Et nærmere kig på ELMS listen

Som lovet, dykker vi her lidt længere ned i deltagerlisten fra European Le Mans Series 2022.

LMP2

Prema Racing #9 er et nyt hold, som er et samarbejde mellem Iron Lynx og Prema Powerteam. Holdet har store planer, og stiller til start med en bil i både ELMS og FIA WEC. I FIA WEC har de fået fat i 2/3 del af det mesterskabsvindende hold fra ELMS 2021 fra Team WRT. Her sætter de Juan Manuel Correa i bilen, som holdet tidligere har arbejdet sammen med indenfor junior kategorierne i formelbiler.

Mühlner Motorsport #21 har de seneste sæsoner gjort sig indenfor LMP3 ræs, med både Michelin Le Mans Cup og ELMS deltagelse. De tager springet ind i LMP2 ræs, med en enkelt bil. Her har de fået fat i utroligt erfarende Thomas Laurent. Franskmanden var et af de største talenter indenfor sportsvognsræs, og tog hele rangstigen op fra LMP3, til LMP2, og helt til toppen hos Rebellion Racing i LMP1. Desværre blev han Sorteper, da de lukkede holdet ned, og hverken Toyota, Glickenhaus, Peugeot eller Alpine valgte at skrive kontrakt med ham. Nu håber han på at få sparket liv i karrieren igen hos belgiske Mühlner Motorsport. Indtil videre er Matthias Kaiser offentliggjort som holdkammerat, mens 3. køreren endnu ikke er offentliggjort.

United Autosports #22 kommer med en ny dynamit duo. Det har vi tidligere omtalt her.

Nielsen Racing #24 har tidligere haft et enkelt løb i LMP2 kategorien, da de vandt en plads i 24 timers løbet i Le Mans 2020, men dengang var det i en lånebil fra Algarve Pro Racing. Nu har holdet fået leveres deres egen bil, og gør det super super godt i Asian Le Mans Series, hvor de aktuelt fører LMP2 kategorien, efter to sejre. Rodrigo Sales, Matt Bell og Ben Hanley er trioen både der samt i den kommende ELMS serie, og deltager i Pro/Am.

G-Drive Racing by APR #25 og G-Drive Racing #53 er begge drevet af Algarve Pro Racing, men regelteknisk hedder holdene to forskellige ting, da hvert teamnavn kun kan optræde 2 gange på Le Mans deltagerlisten, og holdet håber på at få alle tre biler med til dette års 24 timers løb. John Falb får James Allen og Alex Peroni med som nye holdkammerater, og de skal forsøge at forsvare Falbs Pro/Am titel fra 2021 sæsonen. Roman Rusinov selv er rykket til bil #53, og han skal dele bil med Sophia Flörsch samt en endnu ikke offentliggjort 3. kører – de deltager i den generelle LMP2 kategori, da der ikke er nogen Bronzekører med i bilen.

IDEC Sport #28 er tilbage med præcis samme hold fra 2021 sæsonen. Paul Lafarge, Paul Loup Chatin og Patrick Pilet gjorde det ufattelig godt sidste år, men manglede lige det allersidste til at kunne hente en sejr. De håber de tre på at kunne lade sig gøre, og håber naturligvis også på en starttilladelse i 24 timers løbet i hjemlandet.

Duqueine Team #30 har vi tidligere omtalt her.

TDS Racing x Vaillante #31 er et nyt teamnavn, til et af de mest erfarende LMP2 hold. Holdet som i de seneste år har stået bag Racing Team Nederland, og tidligere G-Drive Racing foruden det som de har kørt under eget navn, har indgået en sponsoraftale med tegneserien Vaillante, ligesom vi så med Rebellion Racing for nogle år siden. De får erfarende Mathias Beche som grundsten, mens han får det unge talent Tijmen Van der Helm med, plus Bronzekøreren Philippe Cimadomo, og skal deltage i Pro/Am. Cimadomo er et uskrevet blad, så det kan ende med hvad som helst resultatmæssigt, afhængig af hvor hurtigt han vender sig til en LMP2 racer.

