Historiens første Formel E løb i Tokyo afviklet – opdateret

Den 5. afdeling af ABB FIA Formula E World Championship 2023-24 blev kørt på gaderne i Tokyo i Japan, hvilket var en hel ny by, og et nyt land for serien.

Oliver Rowland i Nissen havde taget Pole Position, foran Maximilian Günther i Maserati MSG, Edoardo Mortara i Mahindra Racing, Sergio Sette Camara i ERT Formula E Team, Jake Dennis i Andretti, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Nico Müller i ABT Cupra, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, og Robin Frijns i Envision Racing på P10.

Problemerne for mesterskabsførende Nick Cassidy i Jaguar TCS Racing fortsatte, efter hans uheld i Sao Paolo. Newzealænderen var uheldig at bilen sendte for mange kræfter ud til baghjulene, hvilket gjorde at ham mistede den bedste omgangstid, og derfor måtte nøjes med at starte 19’er.

Sebastien Buemi i Envision Racing blev sendt 3 pladser tilbage på startgridden, da han var kørt i vejen for hans gamle rival Lucas Di Grassi under kvalifikationen. Derfor skulle Schweizeren starte 21’er.

Mitch Evans skulle oprindelig have startet 6’er, men røg ned på P9, da han var kørt i vejen for Jake Hughes under kvalen.

Jake Hughes i NEOM McLaren måtte også selv 3 pladser tilbage, da han var kørt i vejen for Lucas Di Grassi. Derved skulle Hughes starte 16’er.

Sidst men ikke mindst måtte Sam Bird i NEOM McLaren 3 pladser tilbage, da han var kørt i vejen for Jean-Eric Vergne i kvalen. Bird kunne dog ikke rykke 3 pladser tilbage, da han i forvejen var langsomste bil, da han havde ramt et reklamebanner i kvalen, som var viklet rundt om hjulet.

Tokyo E-Prix 2024 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Starten på de 33 planlagte omgange forløb fint, hvor Mortara tænkte på at tage føringen i Sving 1, men måtte flette ind på P2.

Både Dennis og Wehrlein rykkede fremad i feltet, så det så ud til at Porsche drivlinjen fungerede godt på banen – i hvert fald i de første omgange af løbet.

Dagens Attack Mode var igen 8 minutter, på enten 2-6, 4-4, eller 6-2 minutters fordeling. Dan Ticktum, Sebastien Buemi, Sasha Fenestraz og Sam Bird var de første som tog den første portion Attack Mode.

Faktisk tog Fenestraz og Buemi deres anden portion med det samme, og dermed behøvede de ikke at bekymre sig mere omkring det i resten af løbet.

Der var kontakt mellem Nico Müller og Norman Nato, men begge kunne køre videre. Kontakten blev dog undersøgt af dommerne, men de valgte ikek at gøre mere ved det.

På 6. omgang kom der Gult Flag, da Jake Hughes havde haft kontakt med Di Grassi, og ramte Tecpro barrieren i Sving 15. Englænderen kunne dog selv bakke derfra, og dermed undgik vi en Safety Car i denne omgang. Dommerne kiggede også på den sag, men valgte ikke at give nogen straf.

Nico Müller
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Frijns var rykket frem til 6. position, efter at være startet 10’er.

Der var et langt tog bag førende Rowland, hvor mere eller mindre hele feltet lå samlet i en stor klump.

Der var lidt Porsche intern teamkørsel, da da Costa løftede lidt på gassen, så Wehrlein kunne tage Attack Mode, uden at miste en placering.

Da Rowland og Mortara tog Attack Mode, lykkedes det englænderen at holde føringen, mens Mortara faldt ned på P3, bag Günther.

Begge NEOM McLaren raceren pittede. Bird havde et teknisk problem, mens Hughes fik en ny frontvinge på raceren.

Da Rowland tog anden portion Attack Mode, faldt han bag Günther, som stadig manglede at aktivere den første portion. Han faldt ned på P3, da han endelig tog den lille omvej, for at tage de første 4 minutter.

Da Costa udnyttede Attack Mode, og kom forbi både holdkammerat Wehrlein, men også Dennis.

