Sprint afslutning i Petit Le Mans

Den 22. udgave af Petit Le Mans blev kørt på Michelin Raceway Road Atlanta banen i Georgia, og var samtidig sæsonfinale i WeatherTech SportsCar Championship 2019.

Whelen Engineering Cadillac #31 med Felipe Nasr, Pipo Derani og Eric Curran tog Pole Position i DPi, foran Ricky Taylor, Helio Castroneves og Graham Rahal i Acura Team Penske #7, med Mustang Sampling Cadillac #5 med Joao Barbosa, Mike Conway og Filipe Albuquerque som treer.

I LMP2 var Performance Tech Motorsports #38 hurtigst med Kyle Masson, Cameron Cassels og Andrew Evans, foran PR1 Mathiasen Motorsports #52 med Gabriel Aubry, Matt McMurry og Dalton Kellett.

AIM Vasser Sullivan Lexus #12 & BMW Team RLL #25
Photo Courtesy of IMSA / Scott R LePage

James Calado, Alessandro Pier Guidi og Daniel Serra tog Pole Position i GTLM for Risi Competizione Ferrari #62, foran Philipp Eng, Jesse Krohn og John Edwards i BMW Team RLL #24, og mesterskabsførende Porsche #912 med Laurens Vanthoor, Earl Bamber og Mathieu Jaminet som P3.

Corvette Racing #3 med Antonio Garcia, Mike Rockenfeller og Jan Magnussen var oprindelig P2 i GTLM, men på grund af en teknisk uoverensstemmelse på bilens bagvinge, fik de frataget positionen, og skulle i stedet starte bagerst.

Paul Miller Racing Lambo #48 med Corey Lewis, Bryan Sellers og Marco Seefried var på Pole i GTD, foran Riley Motorsports – Team AMG #33 med Jeroen Bleekemolen, Ben Keating og Felipe Fraga, og WeatherTech Racing Ferrari #63 med Cooper MacNeil, Toni Vilander og Jeff Westphal.

CORE autosport Nissan #54
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Oprindelig havde Montaplast by Land-Motorsport Audi #29 Pole, men en mekaniker rørte bilen under det røde flag i kvalen, hvilket betød at alle tiderne blev frakendt. Det samme skete for Precision Performance Motorsports Lamborghini #47.

Heinricher Racing w.Meyer Shank Racing Acura #57 med Ana Beatriz, Katherine Legge og Christina Nielsen startede GTD klassen fra P5.

Det blev en rolig start på løbet, på nær nogle få positionsskift gennem feltet.

CORE autosport #54 havde et solospin i Ligier-Nissan DPi bilen på første omgang, men undgik at ramme noget, så han kunne fortsætte med lidt ekstra græs i køleren.

Performance Tech Motorsports #38
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Der gik ikke længe inden de første biler skulle overhales med en omgang, og her var der et lidt spændende øjeblik, hvor JDC-Miller Motorsports #84, AIM Vasser Sullivan Lexus #14 og Meyer Shank Racing Acura #86 kom 3 mand side om side mod Sving 10a. Simon Trummer i #84 kunne godt se at det ville gå galt, så han trak sig, mens der var let kontakt mellem Justin Marks i #86 og Richard Heistand i #14.

20 minutter inde i løbet kom Mustang Sampling Cadillac #5 op på andenpladsen, da Acura Team Penske #6 blev fanget i lidt trafik.

Positionerne skiftede også i GTLM, hvor Porsche #911 kom op på andenpladsen, foran Ford Chip Ganassi Racing #67 og BMW Team RLL #24.

Mazda Team Joest #77 havde problemer ved deres første pitstop, hvor Timo Bernhard kom lidt for langt, og måtte trækkes tilbage på tankpladsen af mekanikerne, inden de kunne tanke og skifte dæk.

Meyer Shank Racing Acura #86
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Corvette Racing #4 og BMW Team RLL #25 pittede adskillige omgange inden resten af GTLM feltet pittede.

