Overraskende 4 timers løb i Abu Dhabi

Den 3. afdeling af Asian Le Mans Series 2021 blev afviklet på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi.

G-Drive Racing #25 med Franco Colapinto, John Falb og Rui Pinto de Andrade startede løbet fra Pole Position, foran Phoenix Racing #5 med Kelvin van der Linde, Matthias Kaiser og Simon Trummer, mens G-Drive Racing #26 med Ferdinand Habsburg, Yifei Ye, og Rene Binder snuppede P3.

Desværre havde Eurointernational #11 trukket sig fra denne weekend, grundet tekniske problemer.

United Autosports #23 med Wayne Boyd, Manuel Maldonado og Rory Penttinen startede løbet fra LMP3 Pole, foran RLR MSport #15 med Malthe Jakobsen, Bashar Mardini og Maxwell Hanratty, mens DKR Engineering #63 med Laurents Hörr og Jean Glorieux var P3.

Michael Jensen, Nick Adcock og Adam Eteki i CD Sport #33 startede løbet fra 4. startposition.

Nielsen Racing #9
Photo: Asian Le Mans Series

HubAuto Racing Mercedes #1 med Raffaele Marciello, Marcos Gomes og Liam Talbot var på Pole Position blandt GT bilerne, foran AF Corse Ferrari #51 med Alessandro Pier Guidi, Ozz Negri jr og Francesco Piovanetti, mens Precote Herberth Motorsport Porsche #93 med Klaus Bachler, Steffen Görig og Antares Au skulle starte treer.

Kessel Racing by Car Guy Ferrari #57, som danske Mikkel Jensen deler med Come Ledogar og Takeshi Kimura skulle starte løbet fra 11. position, mens Formula Racing Ferrari #60 med Nicklas Nielsen, Johnny Laursen og Alessio Rovera skulle starte fra P14.

Løbet blev startet i dagslys, ligesom vi kender fra Formel 1 løbene på samme bane, i dejlige 24 grader, med overskyet himmel.

Det blev en ekstrem rodet start, hvor G-Drive Racing #25 og Phoenix Racing #5 kom alt for langt ud i Sving 1, og #26 dermed kunne tage føringen af løbet. Blandt LMP3 bilerne, var der store problemer for United Autosports #2, som gik i stå på vej hen mod startlinjen, og hele GT feltet måtte undvige.

Formula Racing Ferrari #60
Photo: Asian Le Mans Series

Der kom Safety Car efter første omgang, da #2 skulle bjærges fra banen, hvor Ian Loggie holdt fuldstændig stille, uden selv at kunne komme derfra.

Malthe Jakobsen var ny førende i LMP3 kategorien, efter en god første omgang, mens det var blevet en Garage 59 Aston Martin 1-2 i GT kategorien.

Løbet blev hurtigt givet frit igen, hvor Matthias Kaiser i Phoenix Racing #5 med det samme kom under pres fra Tom Blomqvist i JOTA #28.

Dagen blev kun endnu værre for United Autosports, da #23 gik i stå ude på banen, hvilket krævede dagens anden Safety Car, for at få Rory Penttinen bjærget fra banen. Ligesom holdkammerat Loggie, holdt han bare stille ude på banen. Dermed var to af de tre førende i mesterskabet ude af løbet, efter mindre end 15 minutters kørsel.

Era Motorsport #18
Photo: Asian Le Mans Series

Umiddelbart efter genstarten af løbet, kom JOTA #28 forbi Phoenix Racing #5, hvorefter jagten gik ind på G-Drive Racing #26.

Dagen blev kun endnu bedre for Aston Martin fans, da Oman Racing with TF #97 havde kørt sig helt frem til 3. pladsen i GT kategorien, efter de to Garage 59 biler.

Kessel Racing Ferrari #27 pittede tidligt i løbet, da Francesco Zollo havde fået et kæmpe Flat-spot på højre fordæk, som holdet så samtidig udnyttede til at få bilen tanket i samme omgang.

Der var ballade mellem Kessel Racing by Car Guy Ferrari #57 og Rinaldi Racing Ferrari #66, hvor #66 holdt på tværs, efter kontakt mellem de to biler. Begge biler kunne dog køre videre, selvom der kom en del dækrøg fra 66’eren. Dommerne kiggede på sagen, men kaldte det hændeligt uheld.

GPX Racing Porsche #40
Photo: Asian Le Mans Series

Der havde også været en episode mellem AF Corse Ferrari #51 og TF Sport Aston Martin #95, som blev undersøgt af dommerne.

Panikken i løbet fortsatte, da DKR Engineering #63 holdt stille, med snuden inde i en Tecpro barriere. Heldigvis kunne Jean Glorieux selv bakke ud derfra, og kørte tilbage på banen. Det betød at Jakobsen i RLR MSport #15 nu havde et forspring på hele 45 sekunder ned til Nielsen Racing #9 på andenpladsen i løbet, mens CD Sport #33 lå lige bagefter.

