Forrygende sæsonstart i Formel E

Sæsonens første FIA Formula E Championship 2017/18 løb blev kørt i Hong Kong, hvor de 20 biler var klar til at dyste i den 4. sæson for de elektriske formelbiler.

Jean-Eric Vergne havde taget sæsonens allerførste Pole Position for Techeetah teamet. Denne Pole Position blev taget på en lidt speciel måde, hvor han spandt i allersidste sving og endte med at krydse målstregen baglæns! Sam Bird i DS Virgin Racing var den næsthurtigste mand foran Nick Heidfeld i Mahindra Racing.

Den forsvarende Formel E mester Lucas Di Grassi blev slået af holdkammeraten Daniel Abt hos Audi Sport ABT Schaeffler, med 4. startposition, mens Felix Rosenqvist i den anden Mahindra Racing smuttede ind foran Di Grassi.

Det blev en rigtig skidt kvalifikation for Renault eDAMS teamet, hvor 2015/16 mesteren Sebastien Buemi blot skulle starte 9’er, mens Nico Prost kørte i muren på hans hurtigste omgang og måtte nøjes med 17. startposition.

Neel Jani fik en rigtig øv-start på sin Formel E karriere hos Dragon Racing. Han fik nemlig en 10 placeringers straf fordi teamet blev nød til at skifte batteriet i den ene af bilerne. Da han blot havde kvalificeret sig som 17’er, skulle han derved starte løbet allersidst.

Jean-Eric Vergne tog starten, mens Nick Heidfeld forsøgte at køre den lange vej udenom. Det lykkedes dog ikke for Heidfeld, og han måtte trække sig tilbage igen, og flette ind på 4. pladsen.

Hong Kong Start Race 1
Photo: Mark Sutton/LAT/Formula E

Halvvejs rundt på første omgang opstod der kaos i midterfeltet. Nelson Piquet Jr. røg op over en curb, hvilket gjorde at Andre Lotterer forsøgte at køre udenom. Det var der dog ikke plads nok til, så Lotterer endt med at spærre banen, med 4 andre biler bagved sig. Løbsledelsen valgte at smide det røde flag, for at få ryddet op ude på banen. Der var ikke nogle store skader på bilerne, men de skulle bare filtres ud fra hinanden.

Efter en halv time med rødt flag, kunne løbet sættes i gang igen, med alle bilerne bag Safety Car.

Jean-Eric Vergne førte løbet an foran Sam Bird og Oliver Turvey. Lucas Di Grassi var træt af at køre lige bagved Daniel Abt, så han forsøgte at overhale udenom, men de to biler støtte sammen – heldigvis uden skader på bilerne.

Senere på 5. omgang kom det til kontakt mellem Sebastien Buemi, der forsøgte at overhale Lucas Di Grassi. Brasilianeren smækkede dog døren i hovedet på Schweizeren så begge biler holdt positionerne.

Felix Rosenqvist blev spundet rundt af Luca Filippi, så svenskeren røg helt tilbage på 15. pladsen. Ikke just den start som en af mesterskabsfavoritterne havde håbet på. Løbsledelsen gav efterfølgende Filippi en drive-through straf for kontakten.

På løbets 9. omgang forsøgte Nick Heidfeld at overhale Oliver Turvey udenom, men manøvren lykkedes ikke, og i stedet kunne Daniel Abt snuppe 4. pladsen fra landsmanden.

Maro Engel havde stille og roligt sneget sig op på 9. position fra en 14. startplads, og så ud til at have god fart i Venturi bilen. Venturi som for øvrigt har annonceret et partnerskab med HWA, der er Mercedes fabrikshold, som opvarmning til at Mercedes officielt starter i Formel E i 2019/20 sæsonen.