BMW Team RLL #24 mekanikerne havde motorhjelmen af bilen, i forbindelse med deres første stop, og måtte køre bilen tilbage til lastbilen, hvor bilen måtte repareres for en olielækage. Det kostede dem 20 omgange til de andre GTLM biler.

Christina Nielsen i Heinricher Racing Acura #57 var faldet tilbage på 11. pladsen i GTD, og så ud til at mangle fart i forhold til mange af konkurrenterne. Det vigtige var dog at holde sig ude af problemer, da der stadig var 9 timer tilbage.

PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo Courtesy of IMSA / Scott R LePage

Knapt halvanden time inde i løbet, fik vi dagens første Safety Car, da Performance Tech Motorsports #38 med Cameron Cassels havde været hårdt i muren. Det hele startede dog med at Acura Team Penske #6 overhalede #38, hvilket sendte Cassels lidt af sporet. Mens han forsøgte at få styr på bilen igen, og op i fart, kom Helio Castroneves i Acura Team Penske #7 og bankede op i bagenden af LMP2 raceren. Det gav store skader på fronten af #7, men kunne fortsætte, mens #38 var ude af løbet. Dommerne gav #7 en Drive-Through for skubbet.

Det fik størstedelen af feltet til at pitte, hvilket gav et skifte i GTD, hvor WeatherTech Racing Ferrari #63 var den nye førende, foran Pfaff Motorsports Porsche #9 og Paul Miller Racing Lambo #48.

Pfaff Motorsports #9
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Ford Chip Ganassi Racing var 1-2 i GTLM, da deres biler havde bedre benzinøkonomi end konkurrenterne, så de ikke behøvede at tanke helt så længe.

Efter 20 minutters oprydning, blev løbet givet frit igen, hvor Acura Team Penske #6 smuttede forbi Mustang Sampling Cadillac #5, og op på 2. pladsen.

Kort tid efter stødte Magnus Racing Lambo #44 og AIM Vasser Sullivan Lexus #14 sammen i Sving 1, hvilket sendte begge biler ud i græsset. #44 måtte humpe tilbage til pitten med et knækket baghjulsophæng, mens #14 kunne fortsætte uden problemer. Det kostede små 5 minutter i pitten, inden John Potter var tilbage på banen.

Mazda Team Joest #77
Photo Courtesy of IMSA / Scott R LePage

Riley Motorsports – Team AMG #33 havde taget GTD føringen foran Paul Miller Racing Lambo #48, da Cooper MacNeil i WeatherTech Racing Ferrari #63 ikke havde helt så meget fart på som Felipe Fraga og Bryan Sellers.

Feltets eneste tilbageværende LMP2 bil, PR1 Mathiasen Motorsports #52 måtte pitte med et punkteret venstre forhjul, og små skader på hjulophænget, efter at have kørt næsten en hel omgang med flad dæk.

Dagens 4. pitstop for Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 gik lidt galt, da de fik kørt 6mph for hurtigt i pitten – Drive-through.

Heinricher Racing w.Meyer Shank Racing Acura #57
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

To en halv time inde i løbet fik Mazda Team Joest #55 problemer, så bilen lød noget anderledes end søsterbilen. Mekanikerne gik i gang med at forsøge at udbedre problemet, men måtte tilbage til lastbilen for yderligere reparationer.

Med 7 timer og 23 minutter tilbage, kom der Safety Car igen, da Aaron Telitz i AIM Vasser Sullivan Lexus #12 havde kontakt med Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10, som knækkede højre forhjulsophæng på Lexus raceren, som så bankede i betonmuren på venstre side. Med to forhjul, som pegede i hver sin retning, kunne Telitz ikke komme videre for egen kraft.

Det tog heldigvis kun et kvarters tid, inden løbet blev frigivet igen.

Ford Chip Ganassi Racing #67
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Montaplast by Land-Motorsport Audi #29 og WeatherTech Racing Ferrari #63 havde kontakt på baglangsiden, som dommerne gav #29 en straf for, da de mente at han bevægede sig under nedbremsningen.