Racing Team Turkey #34 har vi tidligere omtalt her.

BHK Motorsport #35 har tidligere været et hold, som man var sikker på at finde i bagerste ende af feltet, uanset om det var LMP2 eller LMP3 at de deltog i. Dette kan meget vel ændre sig i 2022. Holdet har foretaget mange ændringer blandt personalet, og mens Francesco Dracone fortsætter hos holdet, har de fået BMW fabrikskører Augusto Farfus med på holdet. Og nå ja – BMW skal jo snart køre LMDh, så de er helt sikkert opsat på, at deres kører skal få den bedst mulige optakt til 2023, og man må derfor forvente at de bidrager med viden og eventuelt personel til holdet i år. 3. køreren er endnu ikke offentliggjort.

COOL Racing #37 satser stort i år. Mens de var et Pro/Am hold hvor medejer Esteban Garcia var bag rattet, har schweizeren valgt at stige ud af bilen i år, og i stedet opgradere til et rigtigt fuldbolds LMP2 hold, hvor den anden medejer Nicolas Lapierre naturligvis bliver grundstenen. Han får intet mindre end den nyudnævnte Porsche Asia junior kører Yifei Ye samt Niklas Krütten med i bilen. Og nå ja, Ye er forreste forsvarende LMP2 mester i Asian Le Mans Series, foruden forsvarende LMP2 mester med Team WRT. Krütten kørte for holdets LMP3 bil i 2021, og gjorde det rigtig godt her – så godt at han nu er promoveret som deres nye Sølvkører, som vi vist godt kan tilføje et par plusser efter. Men det er en del af spillet i LMP2 nu om dage.

Graff Racing #39 fortsætter deres program fra Asian Le Mans Series, hvor Eric Trouillet, Sebastien Page og David Droux er ved at varme op til sæsonen i LMP2 Pro/Am. Aktuelt ligger de med samme pointantal som High Class Racing, i duellen omkring den titel. De tre herrer var også kørere hos Graff i 2021, men her var det i LMP3 kategorien. Men de har gjort det rigtig fornuftigt indtil videre i Asian LMS, så de bliver spændende at følge i ELMS.

Inter Europol Competition #43 har vi tidligere omtalt her.

Team Virage #51 er endnu et Pro/Am hold som skifter op fra LMP3 kategorien. De har haft fart på, op gennem de forskellige klasser. I 2020 deltog de med en enkelt bil i Michelin Le Mans Cup. Det blev forøget til to biler i LMC 2021, foruden en LMP3 racer i ELMS. Og nu skal de altså prøve LMP2 Pro/Am, hvor Rob Hodes, Gabriel Aubry og Jazeman Jaafar er skrevet på holdkortet. Hodes kørte også for holdet i 2021, og har tidligere kørt for Nielsen Racing i LMP3 kategorien. Aubry har været her, der og allevegne i LMP2 ræs, og er utrolig hurtig. Jaafar har LMP2 erfaring fra Jackie Chan DC Racing holdet, og bliver med sikkerhed også en hurtig chauffør.

Panis Racing #65 har vi omtalt her.

Sidst men ikke mindst har vi AF Corse #83 – dem har vi beskrevet her.

7 af holdene kører med i Pro/Am, som er en underkategori for de biler, som har en Bronzekører med i bilen.

I forhold til 2021 har vi mistet Ultimate og Team WRT, men de er begge aktive i FIA WEC i 2022 med henholdsvis en og to biler.

