Overhalingsfest i Berlin

ABB FIA Formula World Championship var nået til Berlin, hvor både den 7. og 8. afdeling af 2023 mesterskabet skulle køres på den historiske Tempelhof lufthavn.

Sebastien Buemi i Envision Racing havde taget Pole Position til lørdagens løb, foran Sam Bird i TCS Jaguar Racing, Stoffel Vandoorne i DS Penske, Dan Ticktum i NIO 333, Jake Dennis i Avalanche Andretti, Nick Cassidy i Envision Racing, Sergio Sette Camara i NIO 333, Maximilian Günther i Maserati, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, og Jean-Eric Vergne i DS Penske på 10. startposition.

Mesterskabsførende Pascal Wehrlein startede sit hjemlands E-Prix helt tilbage fra 15. startposition.

Sabic Berlin E-Prix 2023 Race 1 start

Vandoorne fik en rigtig god start, og var næsten i føring, inden han trak snuden til sig igen. Til gengæld tog Ticktum føringen fra P4, ved at holde på, hele vejen udenom Buemi i Sving 1.

Ticktum og Buemi var tidligt inde og aktivere deres første Attack Mode, hvilket sendte Bird i front af løbet. Få omgange efter var Bird og Günther inde for at aktivere deres første minut ud af de fire, så de faldt tilbage på deres P3 og P5 fra tidligere.

Ticktum og Buemi var hurtigt inde for at aktivere deres 3-minutters Attack Mode, så de faldt bagud igen. Omgangen efter valgte Bird at gøre det samme. Det var meget utraditionelt, at så mange kørere valgte at bruge hele deres Attack Mode, allerede inden 10 ud af de 40 løbsomgange var kørt.

Bird brugte de sidste sekunder af Attack Mode til at tage føringen af løbet. Det gik lige modsat for Buemi, som blev overhalet af Vandoorne. Vandoorne kom også forbi Ticktum, og dermed var det hele vendt på hovedet.

Maximilian Günther

Der var kontakt mellem de to Maserati racere, hvilket gav skader på især Günthers bil.

Sette Camara kørte op i bagenden af Günther, hvilket gav skader på begge biler – men de kunne dog køre videre.

Bird lavede fejl, og fik udbremset sig selv, og faldt dermed tilbage på 6. pladsen i løbet.

Der var kontakt mellem Sette Camara og Rene Rast, hvilket kostede Rast frontvingen. Replay viste at Rast kørte op i bagenden af Camara.

Mortara tog føringen af løbet – endda helt ude at have brugt noget Attack Mode endnu.e

Der kom Safety Car, da der efterhånden lå så mange vragdele ude på banen. Det var rigtig skidt nyt for Vandoorne og Mortara, da de lige havde taget Attack Mode, og derfor ikke kunne gøre brug af de ekstra kræfter, plus de havde mistet nogle placeringer, ved at køre omvejen, ind i Attack Mode aktiveringszonen.

Løbet blev hurtigt frigivet igen, med Dennis som førende, foran Mortara, Buemi, Ticktum, Vandoorne, og Evans.

Der gik ikke engang en omgang, så var Evans forbi Ticktum, mens Bird fulgte efter få sving senere.

Dennis faldt tilbage på 5. pladsen, da han aktiverede Attack Mode.

Evans fortsatte fremmarchen, og var helt oppe på andenpladsen, efter at have overhalet både Dennis og Buemi i løbet af få sving. Da Mortara tog sin sidste 3 minutters Attack Mode, overtog Evans føringen. Evans havde vel at mærke ikke aktiveret Attack Mode overhovedet endnu.

Da Evans tog Attack Mode, flettede han ind på 4. pladsen.

Dan Ticktum

Rene Rast fik en 5 sekunders tidsstraf, for kontakten med Sergio Sette Camara tidlgiere.