Få minutter senere var WeatherTech Racing Ferrari #63 i krig igen, hvor det var Riley Motorsports – Team AMG #33 som havde kontakt på siden af bilen. Begge biler kunne dog fortsætte uden skader, men #33 fik en Drive-through for kontakten.

Juncos Racing Cadillac #50 holdt stille ude på banen, men Will Owen fik liv i bilen igen, og pittede med det samme. Det endte med at den måtte en tur tilbage til lastbilen.

Juncos Racing #50
Photo Courtesy of IMSA / Peter Burke

Mazda Team Joest #55 var på banen igen 1 enkelt omgang, inden den måtte tilbage på værkstedet igen.

Montaplast by Land-Motorsport Audi #29, Paul Miller Racing Lambo #48, Meyer Shank Racing Acura #86 og Pfaff Motorsports Porsche #9 var 4 biler ved siden af hinanden, ned af baglangsiden, og alle 4 biler overlevede.

Mike Conway havde en tur gennem gruset i Sving 10 med Mustang Sampling Cadillac #5, men holdt fuld gas på, og kom hurtigt tilbage på asfalten.

WeatherTech Racing Ferrari #63 og Riley Motorsports – Team AMG #33 havde endnu en kamp ude på banen, hvor #33 blev skubbet helt ud på curben – lidt tilbagebetaling fra tidligere.

Whelen Engineering #31
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Efter 4 timers ræs var Whelen Engineering Cadillac #31 i front af DPi, PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2, Ford Chip Ganassi Racing #67 i GTLM og WeatherTech Racing Ferrari #63 i GTD.

Med danske briller var Jan Magnussen 5’er i GTLM, mens Christina Nielsen var P7 i GTD.

AIM Vasser Sullivan Lexus #14 havde haft en tur gennem græsset, da hele kølergitteret var fyldt med græs. Parker Chase fik vist lidt hjælp af en JDC-Miller Motorsports bil, men det var ikke helt tydeligt.

Turner Motorsport BMW #96
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

BMW Team RLL #24 og Porsche #911 byttede lidt sort og rød lak i Sving 7, hvor den ene pressede den anden, og så lidt tilbagebetaling.

JDC Miller-Motorsports #85 og Corvette Racing #4 havde kontakt i Sving 2, hvor begge røg ind og græsset, men kunne fortsætte. Dommerne gav #85 en Drive-through for kontakten. Ydermere måtte #85 ind og have skiftet bagvingen, da skærmene var ødelagt efter kontakten.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 havde en uprovokeret fejl i Sving 2, og var gennem græsset, men ikke yderligere skade.

Ford Chip Ganassi Racing #66 holdt i gruset i Sving 1, og udløste den næste Safety Car periode. Han tabte bilen på egen hånd, og havde et let kys med dækmuren, men kunne ikke selv bakke ud af gruset.

Corvette Racing #3
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

En hurtig oprydning, og så var løbet grønt igen.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 fik en 60 sekunders Stop & Go, fordi at de var kørt ind i pitten, mens den var lukket. Ikke at det betød det helt store for dem, da de var eneste LMP2 bil tilbage i løbet.

Halvvejs i løbet begyndte Meyer Shank Racing Acura #86 at sendte røgskyer ud af bagenden, og måtte i pitten, og helt tilbage til lastbilen.

PR1 Mathiasen Motorsports #52 måtte pitte med et problem med hjulophænget, og kørte tilbage til lastbilen.

Mazda Team Joest #77 tog føringen af løbet, efter godt 5 timers ræs, da Timo Bernhard overhalede Joao Barbosa i Mustang Sampling Cadillac #5.

Mustang Sampling Cadillac #5
Photo Courtesy of IMSA / Peter Burke

4 en halv time før løbets afslutning var Mazda Team Joest #55 gennem gruset, men kom igennem, og pittede med det samme.

