6 timers erstatningsløb med dramatisk afslutning

6 timers løbet på Michelin Raceway Road Atlanta blev kørt i eftermiddagstimerne på banen nær Georgia, Atlanta.

Løbet erstattede 6 timers løbet på Watkins Glen, da holdene og IMSA WeatherTech SportsCar Championship ikke var så vilde med at komme alt for tæt på New York området, grundet de mange udbrud af COVID-19 deromkring.

28 biler var klar til 6 timers løbet, hvor Acura Team Penske #7 med Helio Castroneves og Ricky Taylor havde taget Pole Position, foran Whelen Engineering Cadillac #31 med Felipe Nasr, Pipo Derani og Filipe Albuquerque, mens Acura Team Penske #6 med Juan Pablo Montoya og Dane Cameron skulle starte treer. Inden løbsstarten havde Mazda Motorsports #77 valgt at skifte motoren, og skulle derfor starte bagerst i klassen.

Blandt LMP2 bilerne var PR1 Mathiasen Motorsports #52 med Patrick Kelly, Simon Trummer og Scott Huffaker på Pole, foran Era Motorsport #18 med Dwight Merriman, Kyle Tilley og Colin Braun. Desværre havde alle andre hold i kategorien valgt at springe løbet over – enten fordi at de skulle fokusere på Le Mans, eller valgt det fra et intern sundhedssynspunkt.

GTLM kategorien havde Porsche #911 med Nicky Tandy og Frederic Makowiecki på Pole, foran Corvette Racing #3 og #4 med henholdsvis Antonio Garcia/Jordan Taylor og Oliver Gavin/Tommy Milner.

AIM Vasser Sullivan #12 med Frankie Montecalvo, Townsend Bell og Aaron Telitz havde Pole Position i GTD, foran Paul Miller Racing Lamborghini #48 med Bryan Sellers, Madison Snow og Corey Lewis, mens Wright Motorsports Porsche #16 med Patrick Long, Ryan Hardwick og Jan Heylen fra P3.

TireRack.com Grand Prix start
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Man kunne ikke se at det var starten på et 6 timers løb, da det blev en vild kaotisk start. Acura Team Penske #6 spandt rundt foran hele feltet, da Dane Cameron kom lidt i klemme på indersiden af Whelen Engineering Cadillac #31

Herefter var der kontakt mellem Era Motorsport #18 og JDC-Miller Motorsports #85, som ramte hinanden længere nede i feltet. Den ballade udløste en Safety Car, så #18 og #85 kunne humpe tilbage til pitten, og banen kunne blive fejet lidt. Det kostede adskillige omgange, inden de to biler var tilbage på banen, da der var skader på hjulophængene på begge biler.

Heldigvis tog det ikke lang tid inden løbet blev givet frit igen – og der gik helleri ikke længere før dommerne gav #31 en Drive-through for at have været ansvarlig for uheldet.

Føringen i GTD skiftede, så Paul Miller Racing Lambo #48 nu var i front.

Meyer Shank Racing Acura #86 & Heinricher Racing Acura #57
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Små 20 minutter senere kom der Safety Car, da Mazda Motorsports #55 og BMW Team RLL #25 havde haft lidt grubben ude på banen, hvilket kostede et sidespejl på #25, som så skulle samles op af en marshall.

Det fik alle Prototype bilerne til at pitte, efter en tankfuld benzin og nye dæk. Her kvajede Acura Team Penske #7 sig gevaltigt, da de kørte for hurtigt i pitten – Drive-through straf. Det gjorde at Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 var den nye førende i løbet, foran Acura Team Penske #6.

Omgangen efter var alle GT biler i pit, på nær GRT Grasser Racing Team Lambo #11, Scuderia Corsa Ferrari #63 og GRT Magnus Lambo #44. #44 ventede en omgang mere, inden de pittede.

