Strømforbrug afgjorde første løb i New York

Den 10. afdeling af ABB FIA Formula World Championship blev kørt på den efterhånden klassiske bane i Formel E sammenhæng i New York City.

Banen på dokken i Brooklyn plejer at være garant for drama, og har tidligere set mesterskabet afgjort. Dog er der stadig så meget tilbage af 2020/21 sæsonen, at det ikke kunne komme på tale i år.

Nick Cassidy havde taget Pole Position for Envision Virgin Racing, foran Jean-Eric Vergne i DS Techeetah, Alexander Lynn i Mahindra Racing, Maximilian Günther i BMW i Andretti, Sebastien Buemi i Nissan e.dams, og Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche.

Mesterskabsførende Edoardo Mortara skulle starte 23’er og næstsidst, da han ligesom så mange andre før ham, blev ramt af reglen med at den mesterskabsførende skal køre i Gruppe 1 i kvalifikationen, hvilket typisk også er den langsomste gruppe. Holdkammerat Norman Nato skulle starte 5 pladser længere fremme. Joel Eriksson havde været hurtigere i kvalifikationen, men havde en straf på 3 startplaceringer, da svenskeren havde brugt for meget strøm i kvalifikationen, og skulle derfor starte sidst.

Kvalifikationen havde været dramatisk, da Sam Bird og Oliver Rowland havde ramt hinanden, hvilket resulterede i et Rødt Flag. Begge biler var dog klar til løbet.

New York City e-Prix 2021 race 1 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Mens Cassidy kom godt afsted, forsøgte Lynn at gå efter 2. pladsen i Sving 1, men fik udbremset sig selv, og røg i stedet ned på 5. pladsen.

Der var kontakt i hårnålen på første omgang, hvor Nyck de Vries mistede en forskærm.

Buemi havde hurtigt vundet to pladser, og var dermed oppe på 3. pladsen i løbet.

Sergio Sette Camara fik en Drive-through straf, da han havde haft en forkert indstilling på den elektroniske speeder.

Oliver Turvey fik en Drive-through, da motoren havde brugt for meget strøm – altså for mange hestekræfter.

Der kom hurtigt gang i brugen af den obligatoriske Attack Mode. Selvom Cassidy var en af de sidste til at tage det, lykkedes det ham stadig at komme ud i front af Vergne på P2 – med nogle få centimeter.

Jean-Eric Vergne
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Lynn var hurtigt inde og aktivere sit 2. Attack Mode, med en forhåbning om at kunne avancere, når konkurrenterne foran ham skulle ind for anden gang.

Wehrlein skubbede Lynn rundt i hårnålen, da tyskeren fejlbedømte nedbremsningen, og skovlede englænderen af. Heldigvis kunne Lynn hurtigt komme tilbage på sporet, og mistede kun en enkelt placering. Wehrlein måtte selv udgå med skader på styretøjet, da bilen ikke længere kørte ligeud.

Günther kom forbi Buemi, med en flot udbremsning i Sving 1.

Mitch Evans gik i stå i Sving 2, da hans Jaguar racer havde tekniske problemer. Selvom newzealænderen forsøgte at få liv i bilen igen, lykkedes det ikke. Det udløste en Full Course Yellow, som kun tog meget kort tid, da bilen holdt lige ved en åbning i muren.

Jean-Eric Vergne, Sam Bird, Antonio Felix da Costa, Nyck de Vries og Stoffel Vandoorne var de 5 kørere, som havde fået Fan Boost til dagens løb.

Det blev lidt korporligt mellem Jake Dennis og Alexander Sims, i kampen om 9. pladsen. Dennis fik udbremset Sims i Sving 1, og kørte bredt, så Sims kom ud i det beskidte spor. Det gjorde at et helt tog af biler kom forbi Sims, som faldt helt tilbage på 14. pladsen.

Alexander Lynn & Pascal Wehrlein
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

En plads vandt han dog hurtigt tilbage igen, da Dennis pludselig stoppede ude på banen, inden han fik bilen startet op i nødprogram, og humpet hjem til pitten.

Di Grassi havde stille og roligt fået kørt sig frem til 4. pladsen, og lå Günther på P3 under hårdt pres, med 12 minutter tilbage af løbet.

Samtidig skulle Cassidy i gang med at spare på strømmen ude i front, da han havde brugt mere end forfølgerne. De lå på en perlekæde, og håbede på at newzealænderen ville fejle i den mission.

Stoffel Vandoorne måtte pitte med tekniske problemer, mens Alexander Sims også kom i pit et par omgange efter.

Cassidy måtte i gang med at spærre det bedste han havde lært, da han godt kunne se, at han var i store problemer med strømmen. Det udnyttede Vergne til at dykke og skubbe en smule til Cassidy, hvilket Günther udnyttede til at overhale begge to, da de kørte rundt udenfor ideallinjen i hårnålen. Cassidy faldt helt tilbage på P4, da Di Grassi også kom forbi.

Sam Bird og Rene Rast havde fulgt hinanden op gennem feltet, og var efterhånden kommet ind i top-10, med fem minutter tilbage af løbet, efter at være startet P20 og P22. Bird havde haft problemer hele dagen, da han smadrede bilen i første træning i morges, og kun med nød og næppe havde en køreklar bil til kvalifikationen.

Maximilian Günther
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Maximilian Günther vandt løbet på BMW i Andretti, på holdets amerikanske hjemmebane. Jean-Eric Vergne i DS Techeetah sluttede toer, mens Lucas Di Grassi fik Audi Sport Abt Schaeffler raceren kørt ind på P3.

Nick Cassidy sluttede firer, foran Robin Frijns, Sebastien Buemi, Oliver Rowland, Andre Lotterer, Sam Bird og Rene Rast.

I morgen køres weekendens andet ABB FIA Formula E World Championship løb i New York.

Relaterede nyheder