Maro Engel, Venturi & Luca Filippi, NIO
Photo: Sam Bloxham/LAT/Formula E
ref: Digital Image _J6I3994

Der var mega drama efter 16 omgange af løbet. Lucas Di Grassi kom ind i pitten med et knækket baghjulsophæng, og måtte skifte over til bil nummer to, for bare at kunne fortsætte løbet.

Oliver Turvey kom også tidligt i pit, og han skiftede over til bil nummer to og faldt langt tilbage i feltet.

Jean-Eric Vergne kom under hårdt pres fra Sam Bird, der så ud til at have et kæmpe overskud i forhold til franskmanden. De to biler kørte centimeter fra hinanden, inden at han kunne dykke forbi i et af hårnålesvingene.

Andre Lotterer fik en drive-through straf for at have afkortet banen.

Sam Bird kunne køre en omgang længere ude på banen end Vergne kunne, så han yderligere kunne udbygge forspringet. Der var dog drama da han skulle skifte bilen, da pitlane var så støvet, at han slet ikke kunne få bilen stoppet. Han kom med 4 blokerede hjul og var faktisk ved at køre nogle mekanikere ned. Han kom dog ud på banen igen som den førende bil men var under observation fra dommerne.

Sebastien Buemi gik pludselig i stå ude på banen, men efter nulstilling af bilen, kunne kan køre videre – dog med adskillige placeringer tabt.

Jerome D’Ambrosio fik tekniske problemer med tidligt i løbet og faldt helt tilbage på sidstepladsen af løbet.

Maro Engel fortsatte sin imponerende fremmarch og var helt oppe på 4. pladsen efter pitstoppene. Det var hele 10 placeringer vundet af tyskeren.

Nick Heidfeld lå Jean-Eric Vergne under hårdt pres i kampen om andenpladsen i løbet.

Efter 31 omgange af løbet valgte dommerne at give Sam Bird en drive-through straf for at have kørt uforsvarligt i pitten. Bird var dog hurtig til at tage straffen, og med pittens udformning lykkedes det ham faktisk at tage straffen og stadig komme ud foran Vergne og Heidfeld! Så den straf kostede ham reelt kun omkring 6 sekunder.

Felix Rosenqvist havde fået kørt sig hele vejen op gennem feltet igen og satte Maro Engel på 4. pladsen under hårdt pres, og han var endda lige oppe at skubbe lidt til tyskeren, men trak så snuden til sig igen.

Sam Bird
Photo: Mark Sutton/LAT/Formula E

Vergne spærrede alt hvad han kunne i kampen med Heidfeld og zig-zaggede fra side til side, hvilket nemt kunne tolkes til at være lidt for meget. Heidfeld valgte det sikre og trak sig lidt tilbage, da det ellers med sikkerhed ville komme til kontakt mellem de to biler.

På vej ud på næstsidste omgang skete der for alvor forskydelser i feltet lige udenfor podiepladserne. Nelson Piquet Jr. kom forbi Felix Rosenqvist, der samtidig tabte en plads Daniel Abt. Omgangen efter tabte Rosenqvist også en placering til Antonio Felix Da Costa.

Der var dog ikke nogen som kunne røre Sam Bird og DS Virgin Racing, der kørte en suveræn sejr på 11 sekunder hjem – på trods af hans drive-through straf. Jean-Eric Vergne i Techeetah sluttede 2’er foran Nick Heidfeld i Mahindra Racing og Nelson Piquet Jr i Panasonic Jaguar Racing.

Maro Engel fik en 22 sekunders tidsstraf fordi at han havde brugt for meget strøm i løbet, så han tabte 4. pladsen, og faldt helt tilbage på 14. pladsen.

I et interview efter løbet var Nick Heidfeld stiktosset på Jean-Eric Vergne, da han også mente at han havde slingret for side til side, og forsøgt at presse tyskeren i muren. Dommerne valgte dog ikke at gøre noget ved det.

Dermed er det slut på dagens løb. I morgen køres weekendens andet løb, hvor posen med garanti bliver rystet igen.

Relaterede nyheder