Det blev endnu endnu værre for Acura Team Penske #7, da de var kørt ud af pitten for rødt lys – så dermed fik de yderligere en Stop & Go straf på hele 60 sekunder for den fejl. Med de korte omgangstider på banen, ville det reelt koste bilen over en omgang, inden de var oppe i fart igen – plus en halv omgang for Drive-through straffen. Godt for dem, at der stadig var fem en halv time tilbage af løbet.

Corvette Racing #4 havde taget føringen i GTLM, med hurtigt pitstop arbejde. Porsche #912 kom yderligere i problemer, da de havde haft en mekaniker for meget over muren under deres pitstop – Drive-through straf.

ERA Motorsports #18
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Der blev hurtigt givet grønt flag igen.

Der gik ikke længe inden Turner Motorsport BMW #96 og Heinricher Racing w. Meyer Shank Racing Acura #57 stødte sammen, da #57 fik snuden lidt for langt frem. AIM Vasser Sullivan Lexus #12 måtte undvige igennem grusgraven i Sving 10, men kom igennem uden at sidde fast.

Kort tid efter holdt #57 på tværs af banen – denne gang på helt egen hånd. Igen måtte en Lexus undvige, men denne gang var det søsterbilen #14.

Mazda Motorsports #77 skiftede bagenden på bilen, da der var en skade på den.

Værre gik det dog for Corvette Racing #4, som punkterede på venstre bagdæk, og måtte humpe tilbage til pitten på kun tre dæk med luft i. Uheldigvis smed han karkassen lige ved pitindkørslen, som udløste endnu en Full Course Yellow, så de kunne få den fjernet fra asfalten.

Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 og GRT Grasser Racing Team Lambo #11 nåede i pit, inden pitindkørslen lukkede, og havde derfor en fordel overfor konkurrenterne.

Det gjorde at så godt som hele feltet fik pittet, mens der var Safety Car på banen – på nær #10 og #11.

Porsche #911
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Da løbet blev givet frit igen, var Garcia i Corvette Racing #3 hurtig på aftrækkeren, og tog føringen af GTLM fra Makowiecki i Porsche #911.

#911 blev ved med at falde tilbage gennem feltet, da begge BMW Team RLL biler også kom forbi franskmanden.

Era Motorsport #18 fik en straf for at have overhalet under gult flagzone – Drive-through straf til holdet som i forvejen var langt bagefter, på grund af sammenstødet ved starten af løbet.

Heinricher Racing Acura #57 var i problemer igen, da Misha Goikhberg kom ind i pitten med kun småstumper af motorhjelmen tilbage. Mekanikerne arbejdede kortvarigt på den, inden de sendte Trent Hindman på banen.

Riley Motorsports Mercedes #74 havde et selvforskyldt spin i Sving 10, da Gar Robinson lå i duel med AIM Vasser Sullivan Lexus #14, og Robinson blev lidt for aggressiv på speederen.

Mazda Motorsports #77
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

To timer inde i løbet var Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 førende i DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, Corvette Racing #3 i GTLM, og Paul Miller Racing Lambo #48.

Porsche #911 måtte pitte, da motorhjelmen på bilen var gået løs. Mekanikerne stod og rykkede lidt i den, og vurderede at den bare skulle have lidt tape, og så ville den ikke flyve af – små 4 timers til at bevise om det var korrekt eller ej…

Whelen Engineering Cadillac #31 og GRT Grasser Racing Team Lambo #11 snittede hinanden på vej ind i Sving 1, da Filipe Albuquerque absolut ville forbi Richard Westbrook. Heldigvis var der asfalt nok til at #11 kunne blive på banen – ellers ville det have været et kæmpe uheld for englænderen.

Kort tid efter var #31 i problemer, da Albuquerque blev overhalet af Mazda Motorsports #77 med Olivier Pla bag rattet. #31 endte ude på græsset, da der var lidt kontakt mellem de to biler.

Riley Motorsports Mercedes #74 havde en tur over græsset i den hurtigste Sving 3-4-5 kombination, men Ben Keating fik reddet situationen.

