Masser af strømtaktik i lørdagsløb

Det 4. løb i ABB FIA Formula E World Championship blev kørt på gaderne i Rom.

Efter næsten to måneders pause, var de 11 hold tilbage på asfalten, til den første af to dages kamp i den italienske by.

Stoffel Vandoorne havde taget Pole Position for Mercedes-EQ, foran Robin Frijns med Envision Racing, Nyck de Vries for Mercedes-EQ, Antonio Felix da Costa for DS Techeetah, Jean-Eric Vergne for DS Techeetah, Jake Dennis for Avalanche Andretti, Pascal Wehrlein og Andre Lotterer for TAG Heuer Porsche, mens Mitch Evans for Jaguar TCS Racing, og Oliver Rowland for Mahindra Racing rundede top 10 af.

Mesterskabsførende Edoardo Mortara i ROKiT Venturi Racing skulle starte løbet fra P11.

Rome E-Prix 2022 Race 1 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Vandoorne holdt føringen ned i det første sving, selvom han måtte forsvare sig hårdt overfor Frijns.

Der var dog ballade få sving senere, hvor 6 biler holdt stille, da Rowland var blevet puffet rundt af Edoardo Mortara. Det bremsede Lucas Di Grassi, Maximilian Günther, Sebastien Buemi, Dan Ticktum og Oliver Turvey. Alle de biler kunne dog selv komme videre.

Maximilian Günther holdt stille kort tid efter, med snuden inde i en Tec-Pro barriere. Han havde haft kontakt tidligere på omgangen, hvilket havde skadet hans bil, så han ikke kunne styre og bremse som normalt, og dermed endte i barrieren.

Det udløste en Full Course Yellow, så Günthers bil kunne fjernes på sikker vis. Det gik over til at blive en Safety Car, for at få hele feltet under kontrol.

Maximilian Günther & Alexander Sims
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Efter små 10 minutters kørsel for nedsat hastighed, blev feltet sat fri igen.

Nick Cassidy og Oliver Askew var de to første kørere til at tage den første af to gange 4 minutters Attack Mode, som var obligatorisk for alle kørere.

Frijns tog føringen af løbet, efter godt et kvarters kørsel, endda uden at aktivere Attack Mode.

Mortara fik en 5 sekunders tidsstraf, efter kontakten med Rowland på første omgang.

Herefter fulgte størstedelen af feltet efter med deres Attack Mode, mens Frijns ventede helt indtil alle de bagvedkørende næsten var løbet tør for strøm – og kunne endda bibeholde føringen.

Antonio Felix d0a Costa var fremme på 3. pladsen i løbet, men havde lidt tæt kørsel med de Vries, hvilket kostede portugiseren et par placeringer.

Den forsvarende mester de Vries kom hurtigt under pres fra Vergne, i kampen om 3. pladsen.

Stoffel Vandoorne
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Da Costa fik et lille prik af Jake Dennis, så både Dennis og Mitch Evans kunne passere ham. Evans var særdeles angrebslysten, da han var den sidste mand i frontgruppen, til at aktivere Attack Mode.

Vandoorne, de Vries, Vergne, da Costa, samt Antonio Giovinazzi var de fem kørere, som fik Fan Boost til dagens løb.

Frijns tog den anden Attack Mode, og mistede lige nøjagtig føringen til Vandoorne, men kunne tage føringen af løbet igen, en halv omgang senere.

Evans fortsatte med at køre sig frem i løbet, og fik endda overhalet Vergne, selvom franskmanden var på Attack Mode. Få omgange senere fik newzealænderen også overhalet de Vries, og var dermed oppe på 3. pladsen, uden at have taget sin anden Attack Mode.

Vandoorne tog føringen af løbet tilbage, da Frijns var løbet tør for den ekstra kraft på bilen. Samtidig fik både Vandoorne og de Vries at vide, at de skulle holde øje med strømforbruget på deres biler.

Vergne dykkede utroligt sent på de Vries, og tog dermed 4. pladsen, med en meget risikabel, sen nedbremsningen.

Løbet blev kun værre og værre for de Vries, hvor han raslede ned gennem feltet, og endda var ude af pointene, med 10 minutter tilbage af løbet.

Frijns tog føringen af løbet igen, da Vandoorne måtte i gang med at spare på strømmen. Evans kom også med forbi, og lå pludselig hollandske Frijns under pres, da Evans havde Attack Mode aktiveret – og han tog også føringen, ved hjælp af den ekstra power på bilen.

Jake Dennis fik en 5 sekunders tidsstraf, for kontakten med Antonio Felix da Costa.

Edoardo Mortara
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Oliver Rowland valgte at parkere raceren i pitten, da der ikke var chancer for point i dagens løb, efter kontakten tidligere i løbet.

Dennis fik kørt sig ind på P3 på banen, inden hans Attack Mode løb ud. Det lykkedes ham endda at tage andenpladsen i løbet, men havde brugt noget mere strøm end konkurrenterne omkring ham.

Sergio Sette Camara, Dan Ticktum og Antonio Giovinazzi fik alle en 5 sekunders tidsstraf, da de havde kørt med for stor afstand til den forankørende bil, under den tidligere Safety Car periode.

Løbet blev forlænget med 5 minutter og 15 sekunder, på grund af den tidligere Safety Car periode.

Vandoorne kom tilbage på 2. pladsen, da han fik overhalet både Dennis og Frijns, som nu var i gang med at spare på strømmen.

Dennis raslede ned gennem feltet, da Vergne også kom forbi. Mortara kom også forbi, ligesom Sam Bird, Antonio Felix da Costa og Pascal Wehrlein også gjorde i løbet af de næste omgange.

Vergne kom op på 3. pladsen, med 4 minutter + en omgang tilbage af løbet. Et par minutter senere, slog Frijns dog tilbage i hårnålen.

Mitch Evans
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Frijns snuppede andenpladsen var Vandoorne, som virkelig kørte langsomt, og forsøgte at blokere det bedste han kunne. Det gjorde at der var et helt tog bag belgieren, hvor der endda var let kontakt mellem Mortara og Bird.

De Vries parkerede bilen i pitten, med få minutter tilbage af løbet.

Bird tog P5, med en flot overhaling i hårnålen på Mortara.

Mitch Evans vandt løbet for Jaguar TCS Racing, foran Robin Frijns hos Envision Racing, Stoffel Vandoorne i Mercedes-EQ, Jean-Eric Vergne i DS Techeetah, Sam Bird i Jaguar TCS Racing, Antonio Felix da Costa i DS Techeetah, Edoardo Morata i ROKiT Venturi Racing, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Nick Cassidy i Envision Racing, og Andre Lotterer i TAG Heuer Porsche.

Det lykkedes Edoardo Mortara at holde fast i mesterskabsføringen, foran Stoffel Vandoorne, Robin Frijns, Jean-Eric Vergne, og Nyck de Vries.

Mercedes-EQ holdt føringen i Teammesterskabet, foran ROKiT Venturi Racing, TAG Heuer Porsche, DS Techeetah, og Envision Racing.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship 2022 køres allerede i morgen.

Relaterede nyheder