Kvalifikation til Rolex 24 2023

Kvalifikationen til Rolex 24 at Daytona 2023 blev kørt søndag eftermiddag lokal tid, forud for 24 timers løbet, som køres næste weekend.

Først skulle de 24 GTD og 9 GTD Pro biler på banen til deres 15 minutter.

Kellymoss with Riley Porsche #91 var den første GTD bil, til at sætte en hurtig omgang, mens TGM/TF Sport Aston Martin #64 var den hurtigste i GTD Pro.

Gradient Racing Acura #66 var den næste bil til at hoppe på P1 i GTD kategorien.

NTE Sport Lamborghini #42 havde et solospin i Sving 2, men kom selv videre – uheldigvis ved at køre tilbage på banen lige foran Vasser Sullivan Lexus #12, som viste sin utilfredshed, ved at blinke kraftigt med lygterne.

Iron Dames Lamborghini #83 kørte en tur gennem pitten, og tilbage til mekanikerne, da Rahel Frey kunne mærke et eller andet mærkeligt på bilen. Hun kørte dog tilbage på banen, efter det hurtige tjek.

WeatherTech Racing Mercedes #79 sprang på P1 i GTD Pro, foran Vasser Sullivan Lexus #14 og Iron Lynx Lamborghini #63.

Racers Edge Moorsports with WTR Acura #93 tog P1 i nogle få sekunder, inden Sun Energy 1 Mercedes #75 tog førstepladsen i GTD.

Winward Racing #57 gjorde det til en Mercedes 1-2-3 i GTD som ny etter, foran Team Korthoff Motorsports #32 som ny toer.

Heart of Racing Team Aston Martin #23 tog førstepladsen i GTD Pro, med få sekunder tilbage på uret.

US RaceTronics Lamborghini #78 havde en vild tur over græsset i Le Mans chikanen, men Misha Goikhberg fik kontrol over bilen, og fik den kørt til side, for ikke at holde i vejen for andre.

WeatherTech Racing Mercedes #79
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

På den allersidste omgang sikrede WeatherTech Racing Mercedes #79 sig Pole Position i GTD Pro, foran Heart of Racing Team Aston Martin #23, mens Vasser Sullivan Lexus #14 var P3.

I GTD var Winward Racing Mercedes #57 etter, foran Sun Energy 1 Mercedes #75, og Team Korthoff Motorsports #32 som den 3. hurtigste GTD bil.

Blandt danskerne var Frederik Schandorff i Inception Racing McLaren #70 6. hurtigste bil i GTD, mens Marco Sørensens Heart of Racing Team #27 på 7. pladsen i GTD. Nicki Thiim’s Magnus Racing Aston Martin #44 satte 13. hurtigste GTD tid, to pladser foran Iron Dames Lamborghini #83 med Michelle Gatting som en af kørerne. Jan Magnussen i MDK Motorsports Porsche #53 var dog eneste dansker som rent faktisk kørte i kvalifikationen. Desværre rakte det kun til 23. startplads ud af det 24 bilers store felt, med en tid som var 4,535 sekunder langsommere end Pole. Generelt havde Porsche racerne det svært, da bedste Porsche var 2,849 sekunder fra GTD Pole, i form af Wright Motorsports Porsche #16.

Faktisk var GTD tiderne hurtigere end GTD Pro, og skal derfor starte foran Pro bilerne i løbet. Der er ikke nogle danske kørere til start i GTD Pro i år.

Winward Racing Mercedes #57
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Herefter skulle de 9 LMP3 racere på banen.

JDC Miller MotorSports #85 var den første til at sætte en hurtig omgang.  Omgangen efter var MRS GT-Racing #43 kortvarigt på P1, inden Performace Tech Motorsports #38 snuppede førstepladsen.

Som det er kutyme indenfor LMP3 kvalifikationer, uanset om det er i IMSA eller på de europæiske baner, skiftede tiderne for hver eneste omgang, at der blev kørt. Sean Creech Motorsports #33 var kortvarigt på førstepladsen, inden #38 igen tog sig af P1.

Andretti Autosport #36 var den næste bil til at sætte sig på førstepladsen, inden #33 var tilbage som den hurtigste LMP3 racer.

AWA #17 spandt af banen i International Horseshoe, men kunne selv køre derfra. Kort tid efter havde JDC Miller Motorsports #85 et spin gennem Le Mans chikanen. Der gik lang tid inden 85’eren kom i gang igen, og det ødelagde de sidste chancer for at forbedre sig.