Wright Motorsports Porsche #16
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Mazda Motorsports #77 havde en tur over græsset i de sammen sving, få minutter senere, men Pla fik bilen uskadt tilbage på asfalten.

Efter en længere reparation, var JDC-Miller Motorsports #85 tilbage på banen, men holdet valgte at trække den efter halvvejs punktet i løbet, da de alligevel ikke ville kunne vinde nogle pladser, og bilen stadig ikke føltes helt ok, selvom mekanikerne havde brugt lang til på at skrue den sammen igen.

Porsche #912 havde et problem med bremserne, så Laurens Vanthoor måtte have nye bremser på bilen – meget utraditionelt for et 6 timers løb. De arbejdede længe på problemet, og heriblandt kom der en mekaniker for meget over muren – Drive-through straf oveni hatten på en allerede skidt dag.

GRT Grasser Racing Team #11 løb også ind i en Drive-through straf fordi at baghjulene drejede rundt, mens bilen var løftet op på pitstoppet. Det er meget forbudt, da bilen skal  være i frigear, mens mekanikerne arbejder på det. De fik så lige en bonus Drive-through, da de ikke tog straffen indenfor 3 omgange.

Mazda Motorsports #77 tog føringen af løbet, da de var hurtigere i pitten end Acura Team Penske #6 mekanikerne, men top 5 i DPi kategorien var stadig indenfor 10 sekunder, så alt ville stadig kunne ske.

PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Løbets sidste to timer startede med Mazda Motorsports #77 i front af DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, Porsche #911 i GTLM, og Paul Miller Racing Lambo #48 i GTD.

Andenpladsen i løbet skiftede kort tid efter, da Whelen Engineering Cadillac #31 kom forbi Acura Team Penske #6.

Der kom Safety Car med lidt under 2 timer tilbage af løbet, da GRT Magnus Lambo #44 røg hårdt dækmuren i Sving 3-4.5 svingkombinationen. Føromtalte #31 var lidt for frisk i en overhaling, og gav et skulderskub til #44, som ikke havde en chance for at blive på banen. Heldigvis skete der kun materiel skade, og Spencer Pumpelly kunne selv gå fra bilen, da først bilen var blevet trukket ud af dækkene.

Det resulterede i en lang FCY periode, da der var rigtig meget dækmur, som skulle repareres. Derfor havde holdene masser af tid til at pitte, tanke, skifte kørere, skifte dæk osv osv.

Dommerne kiggede kontakten mellem #31 og #44, og gav #31 en Drive-through straf, som skulle afsones, når løbet blev givet frit igen.

Heldigvis kunne løbet gives frit efter små 20 minutters oprydning.

Paul Miller Racing Lambo #48 havde mistet føringen i GTD kategorien, for første gang siden starten af løbet. Nu var det Meyer Shank Racing Acura #86 som førte an, foran AIM Vasser Sullivan Lexus #12, mens #48 var P3, grundet et lidt langsommere pitstop end konkurrenterne. Snow i #48 lavede en lille fejl ude på banen, så AIM Vasser Sullivan #14 også kom forbi.

BMW Team RLL #25
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

BMW Team RLL #24 fik kæmpet sin vej forbi Corvette Racing #3, og var dermed på vej mod en podieplacering.

Kampen i GTD var dog langtfra slut, da Jack Hawksworth i #14 pludselig kørte langsomt på grund af en punktering på højre fordæk.

GRT Grasser Racing Team #11 havde et spin i Sving 5, men holdt sig på asfalten, og kunne hurtigt fortsætte.

Der var problemer for Mazda Motorsports #77, da de måtte pitte meget før tid, og mekanikerne måtte i gang med at reparere bilen.

Wright Motorsports Porsche #16 tog 3. pladsen i GTD, da Jan Heylen fik udbremset Townsend Bell i AIM Vasser Sullivan Lexus #12.

Føringen af løbet skiftede da Acura Team Penske #6 blev holdt lidt op af Corvette Racing #4, så holdkammeraterne i #7 tog føringen af løbet.