LMP3

United Autosports #2 og #3 kommer med deres to sædvanlige biler, som de har gjort lige siden 2016. Posen med kørere er dog blevet rystet til i år, da de to englændere Joshua Caygill og Bailey Voisin skal køre i bil #2. De to kørere er to unge talenter, som aktuelt har status af Bronze og Sølv. Derved er der mulighed for at de kan få en meget erfaren kører med som 3. person, men navnet på denne er ikke offentliggjort endnu. Men hold rigtig meget øje med bil #2 i 2022. I deres #3 fortsætter James McGuire og Andrew Bentley, men de har måtte afgive Duncan Tappy til LMP2 holdet. De får dog Kay Van Berlo med i bilen, som tidligere har kørt for holdet, med ret stor succes i Asian Le Mans Series. Senest har hollænderen vundet 24 timers løbet i Daytona i LMP3 kategorien.

DKR Engineering #4 er de forsvarende LMP3 mestre i ELMS. Indtil videre har de kun Tom Van Rompuy på holdkortet, men mon ikke at Laurens Hörr dukker op for holdet igen. Han har været fast mand for dem gennem de seneste mange sæsoner, og har vundet flere titler med dem i både Michelin Le Mans Cup samt ELMS. De havde egentlig planer om at deltage i LMP2 gennem hele sæsonen, men må nøjes med at gøre det ved 24 timers løbet på Le Mans, som de vandt en startplads til, med LMP3 2021 titlen.

RLR MSport #5 og #15 er et velkendt hold i ACO ræs, men det er nyt at de deltager med to biler i ELMS. I #5 skal danske Michael Jensen samt Nick Adcock dele bilen med Alex Kapadia. Jensen og Adcock har ellers været makkerpar hos CD Sport i flere omgange, i Asian Le Mans Series, men nu vil de prøve lykken hos RLR MSport. Kapadia har været on/off hos det britiske hold af flere omgange, og var i 2021 holdkammerat med Malthe Jakobsen, og inden da, holdkammerat med Morten Dons i 2017. Holdet har noget at leve op til, da Jensen og Adcock to deres første sejr sammen i weekenden i Asian Le Mans Series, hvor de havde Edouard Cauhaupe som 3. kører. I bil #15 skal erfarende Horst Felbermeyr Jr dele bil med unge Valentino Catalano, som blot er 16 år gammel. Felbermeyr Jr var i mange år chauffør på en Porsche 911 GTE bil, men efter faderens død, som han for øvrigt også delte bil med, blev starterne lidt mere sporadiske. Han kørte med holdet ved sæsonfinalen i Michelin Le Mans Cup 2021, og nu vil han prøve en fuld sæson. Sidste mand på bilen bliver Austin McCusker, som kørte for Nielsen Racing sidste år, hvor han for øvrigt delte bil med Nick Adcock. Han har allerede en LMP3 titel på CV’et, da han vandt Prototype Challenge i USA i 2019.

Nielsen Racing #7 kommer i 2022 også til start med en LMP3 racer. Tony Wells skal (indtil videre) ikke dele bil med hans faste makker Colin Noble, men i stedet James Littlejohn. Wells og Noble er aktuelt holdkammerater i Asian Le Mans Series, og vandt også Michelin Le Mans Cup titlen sammen i 2021. Vi må se hvor Noble dukker op i 2022.

Eurointernational #11 vandt LMP3 mesterskabet i 2019 med Mikkel Jensen og Jens Petersen, men har ikke kunnet følge op på den succes siden. Nu skal Marcos Seibert fra Argentina og Max Koebolt fra Holland forsøge at gøre dem kunsten efter. 3. sædet er stadig ledigt, og her mangler de en Bronzekører, som kan blive knald eller fald for den succes. Koebolt var for øvrigt holdkammerat med Adcock og McCusker hos Nielsen Racing 2021.

G-Drive Racing #12 er også drevet af Eurointernational i denne sæson. Indtil videre er Glenn Van berlo og Evgeny Kireev de to kørere i bilen, men der er plads til en 3. mand. Glenn er for øvrigt lillebror til Kay. Så der bliver familiekrig i LMP3 i år.