Dermed var Sean Creech Motorsports #33 på Pole, foran Andretti Autosport #36, og Performance Tech Motorsports #38.

Ingen danskere er til start i LMP3 kategorien i år.

Sean Creech Motorsports #33
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Den næstsidste kategori var LMP2 kategorien, som ligeledes fik 15 minutters kvalifikation, så de 10 racere kunne få afgjort startplaceringerne.

Selvom det var kvalifikation, blev der nærmest kørt ræs, efterhånden om PR1 Mathiasen Motorsports #52 forsøgte at overhale alle konkurrenterne, og komme ud i fri luft.

High Class Racing #20 havde fri luft, og satte derfor den hurtigste tid, efter alle havde kørt en omgang.

TDS Racing #11 var hurtigste bil på den anden flyvende omgang, mens søsterbilen #35 hoppede på P2.

Endelig fik PR1 Mathiasen Motorsports #52 en fri omgang, og sprang ind på førstepladsen.

Kvalifikationen blev rød-flaget med 5 et halvt minut tilbage på uret. Tower Motorsport #8 havde ramt dækmuren i Le Mans chikanen. Samme tid var Proton Competition #55 kørt i dækmuren i Sving 6, men her var skaderne dog begrænset til snuden, mens 8’eren ikke blot manglede bagvingen, men også noget af baghjulsophænget.

Det betød at PR1 Mathiasen Motorsports #52 var på LMP2 Pole Position, foran TDS Racing #35 og TDS Racing #11, med Mikkel Jensen som en af kørerne.

Nicklas Nielsens AF Corse #88 var 4. hurtigste bil. High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach var 7. hurtigste bil, mens Era Motorsport #18 med Christian Rasmussen som en af kørerne var 9. hurtigste bil. Andersen var eneste dansker bag rattet i kvalifikationen.

PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo Courtesy of IMSA / Michael L. Levitt

Til sidst skulle de 9 helt nyt GTP racere på banen, og de fik 20 minutters køretid.

Meyer Shank Racing Acura #60 var den første bil ude på banen, og havde banen næsten for sig selv.

Den anden Acura i form af Konica Minolta Wayne Taylor Racing #10 var ligeledes på banen. De to skiftedes til at sætte hurtigste tid – inden de andre biler kom på banen.

Efter at have fået nye dæk på, vendte Meyer Shank Racing Acura #60 tilbage på banen. Det er en regelændring til i år, hvor GTP bilerne gerne må skifte dæk midtvejs – dermed også den ekstra køretid.

Whelen Engineering Cadillac #31 fik låst det ene forhjul på vej ind i International Horseshoe, men fik raceren stoppet inden de nåede ud til græsset.

Porsche Penske Motorsport vågnede op til dåd, og satte sig på anden og tredjepladserne, foran BMW M Team RLL, men der var stadig over 7 minutter tilbage på uret.

Der kom Rødt Flag med lige under 7 minutter tilbage af kvalifikationen, da Nick Tandy i Porsche Penske Motorsport #6 ramte dækmuren i Le Mans chikanen. Englænderen kunne dog selv køre derfra, men der kom Rødt Flag på grund af alle vragdelene på banen.

Der kom Grønt Flag igen med to et halvt minut, så de resterende hold fik travlt med at komme ud på banen – især Cadillac Racing #01, som endnu ikke havde sat en tid. Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 var P1, da bilerne måtte køre på banen igen.

Porsche Penske Motorsport #7 tog førstepladsen, i nogle få sekunder inden Meyer Shank Racing Acura #60 slog den tid. Cadillac Racing #01 fik sat en tid på allersidste omgang, og var firer.

Men Meyer Shank Racing Acura #60 tog historiens første GTP Pole, foran Porsche Penske Motorsport #7 med Michael Christensen på holdet, mens Konica Minolta Wayne Taylor Racing Acura #10 tog P3.

Meyer Shank Racing Acura #60
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Tiden i årets GTP kvalifikation var 0,003 sekund hurtigere end sidste års DPi Pole Position – to så vidt forskellige biler, hvad angår vægten og drivlinjen, var derfor utrolig tæt på hinanden. I hvert fald på Daytona International Speedway, som er meget anderledes med det lange ovalstræk, i forhold til de andre baner på kalenderen.

Dermed er startplaceringerne sat til næste weekends 24 timers løb. Løbet starter klokken 19.40 dansk tid lørdag den 28. januar 2023.

Relaterede nyheder