rossi. Amerikaneren var stiktosset efter straffen i forbindelse med pitstoppet, og det fik ham til at køre over evne, og tabte bagenden i Sving 2, og røg i muren.

Chip Ganassi Racing begyndte at satse med Felix Rosenqvist. Han var en af de få til at pitte, og hvis ellers der ville komme nok omgange bag Safety Car, ville svenskeren kunne køre i mål uden yderligere tankstop. Team Penske satte Simon Pagenaud på en lignende strategi, da han alligevel var ude af toppen på daværende tidspunkt, og skulle bruge mirakler, for at kunne vinde løbet.

Spencer Pigot
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Løbet blev genstartet med 155 omgange tilbage, hvor der blev kæmpet nem gennem feltet, hvor der til tider var 3 biler ved siden af hinanden.

Newgarden var på vej fremad i feltet, og var nu oppe på 3. pladsen, foran Rahal.

Sato tog føringen af løbet fra Dixon, som igen var i gang med at spare på benzinen. Derfor lå newzealænderen også helt oppe under bagvingen på japaneren, for at spare mest muligt.

Marco Andretti satte sidste pitstop runde i gang, med 31 omgange tilbage af løbet. Alle kørere som pittede på det tidspunkt, ville kunne køre til mål, uden at skulle spare på brændstoffet.

CGR opgav at lade Rosenqvist køre til mål uden at tanke, og gav svenskeren en ny tankfuld brændstof, så han derved faldt ned til bunden af top 20.

Newgarden begyndte at rasle tilbage gennem feltet, hvor han ikke blot tabte en placering til Rahal, men også Ferrucci.

Takuma Sato
Photo: Indycar.com/Joe Skibinski

Sato havde fået åbnet et hul op på godt et sekund, med 10 omgange tilbage af løbet. Med kort tid efter kom han i en kæmpe trafikprop med langsommere biler, som japaneren havde problemer med at komme forbi.

5 omgange får mål kom der rødt flag, da Spencer Pigot mistede bilen ud af Sving 4, og hamrede ind i dækbarrieren, for enden af pitmuren. Det gav selvfølgelig Safety Car, men betød også at løbet effektivt set var ovre.

Takuma Sato vandt hans andet Indianapolis 500, efter han også tog sejren i 2017. Scott Dixon sluttede på andenpladsen, Graham Rahal treer, foran Santino Ferrucci, Josef Newgarden, Patricio O’Ward, James Hinchcliffe, Colton Herta, Jack Harvey og Ryan Hunter-Reay.

Indy 500 2000 finish
Photo: Indycar.com / John Cote

Polemanden Marco Andretti sluttede 13. pladsen, mens Fernando Alonso sluttede 21’er.

Scott Dixon udbygger føringen i NTT IndyCar Series mesterskabet, foran Josef Newgarden og Patricio O’Ward.

Næste weekend skal der køres to løb på World Wide Technology Raceway ovalen i Illinois.

Relaterede nyheder