Løbets sidste time startede med Acura Team Penske #7 i front af DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, Porsche #911 i GTLM og Meyer Shank Racing Acura #86 i GTD kategorien.

Mazda Motorsports #55 kom op på andenpladsen i DPi, da Harry Tincknell kom forbi Juan Pablo Montoya i Acura Team Penske #6.

Scuderia Corsa Ferrari #63
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Føringen i GTLM skiftede da BMW Team RLL #25 blæste forbi Porsche #911, ned af baglangsiden.

Porsche #911 blev ved med at falde tilbage i feltet, og kom også bag Corvette Racing #4 og BMW Team RLL #24.

Der var dramatik i pitten med 33 minutter tilbage, da både Acura Team Penske #6 og Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 pittede samtidig. #6 var forrest, og bremsede meget hårdere i pitindkørslen end #10 forventede, så de to biler ramte hinanden. Det betød at #6 fik ødelagt bagenden på bilen, så de måtte skifte hele bagsektionen på Acura raceren. Dommerne kiggede på det, og gav #10 en Drive-through straf for at ramme konkurrenten, selvom tv billederne lignede at JPM klodsede bremserne unødvendigt lige foran Ryan Briscoe.

12 minutter for målflaget kom der Safety Car igen, da der var sammenstød mellem flere biler. Mustang Sampling Cadillac #5 kom meget meget tæt på Scuderia Corsa Ferrari #63, så #63 kørte ind over græsset. Montoya i #6 så et hul, som han dykkede ind i – men det hul forsvandt, da Ferrari’en var på vej tilbage på banen. Der var kontakt mellem #5, #63 og #6, som sendte #6 meget hårdt i betonmuren, hvorefter JPM skøjtede baglæns over banen, og blev ramt en gang mere af #63.

Løbet blev genstartet med lige under 2 minutter tilbage.

Acura Team Penske #7
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Der skete dog ikke mere, så Acura Team Penske #7 med Helio Castroneves og Ricky Taylor vandt løbet, foran Mazda Motorsports #55 med Jonathan Bomarito, Harry Tincknell og Ryan Hunter-Reay, og Whelen Engineering Cadillac #31 med Pipo Derani, Felipe Nasr og Filipe Albuquerque.

LMP2 klassen blev afgjort allerede ved starten, så PR1 Mathiasen Motorsports #52 med Patrick Kelly, Simon Trummer og Scott Huffaker vandt løbet på nem vis, med Era Motorsport #18 med Dwight Merriman, Kyle Tilley og Colin Braun toer.

BMW Team RLL #25 med Connor De Phillippi og Bruno Spengler vandt GTLM kategorien, foran Corvette Racing #4 med Tommy Milner og Oliver Gavin, mens BMW Team RLL #24 med Jesse Krohn og John Edwards sluttede P3.

GTD kategorien blev vundet af Meyer Shank Racing Acura #86 med Mario Farnbacher, Matt McMurry og Shinya Michimi, foran Paul Miller Racing Lamborghini #48 med Bryan Sellers, Madison Snow og Corey Lewis på andenpladsen, foran Wright Motorsports Porsche #16 med Patrick Long, Ryan Hardwick og Jan Heylen.

I mesterskabet er Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 foran Mustang Sampling Cadillac #5 og Whelen Engineering Cadillac #31.

LMP2 mesterskabet føres af PR1 Mathiasen Motorsports #52, foran Era Motorsport #18 og Performance Tech Motorsports #38.

Corvette Racing #3 er stadig førende i GTLM, foran Corvette Racing #4 og BMW Team RLL #25.

GTD kategorien føres af Meyer Shank Racing Acura #86, foran AIM Vasser Sullivan Lexus #14 og #12, som er helt lige med Wright Motorsports Porsche #16.

Nu har holdene 14 dages pause, inden der skal køres på Mid-Ohio Sports Car Course, ved et klassisk 2 timer og 40 minutters løb. Her er DPi, GTLM og GTD bilerne til start.

Relaterede nyheder