Tætte kampe i Sao Paulo

Den 4. afdeling af ABB FIA Formula E World Championship 2023/24 blev kørt på gaderne i Sao Paulo i Brasilien.

Pascal Wehrlein i TAG Heuer Peugeot startede fra Pole Position, foran Stoffel Vandoorne i DS Penske, Jean-Eric Vergne i DS Penske, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, Sam Bird i NEOM McLaren, Edoardo Mortara i Mahindra Racing, Nico Müller i ABT Cupra, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, mesterskabsførende Nick Cassidy i Jaguar TCS Racing, og Jake Dennis i Andretti på P10.

Maximilian Günther i Maserati MSG skule have startet treer, men da teamet havde skiftet stort set alt omkring den elektriske drivlinje, havde han fået en 40-startplacerings straf, hvilket rykket ham på sidstepladsen på startgridden, samt en 10 sekunders Stop& Go straf under løbet.

2024 Sao Paulo E-Prix start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Wehrlein fik en forrygende start, mens kørerne bagved kæmpede noget mere. Vergne var tæt på 3. pladsen, men faldt ned på P4 igen, da bilerne kom ud af det første sving.

Da Costa arbejdede sig hurtigt fremad i feltet, og lå sig i front af feltet allerede på den 3. omgang ud af de 31 planlagte omgange. Med de lange langsider, ville det blive en leg med slipstream, og hvem der kunne spare mest strøm.

Di Grassi msitede halvdelen af sin frontvinge, men ikke noget der hindrede ham det store.

Der skulle igen bruges 8 minutters Attack mode gennem løbet, og her var Wehrlein en af de første til at aktivere de første 2 minutter.

Bird tog føringen fra da Costa, og så var det hans tur til at trække toget.

Cassidy fik også en skade på frontvingen, men heller ikke noget der generede ham.

Bird aktiverede den første portion af Attack Mode, men kørerne bagved ville helt ikke føre, så de lod ham køre ude foran.

Norman Nato havde kontakt med Lucas Di Grassi, da franskmanden kørte op i bagenden af lokalhelten. Det kiggede dommerne på, og gav Nato en 5 sekunders tidsstraf. Begge kunne dog køre videre.

Bird fik aktiveret den anden portion Attack Mode, og faldt derfor ned på 4. pladsen.

Der lå efterhånden rigtig mange vragdele spredt ud over banen, da folk blev ved og ved med at snitte andre biler, og slog deres egne karosseridele af.

Det udløste en Safety Car, så banen kunne ryddes igen.

Da Costa var førende, da SC kørte i pit igen, med holdkammerat Wehrlein lige bag sig.

De to kørte dog i Attack Mode med det samme, og afgav føringen til Bird, som dog blev udbremset af Evans ind i Sving 4.

Pascal Wehrlein
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Evans afgav føringen, da han tog Attack Mode. Det lykkedes ham dog at holde fast i andenpladsen, da han fik afvist da Costa.

Günther var efterhånden helt fremme på 15. pladsen. Han havde været heldig med SC perioden, så han var med oppe ved feltet igen, og derved kunne begynde at overhale de andre kørere.

Evans var tilbage i front, men ville helst ikke føre alt for meget, da han så brugte meget mere strøm, end kørerne bagved. Da Costa overhalede Bird, som kort tid efter blev passeret af Dennis.

Müller måtte pitte, da hans frontvinge hang og dinglede, med risiko for at falde ind under bilen. Derfor måtte han ind, og få den repareret, hvilket sendte ham ned på sidstepladsen.

Cassidy ramte muren i Sving 10, hvilket udløste endnu en Safety Car periode. Det var skidt nyt for den mesterskabsførende, som ellers havde været på podiet i de tre første løb i år. Den skadede frontvinge fra tidligere i løbet, var faldet ind under bilen, så han bare skøjtede lige ud, og ind i muren, uden at kunne styre.

Med 35 graders lufttemperatur, var det virkelig vigtigt at få bilerne kølet ned, så batterierne ikke ville overophede.

Da løbet blev genstartet igen, var Günther efterhånden kommet op i top-10, og så stadig ud til at ville overhale flere kørere.

Dennis fik overhalvet da Costa i Sving 1, med en robust manøvre. Da alle kørerene i top-9 havde brugt alle deres 8 minutters Attack Mode, var det en reel kamp mod hinanden.

Mitch Evans
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Bird blev ved med at ligge ude i front af feltet, og havde ikke specielt travlt med at afgive føringen. Selvom det var en ulempe med hensyn til luftmodstanden, var det en fordel med køling af bilen, og så kunne han nemmere kontrollere afstanden til Evans og Wehrlein bagved.

Müller holdt stille i Sving 1. Bilen så bare ud til at have lukket ned, og schweizeren havde problemer med at få liv i den igen – men det lykkedes til sidst.

Evans gik til angreb på Bird, da han efterhånden skulle til at spare på strømmen. Det lykkedes også at komme forbi hans tidligere holdkammerat, som derfor kunne spare lidt strøm på andenpladsen.

Løbet blev forlænget med 3 omgange, på grund af de tidligere Safety Car perioder.

Efter deres gode startplaceringer, var DS Penske kørerne JEV og Vandoorne efterhånden nede på 7. og 9. pladserne, og kunne derfor ikke følge op på deres ultimative fart over en omgang.

Med to omgange tilbage var frontfeltet delt op i to grupper af to – Evans og Bird, Dennis og Wehrlein. Dennis var den som havde mest strøm, men han var efterhånden også et sekund fra førergruppen.

På den allersidste omgang af løbet lå Bird helt oppe under bagvingen af Evans. Han lå og skyggede ham hele vejen indtil han overhalede newzealænderen udenom i det ultrahurtige Sving 10.

Samtidig skiftede 3. pladsen ud af det sidste sving, da Oliver Rowland fik et tilløb på både Wehrlein og Dennis.

Sam Bird
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Så Sam Bird i NEOM McLaren vandt løbet, foran Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, Oliver Rowland i Nissan, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Jake Dennis i Andretti, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, Jean-Eric Vernge i DS Penske, Stoffel Vandoorne i DS Penske, Maximilian Günther i Maserati MSG, og Sebastien Buemi i Envision Racing på P10.

Dermed har der været 4 forskellige vindere, i de fire første løb i sæsonen.

Sergio Sette Camara i ERT Formula E Team blev diskvalificeret fra løbet, da han havde brugt ofr meget strøm henover de 34 kørte omgange.

Nick Cassidy holder fast i føringen, foran Pascal Wehrlein, Mitch Evans, Jean-Eric Vergne, og Jake Dennis.

Jaguar TCS Racing har stadig en pæn føring i Teammesterskabet, foran TAG Heuer Porsche, DS Penske, NEOM McLaren, og Andretti.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship 2024 skal køres den 30. marts, med en helt ny afdeling i Tokyo i Japan.

Relaterede nyheder