43 biler til ELMS i Barcelona

European Le Mans Series starter ud med et fuldt felt på 43 biler, når 2024 sæsonen starter i næste ude på Circuit de Barcelona-Catalunya i Spanien.

Der er ikke faldet nogle biler af listen, siden den blev annonceret tilbage i december måned, men til gengæld er der blevet byttet lidt rundt i bilerne, og nogle navne er dukket op nogle lidt utraditionelle steder.

Hos Team Virage #19 har Tony Wells købt et sæde, efter der ikke blev plads til Nielsen Racing’s anden LMP2 Pro/Am bil. Wells tager Matt Bell med over. Samarbejdet mellem Nielsen og Wells er dog ikke slut – de skal nemlig køre Michelin Le Mans Cup sammen i 2024. Så Wells får sved på panden i år. Han har også kørt dobbeltprogram i de tidligere sæsoner, men så har det gerne været for samme hold – og i en LMP3 racer i begge serier. Holdets 3. kører bliver Nelson Piquet jr, som tidligere har kørt for United Autosports i ELMS.

Duqueine Team #30 har droppet Carl Wattana Bennett i ELMS, men har til gengæld taget ham ombord i FIA WEC, hvor han kører i Isotta Fraschini Hypercar raceren. Det betyder at Jean-Baptiste Simmenauer, James Allen og Niels Koolen skal deles om den grønne ORECA 07 Gibson racer. Koolen er ny indenfor sportsvogne, og har et parallelt program i USA i IndyNXT, men Simmenauer og Allen skal nok hurtigt få ham op i fart.

Vi får masser af danskere at heppe på i serien i år – faktisk i tre ud af de fire kategorier.

Frederik Vesti debuterer indenfor sportsvognsræs med COOL Racing #47, som han skal dele med Ferdinand Habsburg og Alejandro Garcia. Habsburg har vundet mesterskaber i både ELMS og FIA WEC, og hører til blandt de hurtigste i en LMP2 racer i øjeblikket. Garcia er forsvarende LMP3 mester med COOL Racing, og får nu chancen i en LMP2 racer.

De skal kæmpe i LMP2 “hovedkategorien” mod deres egne holdkammerater med Malthe Jakobsen, Lorenzo Fluxa, og Ritomo Miyata i COOL Racing #37. Her er Jakobsen den erfarende, efter han debuterede i LMP2 i 2023. Fluxa fik lidt opvarmning i Asian Le Mans Series, mens Miyata kommer ind fra Super Formula og Super GT mesterskaberne i Japan. Tre unge kørere, som allesammen vil fremad, kunne meget vel blive en forrygende trio, hvis alting spiller for dem og holdet i 2024.

De to skal konkurere mod endnu en dansker, i form af David Heinemeier Hansson hos Nielsen Racing #27, som får Nico Pino og Will Stevens med i raceren. Hansson har efterhånden en del sæsoner bag sig i LMP2 racere, og med to hurtige medkørere, bliver Sølvkører Hansson en utrolig vigtig brik i teamet, hvor der er flere unge og sulte Sølvkørere at kæmpe imod.

I alt er der 14 biler til start i LMP2, så der bliver hård kamp om pointene og podiepladserne.

I LMP2 Pro/Am er der yderligere 8 LMP2 racere, men ingen danskere. Eneste forskel i forhold til “hovedklassen” er at der SKAL være en Bronzekører på holdet. I 2023 så vi dog at en LMP2 Pro/Am bil vandt generelt ved åbningsløbet i Barcelona, da Safety Car på det helt rigtige tidspunkt, og en ellers hurtig Salih Yoluc overlod bilen, så Charlie Eastwood og Louis Deletraz kunne slå alle de andre Pro kørere i løbet.

Om vi kommer til at se lignende præstationer i 2024, er svær at spå om. Yoluc er opgraderet til Sølvkører nu, og er ikke længere en del af ACO ræs, men kører i stedet GT World Challenge Europe.