JDC-Miller Motorsports #85 gik i stå på banen i Sving 9. Misha Goikhberg fik liv i den, men måtte pitte med det samme.

4 timer før målflaget blev det officielt at Meyer Shank Racing Acura #86 var ude af løbet. En vragdel havde lavet hul i køleren, som så gjorde at motoren var blevet for varm. Kort tid efter kastede PR1 Mathiasen Motorsports #52 også håndklædet i ringen.

3 timer og 46 minutter før målflaget spandt Renger van der Zande rundt i Konica Minolta Wayne Taylor Racing #10, efter et sent dyk på JDC-Miller Motorsports #85. Det gik dog kun ud over #10, som dog hurtigt var videre.

Spencer Pumpelly i Magnus Racing Lambo #44 havde en tur gennem græsset i Sving 1, men kom hurtigt på sporet igen.

Porsche #912
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Med tre timer tilbage af løbet, var Mazda Team Joest #77 i front af DPi, Ford Chip Ganassi Racing #67 i GTLM og Turner Motorsport BMW #96 i GTD.

Jan Magnussen var 6’er i GTLM, men var på en anden pitstrategi end størstedelen af konkurrenterne. Christina Nielsen var P6 i GTD klassen, men havde været helt oppe på andenpladsen afhængig af pitstoppene.

Riley Motorsports – Team AMG #33 havde et lidt længere pitstop, da hjulmøtrikken ikke ville af, og de måtte i gang med boremaskiner og andre utraditionelle redskaber.

Acura Team Penske #6
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Med 2 timer og 37 minutter tilbage af løbet, tog Mike Conway i Mustang Sampling Cadillac #5 føringen af løbet, og henviste Tristan Nunez i Mazda Team Joest #77 til P2.

Løbet kom ind i en lang fase med grønt flag, hvor holdene bare skulle have omgangene til at gå, men stadig pressede utroligt hårdt.

Så den sidste time blev startet med Mustang Sampling Cadillac #5 som førende i DPi, Risi Competizione Ferrari #62 i GTLM, og Turner Motorsport BMW #96 i GTD.

40 minutteer før løbets afslutning kom der Safety Car igen, da Toni Vilander sad fast i gruset med WeatherTech Racing Ferrari #63, efter lidt nærkontakt med Heinricher Racing Acura #57, da Vilander forsøgte at dykke meget sent indenom Legge i 57’eren, under nedbremsningen til Sving 10a.

Riley Motorsports – Team AMG #33
Photo Courtesy of IMSA / Richard Dole

Safety Car perioden betød også at størstedelen af DPi bilerne pittede for sidste gang i løbet. Mazda Team Joest #77 kom ind som førende, men Mustang Sampling #5 kom ud i front, foran Whelen Engineering #31 og #77.

Corvette Racing #3 var eneste GTLM bil som pittede, så Antonio Garcia havde fordel af 4 friske dæk, og en tankfuld benzin.

Løbet blev frigivet med 25 minutter tilbage, og her mistede Mazda Team Joest #77 to pladser på første flyvende omgang.

Ærmerne blev virkelig smøget op i GTLM, hvor BMW Team RLL #25 kom op på P3, mens Corvette Racing #3 var på P5, som sidste bil på den førendes omgang.

Der var vild panik i DPi klassen, hvor Mazda Team Joest #77 tabte 5 sekunder pr omgang. Men endnu mere dramatisk var det da Mustang Sampling Cadillac #5 fløj igennem sandfanget i Sving 10a, hvorefter Filipe Albuquerque kørte direkte i pit. Her kunne mekanikerne konstatere at bilen var mekanisk defekt, med metaldele raslende af bilen under dækskiftet. Udgået med mindre end 20 minutter tilbage af løbet. Dermed var Whelen Engineering Cadillac #31 ny førende i løbet.

