Monza løb med overraskelser – opdateret

Hvis man troede at gårsdagens Michelin Le Mans Cup løb var dramatisk, så valgte European Le Mans Series kørerne lige at give den et hak længere op.

4 timers løbet på Monza startede på våd asfalt, da det havde regnet henover natten. Banen var dog optørrende,så det var et spørgsmål, om folk ville vælge slicks eller wets.

United Autosports #22 med Filipe Albuquerque og Phil Hanson startede løbet fra Pole Position, foran G-Drive Racing #26 med Nyck de Vries, Roman Rusinov og Mikkel Jensen, mens Duqueine Team #30 med Konstantin Tereschenko, Jonathan Hirschi og Julien Canal var 3. hurtigste bil.

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach startede fra 14. pladsen.

Wayne Boyd, Tom Gamble og Rob Wheldon startede løbet fra Pole i LMP3, foran RLR MSport #15 med Malthe Jakobsen, James Dayson og Gustas Grinbergas, mens DKR Engineering #4 med Laurents Hörr, Francois Kirmann og Wolfgang Triller skulle starte som treer.

I GTE var Iron Lynx Ferrari #60 med Claudio Schiavoni, Andrea Piccini og Sergio Pianezzola på Pole, foran Proton Competition Porsche #93 med Richard Lietz, Michael Fassbender og Felipe Nasr, mens Proton Competition Porsche #77 med Alessandro Picariello, Michele Beretta og Christian Ried.

Michelle Gatting var igen en del af Iron Lynx Ferrari #83, som hun deler med Rahel Frey og Manuela Gostner. De tre kvinder skulle starte fra 5. pladsen i GTE.

Monza start 2020
Photo: JJ Media

Allerede på vej til gridden var der dramatik, da United Autosports #32 spandt rundt på den våde asfalt, på slicks. Cool Racing #37 tabte et hjul, så de måtte ind og have et nyt monteret i pitten.

Algarve Pro Racing #24 havde problemer med deres bremser på vej ud på pitten, så der måtte fyres en pulverslukker af, mens den holdt på gridden.

Da løbet endelig kom i gang, var der ballade allerede i Sving 1. United Autosports #22 var ved at udbremse sig selv i Sving 1, hvilket skabte mere panik ned gennem feltet. Hanson endte med at køre igennem gruset, ved udgangen af Sving 1, mens Graff #39 vippede G-Drive Racing #26 rundt. #26 kom til at hænge fast på en af de pølsecurbs, som skal forhindre folk i at skære genvej henover chikanen.

To sving senere var der ballade i LMP3 kategorien. James Dayson i RLR MSport #15 tabte bilen rundt i Sving 3, og fik baghjulene ud i gruset, og måtte løftes ud derfra. Da han pludselig stod på tværs af banen, måtte DragonSpeed #27, BHK Motorsport #16 og en af Nielsen Racing bilerne undvige ud gennem gruset.

RLR MSport #15 & BHK Motorsport #35
Photo: JJ Media

Der kom Safety Car på grund af de to strandede biler, så der kunne blive sendt to teleskoplæssere ud, og trække de to biler fri igen.

I al forvirringen havde Duqueine Team #30 taget føringen af løbet. Panis Racing #31 ville dog forsøge at være lidt mere frisk på gassen, hvilket gjorde at #31 ramte op i bagenden på #30, netop som løbet skulle frigives. #31 kunne dog tage føringen kort efter, på trods af skader på fronten af bilen. Teamet valgte dog at pitte #31, for at få fronten skiftet.

Anders Fjordbach i High Class Racing #20 var flyvende på den glatte asfalt, og havde stille og roligt arbejdet sig hele vejen frem til 2. pladsen, hvorefter han kunne tage føringen af løbet fra Duqueine Team #30. Super flot kørt af den unge dansker.

United Autosports #32 måtte tage den ligeud i første chikane, da Will Owen fik bremset lidt for sent.

Iron Lynx Ferrari #83
Photo: JJ Media

Føringen i GTE var også skiftet, da Spirit Of Race Ferrari #55 var den nye førende, foran Proton Competition Porsche #77 og Kessel Racing Ferrari #74.

I LMP3 var Inter Europol Competition #13 gået i front.

RLR MSport #15 måtte ind og repareres, efter den tidligere kontakt, hvilket kostede dem nogle omgange i pitten.

G-Drive Racing #26 måtte også en tur i garagen, for at få repareret nogle problemer på bagenden af bilen.

Graff #39 blev idømt en Drive-through straf for at have ramt G-Drive Racing #26 ved starten af løbet. Alt i alt endte #26 med at tabe 7 omgange, inden de var tilbage på banen.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

BHK Motorsport #35 og Proton Competition Porsche #77 havde kontakt på vej ind i Variante Della Roggia, men ikke værre end begge biler kunne fortsætte.