Inter Europol Competition #13 og #14 er tilbage igen igen, men det uden en eneste genganger – indtil videre. Nico Pino og Charles Crews skal være nyt makkerpar i 13’eren. Pino er ved at køre sig varm i Asian LMS, mens Crews kommer fra Team Virage i 2021 sæsonen. De mangler at sætte navn på deres 3. kører. I bil #14 skal James Dayson dele bilen med Noam Abramczyk. Dayson har tidligere kørt hos blandt andet 360 Racing samt RLR MSport, hvor han var holdkammerat med Malthe Jakobsen i 2020. Abramczyk er endnu et 16-årigt talent, som tager springet over i sportsvogne, efter at have kørt Formel 4. Der er ligeledes plads til en 3. kører.

COOL Racing #17 og #27 er en fordobling af deres 2021 program, hvor vi tidligere har omtalt #17 med Malthe Jakobsen i denne artikel, dukkede bil #27 med Nicolas Maulini, Jean-Ludovic Foubert og Antoine Duquin. Maulini og Duquin har begge erfaring fra holdet i henholdsvis 2020 og 2021, mens Foubert er helt ny mand.

I forhold til 2021 har vi mistet MV2S Racing, en bil fra Nielsen Racing, en bil fra Racing Experience, 1 Aim Villorba Corse samt Team Virage. Så kategorien går tilbage fra 16 til 12 biler, men derfor er der stadig masser af kamp mellem holdene, som måske samlet set er gået højere op i kvalitet i år end sidste år.

GTE

Absolute Racing Porsche #18 skal for første gang prøve kræfter med en ELMS sæson. Holdet købte en 911 RSR til 24 timers løbet i Le Mans 2021, efter at have haft Asian LMS aspirationer i et par år. Derudover har Andrew Haryanto, som indtil videre er eneste navngivne kører på bilen, erfaring fra Blancpain serierne. Med indoneseren som Bronze i den bil, er der plads til to kørere fra Porsche’s talentmasse ved siden af ham.

Rinaldi Racing Ferrari #32 og #33 er nyt hold i ELMS, efter at have deltaget i både Asian LMS og LMC i nogle sæsoner. Pierre Ehret og Nicolas Varrone er to erfarende kørere ombord 32’eren, hvor der endnu er plads til en 3. mand. Ehret har tidligere kørt sammen med Lars-Erik Nielsen ved flere af hans Le Mans starter. I bil #33 skal Christian Hook, Patrick Kujala og Fabizio Crestani dele raceren.

Spirit of Race Ferrari #55 er det faste indslag i ELMS med Duncan Cameron og Matt Griffin. I år får de David Perel, ligesom de havde i 2021 sæsonen. Især Cameron og Griffen er så sammentømret som holdkammerater, at bilen altid er at finde nær toppen i GTE kategorien, mens Perel bringer en masse fart til den kombination. De vandt sidste år på Monza, og håber helt sikkert på at kunne blande sig i titelkampen i år.

Kessel Racing Ferrari #57 og 74 har nogle velkendte ansigter i bilerne. 57’eren bliver Car Guy bilen, ligesom vi så i 2021 sæsonen med Takeshi Kimura. Hans holdkammerater er dog ikke offentliggjorte endnu. I 74’eren har vi Michael Broniszewski, som også kørte for holdet i 2021, og som senest har deltaget i Asian Le Mans Series. Her er ligeledes to tomme pladser udover hans navn, men danske Mikkel Jensen er en potentiel kandidat til begge biler, da han har deltaget i dem begge i 2021 og 2022.

