Dobbelt Bird i New York

Sam Bird doblede op og tog weekendens anden sejr i FIA Formula E Championship.

Efter gårsdagens sejr, startede Bird dagen med at tage Pole Position foran Felix Rosenqvist og Jean-Eric Vergne, mens Sebastien Buemis afløser, Pierre Gasly, kørte sig til en flot 4. plads. Buemis værste mesterskabskabskandidat, Lucas Di Grassi, startede blot fra 9. pladsen, hvilket dog var en plads bedre end lørdagens løb, men endnu en gang bag Abt Schaeffler Audi Sport holdkammerat Daniel Abt. Efter lørdagens superløb, kvalificerede sig blot som 17’er.

Robin Frijns måtte skifte gearkasse efter kvalifikationen og skulle derfor starte næstsidst, kun med Nelson Piquet Jr bag sig, som også måtte skifte nogle dele på bilen, efter kvalifikationen.

Efter lørdagens solskinsløb, fortsatte søndagen i præcist samme spor vejrmæssigt. Søndagens løb var dog 6 omgange længere end lørdagens løb, for at ingeniørerne ikke blot skulle kunne lave en copy-paste af lørdagens batteri strategi.

Felix Rosenqvist fik den bedste start, og kom forbi Sam Bird under starten. Jean-Eric Vergne havde skade på bagenden af bilen efter kontakt, og måtte tidligt i pit.

For lørdagens måske mest uheldige kører Daniel Abts, søndagsløbet var hurtigt ovre. Han var i kontakt i sving 1, og senere rundt på omgangen stoppede hans Abt Schaeffler Audi Sport racer, inden at han kunne få den trillet langsomt i pit, efter en genstart af bilen.

Nick Heidfeld startede 5’er, og efter en god start med tilhørende overhaling af Pierre Gasly, vandt han endnu en gratis placering, da Vergne pittede.

Maro Engel måtte kørte i pit, efter at han snittede muren.

FIA Formula E, New York, Sunday
Photo: Steven Tee/LAT/Formula E

Mitch Evans fik problemer, da han udbremsede sig selv, og efterfølgende ikke kunne få bilen i bakgear. Det gav Full Course Yellow, så hans bil kunne ryddes af banen. Løbet kom dog hurtigt tilbage til fuld fart.

På løbets 11. omgang dykkede Bird forbi Rosenqvist, og var lige ved at sende de to Mahindra Racing kørere Rosenqvist og Heidfeld ind i hinanden.

Der var et langt tog bag NextEV NIO køreren Oliver Turvey, som prøvede at spare så meget strøm som muligt, da han havde brugt 3 % mere strøm end kørerne bag ham. Det betød at der var en stribe på hele 10 biler, som lå tæt på hinanden.

Pierre Gasly lå forholdsvist komfortabelt på 4. pladsen, med et hul op til top 3 og et godt forspring til Turvey på 5. pladsen.

Turvey måtte opgive pladsen til Lucas Di Grassi på løbets 15. omgang, hvorefter Tom Dillmann og  Nico Prost var de næste der stod i kø for at komme forbi englænderen. Prost overhalede først Dillmann, og kom derefter hurtigt forbi Turvey, ligesom Dillmann også fulgte forbi på samme omgang. Herefter faldt Turvey tilbage gennem feltet som en sten, og var hurtigt ude af top 10.

Efter 20 omgange af løbet, måtte Alex Lynn parkere bilen ude på banen, og det udløste endnu en Full Course Yellow periode, så hans bil kunne blive fjernet fra banen.

Mahindra Racing var snedige og smuttede i pit som de første, og håbede på at kunne vinde placeringer ude på banen.

Næsten alle de andre hold valgte herefter at gøre det samme, da det var meget bedre at pitte under FCY, end når der er fuld fart på bilerne ude på banen.

Begge Techeetah kørere blev de helt store tabere, da teamet ikke kaldte dem i pit med det samme, og halvdelen af deres bilskifte forgik under grønt flag. Dermed faldt de helt tilbage som 15’er og 16’er i løbet, hvilket var de to sidste biler på banen. Robin Frijns og MS Amlin Andretti teamet lavede samme fejl, og resulterede i Frijns faldt allerbagerst i feltet.

Sam Bird, DS Virgin Racing
Photo: Sam Bloxham/LAT/Formula E

Halvvejs i løbet spandt Jerome D’Ambrosio rundt i kampen med Antonio Felix Da Costa, hvorefter han også tabte en placering til hans egen Faraday Future Dragon Racing holdkammerat, Loic Duval.

Efter en frygtelig kvalifikation for Nico Prost, med blot 15. startposition, var han efter 30 omgange pludselig helt oppe i nakken på Lucas Di Grassi i kampen om 5. pladsen.

Antonio Felix Da Costa og Loic Duval kom i kontakt, da sidstnævnte forsøgte at komme forbi Portugiseren, hvorefter Felix Da Costa spandt rund, og mistede yderligere en plads til Jerome D’Ambrosio.

På 36. omgang gik Nick Heidfeld forbi Mahindra Racing holdkammerat Felix Rosenqvist, selvom Heidfeld havde mindre strøm på batteriet. Det viste sig dog hurtigt at han havde et teknisk problem, og Rosenqvist måtte passe på bilen, for at forsøge at få den til mål.

D’Ambrosio lavede endnu engang en overhaling på Faraday Future Dragon Racing holdkammerat Duval, hvilket gav yderligere problemer for Duval, da han få sving efter kom i skudlinjen for Antonio Felix Da Costa, som lavede et håbløst overhalingsforsøg, som sendte Duval ud i et spin, hvor han tabte placeringer til både Jean-Eric Vergne og Stephane Sarrazin. Antonio Felix Da Costa fik en drive-through straf fra løbsledelsen for denne manøvre, men det gav stadig ikke point til Duval.

Sam Bird vandt løbet foran Felix Rosenqvist, som var kommet forbi Nick Heidfeld igen. Heidfeld og Pierre Gasly skabte ekstra drama i sidste sving, da Gasly først var kommet forbi, men ikke kunne holde bilen på banen og først bankede ind i barrieren på den ene side af banen, og derefter den anden. Han havde dog så meget fart på, at bilen stadig kunne glide henover målstregen, og blive registreret som 4’er i løbet.

Efter denne weekends pointuddeling er Sebastien Buemi stadig i føring af mesterskabet, mens Lucas Di Grassi nu er blot 10 point efter. Felix Rosenqvist ligger 3’er, mens Sam Bird med hans super weekend er hoppet helt op på 4. pladsen. Disse 4 kørere har alle en teoretisk mulighed for at vinde mesterskabet, men meget skal gå galt for Buemi og Lucas Di Grassi, for at de to andre skal komme ind i kampen. Bird skal have Pole Position i begge løb, hurtigste omgang i begge løb, og vinde begge løb – og nå ja, så skal Sebastien Buemi slet ikke score nogle point, og Di Grassi må højst score 10 point i alt.

I Teammesterskabet er Renault e.DAMS i fortsat i front, med Abt Schaeffler Audi Sport, Mahindra Racing og DS Virgin Racing på de efterfølgende pladser.

Men intet er afgjort, når 11. og 12. afdeling, og derved også sæsonfinalen skal køres i Montreal den 29. og 30. Juli.

Relaterede nyheder