Nærmeste kandidater til at gentage den præstation er nok de forsvarende LMP2 Pro/Am mestre fra AF Corse #83 med Francois Perrodo, Mattieu Vaxiviere, og Alessio Rovera. På en god dag kan Giorgio Roda, Bent Viscaal, og Rene Binder ombord Proton Competition #77 også være en kandidat til det.

I LMP3 klassen har vi en dansker til start, som dog kører på Sydafrikansk licens. Michael Jensen har taget sin mangeårige racerkammerat Nick Adcock med til RLR MSport #15, hvor Gael Julien bliver den hurtige 3. kører. Men med to Bronzekørere mod visse af de andre hold med 1 Bronze og 2 Sølvkørere, kan duoen måske godt få det svært – men når det er sagt sluttede de altså to’er i Asian Le Mans Series for mindre end 2 måneder siden, og de vandt faktisk mesterskabet i 2022. Så de kan godt køre topresultater hjem.

Udover RLR MSport raceren, er yderligere 9 racere til start, hvor kun to af bilerne er Duqueine M30-D08 racere, mens resten er Ligier JS P320. Allesammen har Nissan V8 raceren ombord, som kører deres sidste sæson i moderne LMP3 ræs, da motoren herefter ikke længere bliver produceret.

4 Hours of Barcelona 2023 start
Photo: JJ Media

LMGT3 er ny indenfor ELMS, men er identisk med bilerne i FIA WEC. Klassen erstatter GTE racerne, som der hidtil er blevet kørt med.

Formula Racing Ferrari #50 er årets eneste rene danskerbil, hvor Conrad og Johnny Laursen igen har Nicklas Nielsen med. De viste rigtig god fart ved flere af løbene i 2023, men var også hamrende uheldige ved flere lejligheder, hvor de fik problemer mens de lå på gode placeringer. Den værste var nok på Motorland Aragon, hvor farmand Johnny endte i muren, mens han kæmpede med omkring føringen af klassen.

Michelle Gatting, Sarah Bovy, og Rahel Frey er tilbage hos Iron Dames, som vender tilbage til ELMS med en Porsche racer – men altså et skifte fra GTE til LMGT3 spec i forhold til 2023 udgaven i FIA WEC. Gatting og Bovy sluttede 2022 af med at vinde i Portimao med holdets dengang Ferrari 488 GTE, hvor de havde Doriane Pin med som 3. kører. Pin er en del af holdets FIA WEC lineup ombord Lamborghini Huracan raceren, men da hun også er aktiv i F1 Academy serien, får Frey disse seks europæiske løbsweekender.

GR Racing #86 er tilbage i ELMS, efter at have fokuseret på FIA WEC i flere år. De har skiftet Porsche raceren ud med en Ferrari, som de debuterede med i Asian Le Mans Series i december måned. Den sæson sluttede ikke på bedste måde, da Riccardo Pera endte hårdt i autoværnet, med en voldsomt skadet racer til følge. Men Mark Wainwright så ud til at føle sig meget mere tilpas i den, end den gamle bil, så det bliver spændende at følge dem – og nå ja, så de har jo fået Ferrari fabrikskører Davide Rigon med i raceren som 3. kører, hvilket heller ikke er skidt.

Car Guy farverne er tilbage hos Kessel Racing Ferrari #57, hvor Takeshi Kimura, og Daniel Serra får følgeskab af Esteban Masson, som er Kimura’s holdkammerat i FIA WEC ombord Lexus raceren hos Akkodis ASP. Kimura har kørt mange sæsoner i en Ferrari racer, men 296 LMGT3 raceren er en helt anden udgave en forgængeren 488 GTE, så det bliver spændende at se om han kan håndtere den omstilling – plus ikke mindst forskellene mellem Ferrari og Lexus.

European Le Mans Series kommer igen til at live streame gratis på YouTube fra både kvalifikation og løbene. Alle løb, samt dem fra tidligere sæsoner kan findes på https://www.youtube.com/@EuropeanLeMansSeriesOfficial

Hele deltagerlisten på de 43 biler kan ses her.

Relaterede nyheder