Garcia kunne ikke udnytte de friske dæk til noget, og hang fast på 5. pladsen i GTLM, hvor Risi Competizione Ferrari #62 var under pres fra Ford Chip Ganassi Racing #67 omkring føringen af løbet.

BMW Team RLL #24
Photo Courtesy of IMSA / Jake Galstad

Top 3 i GTD var indenfor blot 1,2 sekund af hinanden, med under 10 minutter tilbage af løbet, med #33 foran #96 og #29.

Whelen Engineering Cadillac #31 med Pipo Derani, Felipe Nasr og Eric Curran vandt løbet, foran Konica Minolta Wayne Taylor Racing Cadillac #10 med Jordan Taylor, Renger van der Zande og Matthieu Vaxiviere, og Acura Team Penske #7 med Ricky Taylor, Helio Castroneves og Graham Rahal, lige foran søsterbilen #6.

Ingen af LMP2 bilerne gennemførte løbet.

GTLM blev vundet af Risi Competizione Ferrari #62 med James Calado, Alessandro Pier Guidi og Daniel Serra – 2019 Le Mans vinderne nu også vindere af “det lille Le Mans” 2019. Ford Chip Ganassi Racing #67 med Ryan Briscoe, Ricard Westbrook og Scott Dixon sluttede toer, foran BMW Team RLL #25 med Tom Blomqvist, Connor De Phillippi og Colton Herta.

Jan Magnussen, Antonio Garcia og Mike Rockenfeller sluttede P4 i det sidste løb for Corvette C7.R raceren.

På allersidste omgang kørte Felipe Fraga af banen i Sving 3-4 kombinationen, så Turner Motorsport BMW #96 med Bill Auberlen, Robby Foley og Dillon Machavern kunne køre over målstregen som vindere af GTD, foran Montaplast by Land-Motorsport Audi #29 med Christopher Mies, Ricardo Feller og Daniel Morad, mens Pfaff Motorsports Porsche #9 med Scott Hargrove, Zacharie Robichon og Lars Kern. Det var sejr nummer 60 til Auberlen, så han nu er den kører med flest sejre i IMSA – delt med Scott Pruett – og så endda på Auberlens fødselsdag.

Christina Nielsen, Ana Beatriz og Katherine Legge fik Heinricher Racing w.Meyer Shank Racing Acura #57 kørt hjem på 7. pladsen blandt GTD bilerne.

WeatherTech Racing Ferrari #63
Photo Courtesy of IMSA / Peter Burke

Acura Team Penske #6 med Juan Pablo Montoya og Dan Cameron er DPi mestre 2019, foran Felipe Nasr og Pipo Derani i Whelen Engineering #31, samt Acura Team Penske #7 med Helio Castroneves og Ricky Taylor.

Matt McMurry er LMP2 mester med PR1 Mathiasen Motorsports #52, med Cameron Cassels i Performance Tech Motorsports #38 toer, og Kyle Masson i #38 treer.

Laurens Vanthoor og Earl Bamber i Porsche #912 er GTLM mestre, foran holdkammeraterne Nick Tandy og Patrick Pilet, med Antonio Garcia og Jan Magnussen i Corvette Racing #3 på samme pointantal, men slår dem på at have vundet tre løb i 2019, mens Garcia/Magnussen sluttede både 2018 og 2019 helt uden sejre.

Mario Farnbacher og Trent Hindman er GTD mestre med Meyer Shank Racing #86, selvom de ikke gennemførte dagens løb. Turner Motorsport BMW #96 med Bill Auberlen og Robby Foley sluttede toer, med samme pointantal som Zacharie Robichon i Pfaff Motorsports Porsche #9, men med bedre placeringer henover året.

Det var afslutningen på en spændende IMSA WeatherTech SportsCar Championship sæson, hvor størstedelen af mesterskaberne først blev afgjort ved målflaget.

Nu har holdene to en halv måned, inden den første officielle 2020 test køres på Daytona International Speedway. Inden da kommer vi til at se en masse annonceringer.

Relaterede nyheder