RLR MSport #15 fik en Drive-through straf, da dommerne havde set, at de havde overhalet under Safety Car perioden.

Cool Racing #37 blev ramt at Realteam Racing #8 i Sving 1, hvilket kostede baglyset for #37.

Der var ballade i Variante Ascari, da Iron Lynx Ferrari #60 og United Autosports #3 stødte sammen. #3 prikkede #60 ud i et spin, som røg ind over gruset, og baglæns tilbage på banen, hvor Claudio Schiavoni trillede baglæns ind i Jim McGuire. Begge biler var strandet, så der måtte Full Course Yellow til at få de to biler fjernet. Naturligt nok blev der sendt en masse italienske gestikuleringer i retning af McGuire, da de to kørere kom ud af bilen. Kontakten havde rykket baghjulet af Ferrari’en, som dermed ikke kunne køre videre.

Cool Racing #37 & Graff #9
Photo: JJ Media

De to United Autosports LMP2 biler kæmpede intenst omkring 5. pladsen i løbet.

Føringen i GTE skiftede, da Proton Competition Porsche #77 fik overhalet Spirit Of Race Ferrari #55, som røg ned på 3. pladsen, da Kessel Racing Ferrari #74 også kom forbi.

Fjordbach havde efterhånden fået opbygget en god føring i LMP2 kategorien, foran Algarve Pro Racing #24, som havde overvundet problemerne på gridden.

United Autosports #3 blev idømt en 10 sekunders Stop & Go straf for kontakten Iron Lynx Ferrari #60.

Der kom Full Course Yellow, da Nielsen Racing #7 havde tabte den ene baglygte, og den så måtte fjernes af banens marshalls.

Inter Europol Competition #34
Photo: JJ Media

Det udnyttede High Class Racing #20 til at skifte fra Fjordbach til Dennis Andersen som dermed kunne køre ud på banen som førende.

BHK Motorsport #35 fik et sort/hvidt advarselsflag for kontakten med Proton Competition Porsche #77 tidligere i løbet.

G-Drive Racing #26 havde endnu en tur ind i garagen, hvor bilen desværre måtte parkeres, da der var for store tekniske problemer med bilen. Inden da nåede Mikkel Jensen at sætte løbets hurtigste omgang.

Den nyopbyggede Inter Europol Competition #34 og Duqueine Team #30 havde en dyst ude på banen, da motorhjelmen pludselig fløj af, på vej ned mod Parabolica. Motorhjelmen fløj af lige foran #30 og Nielsen Racing #10, hvor #10 endte med at spinne, i forsøget på at undvige. Det udløste endnu en Full Course Yellow, på grund af den store vragdel, og de mange smådele.

Løbets sidste time startede med High Class Racing #20 i føring af LMP2 kategorien, Inter Europol Competition #13 i LMP3 og Kessel Racing Ferrari #74 i GTE.

Kessel Racing Ferrari #74
Photo: JJ Media

United Autosports havde dog stille og roligt fået kørt sig ind i kampen igen, og var på en alternativ strategi i forhold til de andre LMP2 biler. Derfor kunne de teoretisk have gode kort på hånden, såfremt resten af løbet ville falde ud til deres hånd. De skulle dog ikke lave noget dumt, da de var på vej til at tage mesterskabstitlen.

Graff #5 var igen i problemer. De havde brugt mange minutter i pitten, tidligere i løbet med et andet teknisk problem, som nu var vendt tilbage.

High Class Racing #20 pittede med 56 minutter tilbage af løbet, hvor Fjordbach fik en ny tankfuld benzin. Det betød dog også at de skulle ind og tanke en gang mere, inden løbet var slut.

High Class Racing #20
Photo: JJ Media

GTE holdene tankede en efter en, for sidste gang, med omkring 50 minutter tilbage af løbet. Kessel Racing Ferrari #74 kunne dog stadig holde fast i føringen, hvor de havde et forspring på næsten et minut, til næste forfølger, Proton Competition Porsche #77,  mens Iron Lynx Ferrari #83 stille og roligt lå på 3. pladsen med Rahel Frey i bilen.

Der var potentielle problemer for Inter Europol Competition #13, som var førende i LMP3. Dino Lunardi var en tur af banen i Variante Della Roggia, og her er reglen, at man skal køre højre om en kegle, som står i afkørselsområdet – det gjorde italieneren ikke, og derfor blev teamchefen kaldt op til dommerne.

High Class Racing #20 og DragonSpeed #27 var lige ved at køre sammen for enden af langsiden, da Ben Hanley i #27 var ved at udbremse sig selv, men undgik heldigvis at ramme Fjordbach. De to kæmpede om 3. pladsen i løbet, som var Fjordbachs aktuelle placering. Omgangen efter blev Fjordbach fanget bag en LMP3 bil, hvilket gjorde at Hanley kunne få et godt tilløb, og snuppe placeringen fra danskeren.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

De to United Autosports biler pittede med en halv time tilbage af løbet, og kunne herefter vente på at konkurrenterne også skulle pitte igen – og hvor meget at de skulle tanke. Det betød også at DragonSpeed #27 var den nye førende i løbet, foran High Class Racing #20, indtil de skulle tanke.