Føringen af løbet skiftede i forbindelse med det første pitstop, da JOTA #28 kom forbi G-Drive Racing #26, ved at være 3 sekunder hurtigere i pitten. Kort tid efter forsøgt Rene Binder at overhale Sean Gelael, som var kommet i 28’eren.

CD Sport #33
Photo: Asian Le Mans Series

AF Corse Ferrari #54 fik en Drive-through straf, da Giancarlo Fisichella havde kørt lidt for meget udenfor banebegrænsningerne, og havde overhørt de forudgående advarsler.

Binder tog føringen af løbet, efter en udbremsningsduel på baglangsiden.

Malthe Jakobsen afleverede #15 med godt 70 sekunders føring, hvor Bashar Mardini overtog bilen.

AF Corse Ferrari #54 fik en Drive-through straf oveni deres tidligere Drive-through – Fisichella havde haft lidt for travlt i pitten…

AF Corse Ferrari #27 havde også haft problemer med at blive indenfor de hvide linjer, så de fik også en Drive-through.

Precote Herberth Motorsport Porsche #99
Photo: Asian Le Mans Series

Der måtte en Full Course Yellow til, da der lå lidt småstumper på banen i Sving 19, som marshals skulle ud at samle op.

Det fik JOTA #28 udnyttet til at pitte på præcis det rigtige tidspunkt, da konkurrenterne havde pittet under grønt flag, mens JOTA kunne pitte under FCY perioden. Det gav Gelael intet mindre end 58 sekunders føring i løbet.

Nielsen Racing #9 rykkede over på en alternativ strategi, hvor de pittede under FCY perioden, lang tid før tanken på Ligier LMP3 raceren var tom.

Halvvejs i løbet var JOTA #28 førende i LMP2 kategorien, RLR MSport #15 i LMP3, og Garage 59 Aston Martin #89 i GT kategorien.

DKR Engineering #63
Photo: Asian Le Mans Series

Set med danske briller, var CD Sport #33 med Michael Jensen toer blandt LMP3 bilerne, mens Formula Racing Ferrari #60 med Johnny Laursen og Nicklas Nielsen var 10’er blandt GT bilerne – 6 pladser foran Kessel Racing by Car Guy Ferrari #57 med Mikkel Jensen.

Det var også kort tid efter halvvejs punktet i løbet, at solen så småt gik ned, og banens lys for alvor kom i brug.

Walkenhorst Motorsport BMW #35 havde et spin i Sving 6, hvor Jörg Breuer måtte køre næsten en hel omgang, med baghjulene pegende i hver deres retning, og med bagkofangeren hængende oppe på bilen, i stedet for at sidde på dens normale position.

Kort tid efter kom der en besked – episode mellem #35 0g #15 (RLR MSport) undersøges.

Rinaldi Racing Ferrari #66
Photo: Asian Le Mans Series

Racing Team India #64 havde et spin i Sving 1, som tog omkring et minuts tid, inden Arjun Maini kom tilbage på sporet, men kunne herefter fortsætte uden problemer.

Phoenix Racing #5 var nået helt op til 64’eren, hvor Kelvin van der Linde forsøgte at udbremse Arjun Maini, men fik i stedet udbremset sig selv. Et par omgange senere, lykkedes det Sydafrikaneren at komme forbi Inderen.

RLR MSport #15 fik en Stop & Go straf, for at have ramt Walkenhorst Motorsport BMW #35. Dermed var det slut med deres føring i løbet, hvor forspringet som Malthe havde kørt ud, næsten var blevet spist op i løbet af Mardini’s tid i bilen. Dermed var Nielsen Racing #8 i front af løbet.

RLR MSport #15
Photo: Asian Le Mans Series

Løbets sidste time startede med JOTA #28 i front af LMP2 kategorien, Nielsen Racing #9 i LMP3 og GPX Racing Porsche #40 i GT. Der var dog også lidt pitstop strategier i spil, hvor især LMP3 og GT3 bilerne stadig kunne skifte plads.

Desværre holdt CD Sport #33 stille i garagen, efter Adam Eteki havde meldt om et teknisk problem. Dermed var løbet slut for Michael Jensen, som dog havde fået kørt selv i bilen.

Der var problemer for AF Corse Ferrari #27 og Oman Racing by TF Aston Martin #97, da de to biler stødte sammen i hålnålen, halvvejs rundt på omgangen. #97 havde ramt bagenden af #27, hvilket havde punkteret køleren, og smidt en masse vragdele ud over banen. Det resulterede i en Full Course Yellow, så banen kunne rengøres. Mens #97 var ude på stedet, forsøgte #27 at køre tilbage til pitten, hvor de fik nye dæk på bilen, og fjernet de løsthængene vragdele fra bilen.

Garage 59 Aston Martin #89
Photo: Asian Le Mans Series

DKR Engineering #63 blev skubbet ind i garagen, hvor mekanikerne hurtigt fik repareret baglyset på bilen, og kunne sende Laurents Hörr tilbage på banen.