Pascal Wehrlein & Antonio Felix da Costa
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Folk blev mere og mere deperate for at overhale, og det gjorde at overhalingerne blev mere og mere grove. Evans forsøgte at overhale flere biler i et forsøg, men endte med at snitte Sette Camara, og ødelægge sin egen frontvinge.

Wehrlein var kørt op i bagenden af Da Costa, så noget af tyskerens frontvinge flagrede i vinden. Der var dog ikke større skade end begge kunne hold placeringerne, og køre videre ude på banen.

Nato var rykket fremad i feltet, og var helt fremme på P6, og kunne derfor agere buffer bagved Dennis, til når han skulle tage Attack Mode.

Der kom Safety Car, da der efterhånden lå så mange vragdele spredt ud over banen.

Di Grassi måtte pitte, da hans bil havde fået så mange klø ude på banen, at han ikke kunne køre videre. Nyck de Vries pittede på samme omgang, og dommerne var i gang med at undersøge mulig kontakt mellem de to.

Da løbet blev givet frit igen, leverede Andretti holdet teamkørsel, hvor Nato faldt lidt tilbage, så Dennis kunne tage Attack Mode, uden at tabe en plads.

Det lykkedes Frijns at tage sin sidste Attack Mode, og kun miste en plads til Wehrlein, og dermed være P8.

Oliver Rowland
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Rowland afgav føringen på 25. omgang til Günther. Englænderen vidste dog også, at tyskeren stadig havde en Attack Mode tilbage, og derfor håbede han på at kunne få lidt slipstrøm på P2, og så smutte forbi igen, når Attack Mode blev aktiveret.

Günther slog dog et stort hul til forfølgerne, så det lykkedes ham at tage den lille omvej, for at aktivere Attack Mode, og stadig holde fast i føringen af løbet.

Mortara var den sidste kører i frontgruppen, som manglede at aktivere den sidste portion Attack Mode – og han faldt fra P3 til P5, da han endelig gjorde det.

Der var 2 ekstra omgange at køre, på grund af Safety Car perioden tidligere i løbet.

Rowland havde fået lukket hullet til Günther igen, men havde også selv da Costa med på slæb, som han måtte forsvare sig overfor.

Der var kontakt mellem Nato og Frijns, da førstnævnte netop havde været inde og tage Attack Mode. Det kostede frontvingen for hollænderen, men begge kørere kunne køre videre.

Da Costa forsøgte at overhale Rowland udenom i Sving 15, men endte i stedet med at tabe placeringen til Dennis.

Nato fik en 5 sekunders tidsstraf, for kontakten med Frijns.

Rowland forsøgte at overhale Günther på allersidste omgang af løbet, men tyskeren forsvarede sig ved at spærre effektivt.

Maximilian Günther
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Men Maximilin Günther i Maserati MSG kunne tage serjen, foran Oliver Rowland i Nissan, Jake Dennis i Andretti, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, Edoardo Mortara i Mahindra, Nico Müller i ABT Cupra, Nick Cassidy i Jaguar TCS Racing, Robin Frijns i Envision Racing, og Sergio Sette Camara i ERT Formula E Team på P10.

Efter løbet blev Edoardo Mortara diskvalificeret på grund af at han havde brugt for meget strøm henover de 35 omgange. Dermed rykkede Sasha Fenestraz i Nissan ind i pointene.

Nick Cassidy holder fast i mesterskabsføringen, men nu er Pascal Wehrlein på præcist samme pointantal, mens Oliver Rowland er rykket frem på P3. Jake Dennis er P4, og Maximilian Günther er P5.

Jaguar TCS Racing holder ligeledes fast i føringen i Teammesterskabet, men TAG Heuer Porsche er rykket meget tættere på. Nissan er hoppet frem på tredjepladsen, foran Andretti, og DS Penske.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship er den 13. og 14. april i Misano i Italien, hvor sæsonens første europæiske afdelinger skal køres – og så endda to af dem på samme weekend.

 

Opdatering

Efter løbet blev tidsstraffen til Norman Nato fjernet igen, da dommerne så nye video optagelser, som beviste, at Nato ikke gjorde noget forkert. Derfor blev tidsstraffen annulleret, og han rykkede tilbage på hans 6. plads, som han krydsede målstregen på. Det betyder samtidig at Nick Cassidy får færre point, og Pascal Wehrlein derfor er allerede i føring af mesterskabet.

Relaterede nyheder