Iron Lynx Ferrari stiller op med #60 samt #83. I 60’eren får Claudio Schiavoni to nye holdkammerater, i form af Davide Rigon og Matteo Cressoni. Cressoni var ombord den mesterskabsvindende 80’er for holdet i 2021 sæsonen, mens Rigon som Ferrari fabrikskører altid bibringer en masse fart. I 83’eren har vi samme kombination som i holdets FIA WEC bil – Michelle Gatting, Sarah Bovy og Rahel Frey. Det trekløver får i alt 12 løb sammen i en GTE racer, foruden det de skal køre i en GT3 racer i GT World serien. Det bliver 4. sæson at Gatting og Frey kører sammen, og med Bovy som en hurtig bronzekører, skal de virkelig slå til i år, inden Bovy formentlig bliver opgraderet til Sølv i 2023, og de derved skal have fundet en ny Bronzekører til holdet. De har allerede været på podiet sammen, og kan forhåbentlig tage det sidste skidt op på førstepladsen i 2022.

JMW Motorsport Ferrari #66 er et af de mest trofaste hold i ELMS. Deres gule og sorte Ferrari racer, uanset om det var en 430, 458 eller den nuværende 488, plejer som regel at være med i den forreste halvdel af feltet. Vi skal dog tilbage til 2018, for at finde holdets seneste sejr, så de trænger snart til lidt succes igen. Indtil videre har de offentliggjort Giacomo Petrobelli som eneste kører i bilen, som er en italiensk Bronzekører. Derfor er der plads til to hurtige chauffører ved siden af ham, hvis holdet kan finde dem, eller låne en fra Ferrari – men der er kamp om fabrikskørerne, og det er bestemt ikke blevet nemmere at få fat i en, efter Kessel Racing og Iron Lynx også er kommet med i ELMS.

Oman Racing with TF Sport Aston Martin #69 og #95 er to biler fra et velkendt team indenfor sportsvogne. Vi har tidligere berørt #69 i denne artikel, mens #95 er præcis den samme line-up, som deltog i Asian Le Mans Series, tidligere på måneden, med John Hartshorne, Henrique Chaves og Jonny Adam. Bortset fra at de tre allerede har kørt sammen i Asian Le Mans Series, bliver det to nye holdkammerater for Hartshorne i ELMS. I 2021 var det Ross Gunn og Oliver Hancock som var medkørerne, men her blev det ikke til de store resultater i løbet af sæsonen. Det nye trekløver nåede ikke på podiet i hverken Dubai eller Abu Dhabi, men var med i kampen omkring top 5 i begge Abu Dhabi løb.

Proton Competition Porsche #77 og #93 er noget af det mest velkendte, som vi har indenfor ELMS. Christian Ried og Gianmaria Bruni tager endnu en sæson sammen i 77’eren, hvor 3. køreren endnu ikke er offentliggjort. I 2021 havde de Cooper MacNeil med i bilen, og det er bestemt ikke umuligt at amerikaneren hopper med i raceren igen i år, for at forberede sig på lidt GTE kørsel ved 24 timers løbet i Le Mans – især nu hvor GTD Pro kategorien i USA bliver kørt med GT3 racere. I bil #93 vender Michael Fassbender tilbage for 3. sæson i træk, og får igen Richard Lietz med i bilen. Den tredje kører har indtil nu været Felipe Laser, men tyskeren er ikke skrevet på holdkortet endnu, så måske er der en udskiftning på den post. 93’erens mål er at komme med til 24 timers løbet i Le Mans – et mål som Fassbender har arbejdet hen imod. Såfremt de får en starttilladelse til det løb, bliver det uden Lietz som medkører, da han allerede har forpligtelser ombord Porsche #91 fabriksbilen i GTE Pro.

I forhold til 2021 har vi mistet AF Corse navnet i GTE – men de har stadig en finger med i spillet i Spirit of Race #55, foruden deres nye LMP2 racer.

Og det var så det vi ved omkring deltagerlisten i European Le Mans Series 2022 indtil videre. Et samlet overblik kan ses her.

ELMS 2022 har deres første løb den 17. april, men tester på selvsamme Paul Ricard, i ugen op til.

Relaterede nyheder