Phoenix Racing #5 fik en Drive-through straf, på grund af Track Limits.

Der var drama for den mesterskabsførende G-Drive Racing #26, som pludselig trillede langsomt i afkørselsområdet, for enden af baglangsiden.

Formula Racing Ferrari #60 havde ramt rigtigt i FCY bingo. De havde kørt rundt omkring 10. pladsen gennem store dele af løbet, men Nicklas Nielsen var helt fremme på 4. pladsen blandt GT bilerne, da mange af konkurrenterne pittede under grønt flag.

G-Drive Racing #26 havde lavet en fejl i forbindelse med et af deres tidligere pitstops, men slap med en 5 sekunders pitstop straf, som skulle afsones ved dagens sidste pitstop.

JOTA #28
Photo: Asian Le Mans Series

Der var optræk til en intern Nielsen Racing kamp, hvor #9 med Colin Noble var få sekunder foran #8 med Matt Bell. Det forspring blev kun mindre, da Noble kom til at hænge fast bag et par GT biler, så forspringet kun blev endnu mindre.

AF Corse Ferrari #27 fik en Stop & Go straf, for at have forsaget et uheld med #97 tidligere i løbet.

Inception Racing McLaren #7 og AF Corse Ferrari #51 havde haft en episode ude på banen, men ikke noget som dommerne ville gøre noget ved.

Der var en straf sent i løbet til HubAuto Racing Mercedes #1, da Raffaele Marciello havde forbrudt sig mod Track Limits. Det kostede holdet en podieplads, i allersidste øjeblik.

JOTA #28 med Sean Geleal og Tom Blomqvist vandt løbet, foran G-Drive Racing #26 med Yifei Ye, Ferdinand Habsburg og Rene Binder, mens søsterbilen #25 med John Falb, Franco Colapinto og Rui Pinto de Andrade.

Era Motorsport #18 med Kyle Tilley, Andreas Laskaratos og Dwight Merriman var eneste LMP2 Am bil i feltet, og de gennemførte løbet.

HubAuto Racing #1
Photo: Asian Le Mans Series

LMP3 kategorien blev vundet af Nielsen Racing #9 med Colin Noble og Tony Wells, foran holdkammeraterne Matt Bell og Rodrigo Sales i #8, mens United Autosports #3 med Duncan Tappy, Andrew Bentley og Jim McGuire sluttede treer.

RLR MSport #15 med Bashar Mardini, Maxwell Hanratty og Malthe Jakobsen kom hjem på fjerdepladsen, efter at have ført mere end halvdelen af løbet.

GT kategorien blev vundet af GPX Racing Porsche #40 med Alain Ferte, Axcil Jefferies og Julien Andlauer, foran mærkekollegaerne Precote Herberth Motorsport Porsche #99 med tvillingerne Robert og Alfred Renauer plus Ralf Bohn, med Formula Racing Ferrari #60 kørt af Nicklas Nielsen, Johnny Laursen og Alessio Rovera klar til at snuppe 3. pladsen, ved at holde snuden fri af problemer, og køre et stabilt løb – blandet op med en lille smule held omkring den sidste FCY periode.

Kessel Racing by Car Guy Ferrari #57 var ikke så heldige, hvor Mikkel Jensen, Come Ledogar og Takeshi Kimura sluttede på 13. pladsen.

Rinaldi Racing Ferrari #66 med Patrick Kujala, Christian Hook og Manuel Lauck tog sæsonens 3. Am sejr blandt GT bilerne.

G-Drive Racing #26
Photo: Asian Le Mans Series

G-Drive Racing #26 holder fast i mesterskabsføringen, og udbyggede forspringet lidt til holdkammeraterne i #25, mens JOTA #28 rykkede tættere på. De tre biler, er de eneste med mesterskabsmuligheder, med en enkelt Le Mans billet på spil.

United Autosports #23 er stadig førende i LMP3 mesterskabet, mens Nielsen Racing #9 er rykket op på andenpladsen, United Autosports #3 og Nielsen Racing #8, mens United Autosports #2 stadig har en teoretisk chance for titlen. For de sidste to hold, kræver det dog at de foranliggende biler har en møgdag – men det havde #23 jo for alvor i dagens løb, med kun 15 minutters ræs.

GPX Racing Porsche #40 udbyggede føringen blandt GT bilerne, foran Precote Herberth Motorsport Porsche #99 og Rinaldi Racing Ferrari #55, og Garage 59 Aston Martin #88. Det er dog kun #40 og #99 som kan vinde mesterskabet – men til gengæld er der hele fire pladser at køre om. Det betyder at Porsche har sikret sig to billetter mere til dette års 24 timers løbet i Le Mans.

Hvem der ellers sikrer sig de automatiske invitationer til dette års Le Mans, bliver afgjort i morgen lørdag, når sæsonfinalen køres på Yas Marina Circuit, og endnu en gang kan følges på YouTube via dette link fra klokken 12.55 dansk tid.

Relaterede nyheder