World RX med et brag af en sæsonstart

FIA World Rallycross Championship 2018 startede med et brag af et åbningsløb på Circuit de Catalunya nær Barcelona i Spanien.

Lørdagens kvalifikationsheat var pladdervåde med masser af mudder og regn på banen. Derfor skøjtede bilerne rundt ude på banen, og selv Sebastien Loeb kunne ikke holde bilen på ret kurs, men lavede en 360’er på den våde asfalt, fuldstændig på egen hånd.

Søndagen var dog lidt mere tør.

Sebastien Loeb knækkede sit hjulophæng efter kontakt med Kevin Eriksson i Q3, og fik det endte med at koste franskmanden en plads i semifinalerne. Kevin Eriksson kom heller ikke med, men han var generel bare for langsom over hele eventen.

I Semifinale 1 skulle Petter Solberg, Johan Kristoffersson, Andreas Bakkerud, Robin Larsson, Timur Timerzyanov og Guerlain Chicherit, mens Timmy Hansen, Mattias Ekström, Niclas Grönholm, Janis Baumanis, Jerome Grosset-Janin og Kevin Hansen kvalificerede sig til Semi 2. Dog valgte Team Peugeot Total at trække Kevin Hansen, og dermed give Sebastien Loeb den sidste plads i Semi 2.

Dermed var begge de nye GCK Megane RS og begge de nye Hyundai I20 allerede med i deres første semifinaler, den allerførste gang at de var på banen.

Photo: FIAWorldRallycross.com

Kristoffersson prøvede at smække døren i for Bakkerud, men det lykkedes ikke, og i stedet måtte han ned på 3. pladsen. Chicherit og Larsson var de første to til at dykke i Joker Lap. De 4 andre fortsatte dog helt indtil næstsidste og sidste omgang. Her lykkedes det Kristoffersson at komme forbi Bakkerud, så det blev en PSRX Volkswagen Sweden 1-2, med Bakkerud 3’er. Timerzyanov, Chicherit og Larsson var langt fra de tre forreste biler.

Semi 2 fik en kaotisk start, hvor næsten alle bilerne ramte hinanden i Sving 1. Sebastien Loeb var lige ved at ryge i betonmuren, men fik bilen fanget igen. Mattias Ekström røg ned fra en førsteplads til en fjerdeplads. Loeb og Grönholm dykkede i Joker Lap med det samme. Baumanis valgte at dykke ind på anden omgang, og klemte sig ind mellem Grönholm og Loeb.

Ekström tog Joker Lap på 3. omgang og kom lige nøjagtig ud foran den tidligere nævnte trio. Grosset-Janin kom ud af hans Joker Lap som 3’er i Semifinalen, men stødte sammen med Niclas Grönholm og sendte ham på afveje, og helt ned på sidstepladsen.

Guerlain Chicherit, GCK Megane RS
Photo: FIAWorldRallycross.com

Der var vild panik og kaos ved starten på sidste omgang. Timmy Hansen gik pludselig i stå ude på banen, og skabte et mindre harmonikasammenstød bag ham. I forvirringen kom Mattias Ekström ud som første mand foran Sebastien Loeb og Niclas Grönholm. Janis Baumanis og Jerome Grosset-Janin missede finalen med nogle få meter.

Der var drama på ved ned mod sving 1 i finalen. Ekström fik den bedste start og lukkede døren for forfølgerne. Det sendte Petter Solberg hårdt ind i dækbarrieren, men kom i gang igen. Sebastien Loeb var også på afveje, og udnyttede muligheden for dykke i Joker Lap med det samme.

Den taktik gav pote da han var væsentlig foran Niclas Grönholm, efter han havde været i Joker Lap. Ekström og Bakkerud tog alternativ ruten på samme tid, og kom ud på henholdsvis 2. og 4. pladsen. Kristoffersson ventede til allersidste omgang med at køre i Joker Lap, og det var lige nøjagtig nok til at Ekström kunne komme forbi og snuppe føringen. Ekström gjorde sin Audi S1 så bred som den overhovedet kunne blive, og Kristoffersson kunne bare ikke finde nogen vej forbi, og måtte se hans landsmand køre over målstregen først med Loeb som 3’er.

Timmy Hansen & Johan Kristoffersson
Photo: FIAWorldRallycross.com

Løbet blev dog ikke afgjort ude på banen, men i dommerrummet.

Dommerne valgte at diskvalificere Mattias Ekström fra finalen på grund af kontakten i Sving 1, og i stedet give Johan Kristoffersson sejren foran Sebastien Loeb og Andreas Bakkerud.

Johan Kristoffersson fører VM for kørerne, mens Petter Solberg ligger 2’er, Andreas Bakkerud 3’er og Mattias Ekström 4’er.

Så der er med garanti lagt i kakkelovnen mellem Solberg og Ekström resten af året, da de to allerede havde noget kørende sidste år.

Årets anden afdeling af FIA World Rallycross Championship skal køres i Portugal den 28.-29. april.

Relaterede nyheder