Phil Hanson i UA #22 var dog kun få sekunder bag Fjordbach i #20, og dermed også Hanley i #27, så det var tæt på at de kunne afgøre det ude på banen – uden de andre foran pittede, selvom det selvfølgelig var en hjælp.

High Class Racing #20 og DragonSpeed #27 pittede med 17 minutter tilbage af løbet, og overgav dermed en 1-2 føring til United Autosports #22 og #32.

14 minutter før målflaget, tabte Inter Europol Competition #34 endnu en motorhjelm. Denne gang fløj den heldigvis af banen, så vi undgik FCY eller andre afbrydelser.

Mens DragonSpeed #27 og High Class Racing #20 kæmpede omkring 3. pladsen, kom Cool Racing #37 snigende bagfra, og hentede de to med optil flere sekunder per omgang. Nico Lapierre kunne lugte en pokal, men spørgsmålet var, om der var tid nok til at hente og overhale de to.

United Autosports #22 med Phil Hanson og Filipe Albuquerque vandt løbet, foran holdkammeraterne Will Owen, Job van Uitert og Alex Brundle i #32, mens DragonSpeed #27 med Ben Hanley, Henrik Hedman og Charles Milesi sluttede på 3. pladsen.

Proton Competition Porsche #77
Photo: JJ Media

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach sluttede på 4. pladsen, efter at have ført en stor del af løbet, men endte med at blive snydt af den anden pitstrategi, som United Autosports brugte i dag.

Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Dino Lunardi vandt LMP3 kategorien, foran Eurointernational #11 med Niko Kari, Nicolas Maulini og Jacopo Baratto, mens United Autosports #2 med Wayne Boyd, Tom Gamble og Rob Wheldon sluttede treer.

RLR MSport #15 med Gustas Grinbergas, James Dayson og Malthe Jakobsen sluttede 9’er, helt uden chance for at kæmpe omkring podiepladsen, efter problemerne, som startede allerede på første omgang.

GTE kategorien blev vundet af Kessel Racing Ferrari #74 med Michael Broniszewski, David Perel og Nicola Cadei, foran Proton Competition Porsche #77 med Alessio Picariello, Michele Beretta og Christian Ried, mens Michelle Gatting, Rahel Frey og Manuela Gostner sluttede treer i Iron Lynx Ferrari #83.

United Autosports #22
Photo: JJ Media

Dagens 1-2 betyder også at United Autosports har sikret sig førstepladsen i mesterskabet med #22, mens #32 ligger rigtig lunt i svinget til at tage andenpladsen – og dermed den 4. mulige Le Mans billet til 2021, efter de allerede har vundet Le Mans og FIA WEC, hvilket udløser billetter i sig selv. Der kommer til at være en tæt kamp mellem Graff #39 og Panis Racing #31 i Portimao, med mulighed for at G-Drive Racing #26 også kan snuppe 3. pladsen, hvis de ellers har lidt mere held, end Mikkel Jensen og Roman Rusinov har haft i år. De tre hold er kun et point fra hinanden i mesterskabet.

United Autosports #2 holder fast i føringen i LMP3, mens Inter Europol Competition #13 er rykket tættere på, som er nye toere, mens Realteam Racing #8 marginalt holder fast i 3. pladsen, lige foran Eurointernational #11. Vinderen af LMP3 får også en Le Mans billet til 2021 løbet.

I GTE har Kessel Racing Ferrari #74 overtaget førstepladsen helt for sig selv, efter de lå på samme pointantal som de nye toere efter dagens løb – Proton Competition Porsche #77. Iron Lynx Ferrari #83 har sat sig på 3. pladsen, men de tre kvinder har ikke længere mulighed for at tage titlen, som nu er en ren fight mellem #74 og #77. #83 er blot et point foran Spirit Of Race Ferrari #55, og med mindre at Proton Competition Porsche #93 eller JMW Motorsport Ferrari #66 vinder i Portimao, kommer 3. pladsen til at blive afgjort mellem de to.

Finalen i dette års European Le Mans Series køres om 3 uger på Portimao banen i Portugal.

Opdatering

DragonSpeed #27 blev efterfølgende diskvalificeret, da højden på diffusoren var 6mm for høj. Dermed slutter High Class Racing #20 på deres første podie siden debutløbet på Silverstone 2017.

Graff #5 har fået en straf på en omgang, da Luis Sanjuan ikke overholdt minimumskøretiden på 50 minutter for ham. Det ændrer dog ikke det helt store, da de i forvejen var sidst i LMP3 kategorien.

Relaterede nyheder