På grund af de lange langsider i Berlin, udviklede det sig til at ingen rigtig ville føre løbet. Det gav føringen til Buemi, da Dennis ikke ville være ude i front længere.

Der var kontakt mellem Andre Lotterer og Jean-Eric Vergne, hvilket sendte begge biler langt ned i feltet.

Der var et kæmpe 4-bils uheld, hvor Stoffel Vandoorne, Dan Ticktum, Norman Nato, og Jake Hughes ramlede sammen. Det udløste naturligvis en Safety Car, da der var så mange vragdele spredt ud over banen. Det hele startede med at Ticktum pressede Vandoorne ud i betonmuren, så de to biler røg på tværs af banen, og de to andre blev involveret.

Nick Cassidy pittede med en punktering, hvilket sendte ham ned på næstsidste pladsen – kun lige foran Rast, som ligeledes havde været i pitten efter en ny frontvinge.

Evans havde taget føringen af løbet, sekunder før SC kom ud, så det var også ham som førte feltet an, da løbet blev frigivet igen.

Evans opgav dog føringen til Buemi igen, som kort tid efter blev overhalet af Günther, som var den nye førende.

Andre Lotterer fik en 5 sekunders tidsstraf, for kontakten med JEV tidligere i løbet.

Evans tog føringen af løbet, og trak holdkammerat Bird med forbi. De var efterfulgt af de to Maserati racere Günther og Mortara, mens Buemi var nede på 5. pladsen.

Buemi rykkede stille og roligt fremad igen, og var den nye førende, efter 29 ud af 40 kørte omgange.

Sebastien Buemi

Dennis kæmpede lidt med at komme frem i feltet igen. Han hang fast bag Günther som han bare ikke kunne komme forbi. Derfor lavede han et meget meget sent dyk, hvor han tabte bilen, skøjtede henover banen, og snittede stakkels Antonio Felix da Costa, som måtte pitte med ødelagt frontvinge og styretøj.

Bird tog føringen af løbet i nogle omgange, inden Buemi var forbi igen.

Wehrlein var stille og roligt kravlet op på 5. pladsen i løbet, efterhånden som folk foran ham var kørt sammen, eller bare sparede på strøm.

Der blev tilføjet 3 omgange til løbsdistancen, på grund af Safety Car perioderne.

På trods af skaderne på bilen lå Günther stadig på 4. pladsen i løbet, og blev skygget af Lotterer, som dog havde tidsstraffen ventende på ham.

Mod slutningen af løbet, blev der endelig kørt rigtig racerløb, hvor Buemi nu var i gang med at forsvarede sig imod at blive overhalet. Evans lavede et sent dyk ind i Sving 1, så han overtog føringen af løbet.

Evans kørte ud på sidste omgang med en stor føring, mens Bird lå Buemi under hårdt pres omkring andenpladsen. Det lykkedes Bird at komme forbi med en sen sen nedbremsning i Sving 6, hvor det lykkedes englænderen at få bilen stoppet, og komme rundt om svinget.

Günther bremsede sig forbi Buemi i næstsidste sving, en trak ind lidt tidligt, så der var kontakt mellem de to biler.

Mitch Evans

Mitch Evans i Jaguar TCS Racing vandt løbet, foran holdkammerat Sam Bird, Maximilian Günther i Maserati, Sebastien Buemi og Nick Cassidy i Envision Racing, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Jean-Eric Vergne i DS Penske, Andre Lotterer i Avalanche Andretti (efter tidsstraffen), Edoardo Mortara i Maserati, og Oliver Rowland i Mahindra Racing på P10.

Pascal Wehrlein holder fast i mesterskabsføringen, foran Nick Cassidy, Jean-Eric Vergne, Mitch Evans, og Jake Dennis.

TAG Heuer Porsche er også førende i Teammesterskabet, foran Envision Racing, Jaguar TCS Racing, DS Penske, og Avalanche Andretti.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship køres allerede i morgen, på samme bane i Berlin